Op til 20 grader lørdag - men søbrise kan drille

Det tørre, varme og solrige aprilvejr fortsætter uden ophold lørdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste danskere har påskeferie - og en stor del af den kan med fordel nydes udenfor i skoven, haven, langs stranden eller på en slentretur i byen.

Det smukke forårsvejr med solskin fra en skyfri himmel, rolige vindforhold og temperaturer, der hastigt stiger i dagens løb, fortsætter nemlig lørdag.

Langfredag nåede temperaturen 20,1 grader i Tylstrup nord for Aalborg, og det var en tangering af de 20,1 grader, der blev målt den 7. april i Vester Vedsted, hvilket gør begge dage til de hidtil varmeste i Danmark i år.

Lørdag har dog mulighed for at sætte de temperaturer på alvorlig prøve, da temperaturen allerede i morgentimerne hastigt stiger.

Læs også
På trods af fugtig marts – solen giver landmænd store udfordringer
Læs også
På trods af fugtig marts – solen giver landmænd store udfordringer

Efter en kold morgen, hvor der flere steder i landet har været let frost, er temperaturen allerede nået ti graders varme lidt efter klokken otte flere steder.

Temperaturen fortsætter blot med at stige, og ud på eftermiddagen vil der generelt være mellem 16 og 20 graders varme inde i landet. Det kan dog ikke udelukkes, at temperaturen i den centrale og nordlige del af Jylland stiger endnu mere og nærmer sig 21 grader.

På Midtsjælland kan termometret i eftermiddagens løb også vise 18-19 graders sommerlig varme.

Mindre vind - men søbrise kan drille

I modsætning til de foregående dage vil der overordnet set være meget rolige vindforhold over Danmark. Det betyder, at det ikke nødvendigvis er i de vestlige dele af landet, at man skal finde lørdagens højeste temperaturer.

Til gengæld 'risikerer' vi at stifte bekendtskab med et andet klassisk forårsfænomen - nemlig søbrisen.

Sol
Læs også
Pas på solen - tyndt ozonlag sender uv-indekset i vejret
Sol
Læs også
Pas på solen - tyndt ozonlag sender uv-indekset i vejret

Når der er generelt rolige vindforhold, og temperaturen stiger over land, så øges temperaturforskellen mellem land og hav. Som tommelfingerregel vil en temperaturforskel på mere end fem grader (mellem land og hav) give anledning til søbrise, hvor en kold vind fra havet blæser ind mod kysten.

Over land stiger luften til vejrs, mens den synker ned over havet. Samtidigt blæser der en vind fra havet ind mod land, for at kompensere for den luft som stiger til vejrs.

Derfor kan der langs de danske kyster lørdag eftermiddag komme en periode med pålandsvind, hvor det vil blive væsentligt koldere - samtidig med at de højeste temperaturer vil forekomme inde over land.


Nyhedsoverblik