Mor dømt for drabsforsøg - nu vil politikere kæmpe for forældremyndighed til far

DF-ordfører: Der er dømt med hovedet under armen, hvis ikke mordforsøg, ulovlig medicinering af sit eget barn og fængselsdom er en tungtvejende grund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

TV 2 kunne torsdag aften fortælle historien om Anders Hansen, som gerne vil have fuld forældremyndighed over sin 9-årige datter Maja.

Det har både by- og landsretten imidlertid afvist, selvom pigens mor afsoner 12 års fængsel for fire drabsforsøg - og for at give parrets fælles datter stærk, ulovlig medicin.

Familieordføreren for Dansk Folkeparti vil nu have de konservatives børne- og socialminister Mai Mercado til at se på, om reglerne er fejltolket i den konkrete sag.

- Det virker som om, domstolene alene har lagt vægt på ligestilling imellem forældrene fremfor at se på den vejledning, der står til forældreansvarsloven, hvor man også skal tage tungtvejende grunde med i betragtning, siger Pernille Bendixen torsdag aften til TV 2.

- Der er dømt med hovedet under armen, hvis ikke mordforsøg, ulovlig medicinering af sit eget barn og fængselsdom er en tungtvejende grund. Ministeren kan ikke omgøre en dom, men hun kan forholde sig til, hvordan loven bliver brugt i praksis. Alt afhængigt af hendes svar må vi have hende i samråd, hvis ikke hun kan se det absurde i denne sag. 

Socialdemokraterne mener, at man helt bør ændre den nuværende lovgivning på området.

- Vi mener, at den lovgivning, der er på området, i alt for høj grad har sat forældrenes ret til at se deres børn i centrum. I stedet for at sætte barnets ret til at have en tryg barndom i centrum. Det er en fundamental fejlslutning i den lovgivning, vi har. Derfor har vi i forbindelse med de forhandlinger, der kører i øjeblikket, bedt om, at vi får kigget på hele det her område. For det må altid tage udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet, siger partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til TV 2.

Mor gav datter ulovlig medicin

quote Vi mener, at den lovgivning, der er på området, i alt for høj grad har sat forældrenes ret til at se deres børn i centrum

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), socialordfører 

9-årige Maja bor hos sin far, Anders Hansen, og hans nye kone. Han ønsker at være den, som træffer de afgørende beslutninger i datterens liv.

Majas mor, Christina Hansen, er hovedperson i en opsigtsvækkende sag fra Nykøbing Falster. Her var hun ansat som sygeplejerske på sygehuset og blev dømt for drabsforsøg på fire patienter. Og for at give sin egen datter ulovlig receptpligtig sovemedicin.

Majas mor har ifølge en mentalundersøgelse en personlighedsforstyrrelse, der betyder, at hun udviser manglende hensyn til andre.

- Så synes jeg, det skriger til himlen, at hun ikke er egnet som forælder - og ikke er egnet til at tage beslutninger om Maja, siger Anders Hansen til TV 2.

Besøger mor i fængslet

Maja besøger sin mor to gange om måneden i fængslet. Det ønsker Anders Hansen ikke at lave om på, men store beslutninger, som hvor hun skal bo og gå i skole, skal ske med moderens accept.

Anders Hansen har ifølge domstolenes afgørelse tabt forældremyndighedssagen, fordi det vurderes, at der ikke er ”reel uenighed" i forbindelse med konkrete beslutninger mellem forældrene.

quote Så synes jeg, det skriger til himlen, at hun ikke er egnet som forælder - og ikke er egnet til at tage beslutninger om Maja

Anders Hansen

Det er helt efter bogen, mener en ekspert:

- Hvis forældrene er enige om skole og de helt grundlæggende livsvilkår, så kan barnet jo ikke mærke, om far eller mor har forældremyndigheden, siger Anne Broksø, der er formand for Danske Familieretsadvokater.

Anders Hansen har forsøgt at få sin sag prøvet ved Højesteret. Det har han fået afslag på.

Fakta - det siger forældreansvarsloven:

§ 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov.

Stk. 2. Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling.

Uddrag fra 'Vejledning om forældremyndighed og barnets bopæl':

(...Det fremgår videre af bemærkningerne, at de kriterier og hensyn (”tungtvejende grunde”), som frem til den 1. oktober 2012 er blevet inddraget i vurderingen af spørgsmålet om ophævelse af den fælles forældremyndighed, fortsat vil skulle inddrages, da disse forhold også vil have betydning for samarbejdspotentialet.

...Det kan ifølge bemærkningerne som udgangspunkt heller ikke anses for at være i barnets interesse, at der dømmes til fælles forældremyndighed, hvis en forælder er uegnet som forældremyndighedsindehaver, f.eks. på grund af massivt misbrug, en alvorlig psykisk lidelse eller andet, der gør forælderen uegnet til at deltage i væsentlige beslutninger vedrørende barnets liv.)


Nyhedsoverblik