Nu kommer alle medicinpakker til at se anderledes ud

De nye tiltag skal gøre det endnu sværere at forfalske medicin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Steroider, væksthormoner, potensmedicin, slankemidler og nu også penicillin, insulin, skizofrenimedicin og kræftlægemidler.

Konstant forsøger forskellige kriminelle bagmænd at snyde falsk medicin ind i det danske system og sælge det til danske forbrugere.

Men nu bliver det endnu sværere for svindlerne at forfalske de ægte varer.

quote Det er svært at se forskel på ægte og falske produkter

Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved Lægemiddelindustriforeningen

Lørdag starter et nyt stregkodesystem i Danmark og resten af EU, så privat- og sygehusapoteker kan opsnappe det falske medicin, inden det ryger på hylderne.

Sådan lyder det fra Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved Lægemiddelindustriforeningen, i ’Go’ morgen Danmark’.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et af de nye tiltag er 2D-matrix stregkoder af ISO version ECC 200. Fremadrettet skal den type stregkoder anvendes på alt receptpligtig medicin.
Et af de nye tiltag er 2D-matrix stregkoder af ISO version ECC 200. Fremadrettet skal den type stregkoder anvendes på alt receptpligtig medicin. Foto: TV 2

- Det er svært at se forskel på ægte og falske produkter. Det nye system, der træder i kraft, består dels af nye stregkoder, nye forseglingsmekanismer og elektronisk overvågning, der skal gøre det endnu mere besværligt for bagmænd at kopiere, fortæller han.

Fire tegn: Sådan spotter du bedst forfalsket medicin

1: Pillerne
Det kan være næsten umuligt at se forskel på en ægte og en forfalsket pille. Du kan ikke regne med, at en pille er ægte, bare fordi den er pæn og poleret.

 

 

2: Indpakningen
Det kan være svært at se forskel på forfalskede og ægte produkter, men med den nye forseglingsmekanisme, der indføres i februar 2019, kan man registrere brud på emballagen.

 

 

3: Tekst og skrifttype
Specialister kan ofte se, hvis teksten på pakken ikke er, som den plejer at være. For den almindelige forbruger er det dog næsten umuligt at spotte en falsk pakke ud fra teksten.

 

Man bør imidlertid holde øje med kluntede formuleringer eller skæve prissætninger. Det kan være tegn på, at varen er forfalsket.

 

 

4: Logoet
Der er mulighed for at købe medicin på nettet, men gør man det, skal man sikre sig, at Lægemiddelstyrelsens logo er på hjemmesiden.

 

Krydstjek også med Lægemiddelstyrelsens egen hjemmeside, hvor der føres en liste over godkendte forhandlere.

 

Køber man sin medicin på et apotek eller et hospital, er man dog altid sikker på, at den er ægte.

 

 

Listen er udarbejdet efter interview med Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved
LægemiddelstyrelsenLægemiddelindustriforeningen.

Prisen på medicin forbliver den samme, men helt konkret vil man kunne se det ved, at medicinpakkerne kommer til at se anderledes ud allerede fra på lørdag, lyder det.

- Det kan også godt være, at der bliver lidt længere ventetid på apotekerne. De skal selvfølgelig lige lære det nye system at kende. Men jeg ved, de har gjort deres for at være så klar som overhovedet muligt, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Derfor skal der gøres noget

Ifølge Lægemiddelindustriforeningen er forfalsket medicin et kæmpe problem på verdensplan.

I dag er der ingen risiko for, at man kan få udleveret falsk medicin, hvis det er købt på et dansk apotek, sygehus eller en godkendt hjemmeside. Men forfalskningerne er også et problem i Danmark, lyder det fra Mikkel Møller Rasmussen.

quote De er pokkers dygtige, og derfor gør vi nu vores system endnu mere sikkert og det hele endnu mere besværligt for de kriminelle

Mikkel Møller Rasmussen, der er chefkonsulent ved Lægemiddelindustriforeningen

Langt overvejende udgør forfalsket medicin en trussel for de danskere, der selv bestiller, betaler og importerer forskellige former for præparater via tvivlsomme hjemmesider.

- Det er meget organiseret og typisk banderelateret. Det er attraktivt for de kriminelle, fordi fortjenesten stort set er den samme som ved salg af narkotika, mens strafferammen er langt mindre, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Læs også
Flere ramt af kræft efter mangelfulde brysttjek - nu opfordrer sygehusdirektør kvinder til at ringe ind
Læs også
Flere ramt af kræft efter mangelfulde brysttjek - nu opfordrer sygehusdirektør kvinder til at ringe ind

Derudover er det ret nemt at oprette en hjemmeside, der ser legitim ud, lyder det.

- De er pokkers dygtige, og derfor gør vi nu vores system endnu mere sikkert og det hele endnu mere besværligt for de kriminelle.

Farlige sager

Ifølge Mikkel Møller Rasmussen er både lægemiddelstyrelse, toldvæsen og apoteker gode til at spotte de falske varer, inden de når ud. De er nemlig specialiserede i at se og mærke, at det ikke er, som det plejer at være.

I bedste fald er den falske medicin virkningsløs. I værste fald kan den indeholde skadelige stoffer, såsom rottegift, printerblæk eller betonstøv, og få fatale konsekvenser, lyder det fra Lægemiddelindustriforeningens chefkonsulent.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Kræftmedicin:
Sygehusmedicin sluger halv milliard kroner til sundhedsløft
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Kræftmedicin:
Sygehusmedicin sluger halv milliard kroner til sundhedsløft

- De er desværre så forbistret gode til at efterligne, at selv trænede folk ikke altid kan se forskel på de falske og de ægte varer, siger Mikkel Møller Rasmussen.

Men med de nye tiltag bliver det altså nemmere – også for forbrugerne, slutter han.


Nyhedsoverblik