Forsker punkterer bandepakke: - De er ligeglade med at komme i fængsel

Et flertal blandt Folketingets partier er nået til enighed om en ny bandepakke. Men pakken vil ikke have større effekt, lyder det fra forsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis man er bande- eller rockermedlem, så sidder man ikke og tænker på, hvor lang en straf man får, eller hvor man ikke må opholde sig. 

Sådan lyder det fra professor ved Aarhus Universitet Line Lerche Mørck, der siden 2010 har fulgt tidligere bande- og rockermedlemmer.

- De er ligeglade med at komme i fængsel. Det er ikke det, de handler efter. Så jeg tror ikke, at bandepakken har den effekt, man tror, fortsætter hun.

quote De er ligeglade med at komme i fængsel. Det er ikke det, de handler efter

Line Lerche Mørck, professor

Efter et langt forhandlingsforløb lykkedes det fredag eftermiddag et flertal blandt Folketingets partier at nå til enighed om en ny bandepakke.

Pakken indeholder blandt andet markante strafskærpelser, mens rockere og bandemedlemmer fremover i tillæg til en fængselsstraf vil kunne pålægges et forbud mod at befinde sig i en eller flere kommuner i helt op til 10 år.

1462807360_bandidos_digi.jpg
Læs også
Aftale på plads: Her er de nye våben i kampen mod banderne
1462807360_bandidos_digi.jpg
Læs også
Aftale på plads: Her er de nye våben i kampen mod banderne

- Med denne bandepakke vil vi gøre Danmark til et mere sikkert og trygt land. Formålet er at sætte en stopper for rockernes og bandernes utilstedelige og vanvittige opførsel, siger Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og uddyber:

- Jeg er stolt over at have et flertal bag mig, så vi nu hurtigt kan få sat handling bag ordene og lægge et massivt pres på rockere og bandemedlemmer.

Ikke nok fokus på bandeexit

Men de hårdere straffe undrer Line Lerche Mørck, som i stedet efterlyser flere kræfter til at forbedre bandemedlemmernes exit-forløb.

quote Det bekymrer mig, at pakken primært fokuserer på at få bandemedlemmerne ind bag tremmer i så lang tid som muligt

Line Lerche Mørck, professor

- Det bekymrer mig, at pakken primært fokuserer på at få bandemedlemmerne ind bag tremmer i så lang tid som muligt, mens resocialiseringen er underbetonet. Det eneste, der nævnes her, er, at de skal ind i eksisterende nationale exit-programmer, som i forvejen har store dilemmaer. Det tager pakken slet ikke hånd om, siger hun. 

I den nye bandepakke bliver rockeres og bandemedlemmers mulighed for at blive prøveløsladt fjernet, medmindre de deltager i et exit-forløb. Og det er helt skævt, mener Line Lerche Mørck.

Skud på Kildemarksvej.jpg
Læs også
Få overblikket over bandekonflikten i Næstved
Skud på Kildemarksvej.jpg
Læs også
Få overblikket over bandekonflikten i Næstved

- I forvejen er der 85 procent af dem, der forlader banderne, der ikke går igennem de etablerede exits. Er man med til at lukke nogle muligheder for, at de her mennesker får et godt liv bagefter? Det er jeg meget bekymret for. 

Det er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der står bag aftalen. Du kan se alle bandepakkens 35 initiativer her.


Nyhedsoverblik