Lukning af klubhus møder kritik: Rockere har ikke gjort noget forkert

Naboer er lettede over ikke længere at være fanget i en bandekonflikt, men det er de forkerte, der bliver straffet, mener en forsvarsadvokat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland Kommunes lukning af rockergruppen Satudarahs klubhus i Maribo, efter flere måneders uroligheder og skyderier omkring huset, møder nu blandede reaktioner fra flere sider. 

Blandt dem, der glæder sig over beslutningen, er Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen. Over for TV 2 kalder hun det "en glædens dag".

quote Det er utrygt for mig og mine kollegaer, at vi er i en bygning, hvor nogle kan finde på at skyde på den

Thomas Bülow, nabo til rockerklub

- Vi har arbejdet lang tid på det her redskab, fordi det var et stort ønske fra kommunerne. Rockerborge har skabt stor utryghed for borgerne, siger hun og påpeger, at arbejdet med at lukke rockerborge blev igangsat i 2014. 

Lolland Kommune er den første til at gøre brug af et punkt i regeringens bandepakke fra marts, der giver kommunerne mulighed for at forbyde rockerborge, hvis de er til gene eller fare for byens borgere. 

satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Satudarah om lukning af klubhus: Nu samles vi bare på offentlige steder
satudarah_mc_northside.jpg
Læs også
Satudarah om lukning af klubhus: Nu samles vi bare på offentlige steder

Naboer er ikke længere fanget i bandekonflikt

I mellemtiden er der også lettelse at spore blandt naboerne til Satudarahs nu tidligere klubhus. 

- Jeg er lettet over, at vi ikke længere skal blive fanget af de bandekonflikter, der er hernede. Det er utrygt for mig og mine kollegaer, at vi er i en bygning, hvor nogle kan finde på at skyde på den, siger Thomas Bülow, som bor ved siden af klubben.

Trine Bramsen mener desuden, at det med bandepakken bliver sværere for rockere og bander at rekruttere. 

quote Det handler om at gøre livet surt for rockerne og banderne. De kan nu ikke samles i et klubhus, der er et statussymbol for dem

Trine Bramsen (S), retsordfører

- Det er i klubhusene, de opsamler nye medlemmer. Det handler om at gøre livet surt for rockerne og banderne. De kan nu ikke samles i et klubhus, der er et statussymbol for dem, siger den socialdemokratiske politiker.

Finder huller i lovgivningen

Trine Bramsen fortæller, at der på tirsdag bliver vedtaget et nyt redskab i Folketinget, som betyder, at kommuner kan indføre opholdsforbud, hvis en rockerklub forsøge at vende tilbage til en bestemt kommune. 

Kim Kliver
Læs også
Politiet: Restauratører byder ikke Satudarah velkommen
Kim Kliver
Læs også
Politiet: Restauratører byder ikke Satudarah velkommen

Men dermed er problemerne ikke løst. Tværtimod er der lang vej endnu, mener retsordføreren. 

- Nogle af banderne har hyret gode advokater, der kan finde huller i lovgivningen. Så lur mig, om vi ikke kommer til at vedtage nye initiativer, siger hun.

Satudarah har ikke gjort noget forkert

quote Vi skal også huske på, at rockere også er borgere i vores samfund. Det er ikke kriminelt at være en del af en rockergruppe

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat

Det er da heller ikke alle, som er lige begejstrede for lukningen af Satudarahs klubhus i Maribo. Således påpeger forsvarsadvokat Mette Grith Stage det kritisable i, at en kommunalbestyrelse skal vurdere, om rockere er en ulempe for andre.

- Her havde jeg foretrukket, at det var domstolene, der vurderede det. Spørgsmålet er, hvor meget der skal til, før det er utryghedskabende. Der er stor forskel på, hvornår der bliver affyret skud, og hvornår der bliver holdt fester, siger hun. 

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester: Vi gør det svært for rockerne
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester: Vi gør det svært for rockerne

I det hele taget mener Mette Grith Stage, at det i tilfældet med Satudarahs klubhus i Maribo, er de forkerte, der bliver straffet.

- Så vidt jeg kan forstå, er det Satudarah, der er blevet skudt imod. De har, så vidt jeg forstår, ikke gjort noget forkert her, men det er dem, der bliver smidt ud, siger hun.

quote Vi er nødt til meget tydeligt at vise, at vi ikke vil have dem, hverken i det offentlige rum eller andet

Kim Kliver, politiinspektør

- Vi skal også huske på, at rockere også er borgere i vores samfund. Det er ikke kriminelt at være en del af en rockergruppe, lyder det fra forsvarsadvokaten, som tidligere har været forsvarer for flere rockere og bandemedlemmer samt Kundby-pigen.

Folk kan trygt gå ud

I mellemtiden forsikrer politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi, at politiet har etableret et godt samarbejde med de lokale restauratører i området, som klart har meldt ud, at folk med rygmærker ikke er velkomne i deres beværtninger. 

Rockerklub Maribo
Læs også
Lolland Kommune forbyder rockere at bruge klubhus i Maribo
Rockerklub Maribo
Læs også
Lolland Kommune forbyder rockere at bruge klubhus i Maribo

- Hvis de har problemer, så assisterer vi restauratørerne. Folk kan trygt gå ud i det almindelige cafeliv. Vi er nødt til meget tydeligt at vise, at vi ikke vil have dem, hverken i det offentlige rum eller andet. Hvis de ikke forstår det, kan vi bruge zonelov og lave forbud mod, at de opholder sig i det offentlige rum, siger han og tilføjer, at visitationszonen er forlænget de kommende 14 dage. 

- Vi følger tæt med i, hvad de her rockergrupper gør. Det pres, vi har lagt her, vil vi fortsætte, hvis de kører ind i en ny lokalitet, lover Kim Kliver.


Nyhedsoverblik