Flere end hver anden dansker ønsker minimumsnormeringer

I dag går demonstranter på gaden landet over med kravet om minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et stort flertal af danskerne mener, at der skal være minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Det fremgår af en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.

Målingen viser, at flere end hver anden dansker går ind for, at der skal være en lovbestemt øvre grænse for antallet af børn per pædagog.

61 procent af de adspurgte er enige i, at det vil være ”godt, hvis der blev indført minimumsnormeringer i daginstitutionerne”, 15 procent er imod, mens resten er uafklarede eller uden holdning til spørgsmålet.

Grafik: TV 2 - hele spørgsmålet lød: "Nogle politikere ønsker, at der på landsplan indføres minimumsnormeringer (maksimalt antal børn per pædagog) i daginstitutioner for at være sikre på, at alle kommuner giver en ordentlig pasning og omsorg. Andre politikere ønsker kommunalt selvstyre, hvor de vil sikre ordentlig pasning og omsorg ved at lade den enkelte institution fortælle kommunen, hvilken normering der er behov for hos dem. Synes du at det vil være godt eller dårligt, hvis der blev indført minimumsnormeringer i daginstitutionerne?" Kilde: Megafon for TV 2
Grafik: TV 2 - hele spørgsmålet lød: "Nogle politikere ønsker, at der på landsplan indføres minimumsnormeringer (maksimalt antal børn per pædagog) i daginstitutioner for at være sikre på, at alle kommuner giver en ordentlig pasning og omsorg. Andre politikere ønsker kommunalt selvstyre, hvor de vil sikre ordentlig pasning og omsorg ved at lade den enkelte institution fortælle kommunen, hvilken normering der er behov for hos dem. Synes du at det vil være godt eller dårligt, hvis der blev indført minimumsnormeringer i daginstitutionerne?" Kilde: Megafon for TV 2 Foto: TV 2 / Grafik

 

Spørgsmålet om minimumsnormeringer er blevet aktuelt i valgkampen efter TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden’, der har afsløret pædagogiske omsorgssvigt i københavnske daginstitutioner.

Læs også
Forældre er chokerede - 13 børn alene i 20 minutter i daginstitution
Læs også
Forældre er chokerede - 13 børn alene i 20 minutter i daginstitution

Og samtidig går forældrebevægelsen Hvor er der en voksen? i dag på gaden landet over med budskabet om, at der skal indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Det var også kravet ved demonstrationer i april, arrangeret af samme bevægelse, hvor mellem 80.000 og 100.000 var på gaderne.

Artiklen fortsætter under videoen.

I april gik forældrene også på gaden

SF kræver minimumsnormeringer

Politisk er minimumsnormeringer blevet diskuteret i valgkampen, og klarest på spørgsmålet har SF stået.

Læs også
Pædagoger i Næstved siger stop:
Vi har nået bunden, vi kan ikke mere
Læs også
Pædagoger i Næstved siger stop:
Vi har nået bunden, vi kan ikke mere

Partiet har meldt ud, at hvis der kommer en socialdemokratisk regering efter valget, vil man kun skrive under på en finanslov, hvis man får opfyldt kravet om minimumsnormeringer.

- I finansloven skal vi have startet en indfasning af en minimumsnormering, der hedder én voksen til tre børn i vuggestuen og en voksen til seks børn i børnehaven, ellers er SF ikke med på finansloven, og så må hun finde sit flertal et andet sted, har gruppeformand og børne- og undervisningsordfører i SF, Jacob Mark, sagt.

Mens flere af de røde partier bakker op om kravet, har Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen tidligere været mere tilbageholdende.

Anette Mortensen
Læs også
Borgmester:
Indfører vi minimumsnormeringer, skal der spares et andet sted
Anette Mortensen
Læs også
Borgmester:
Indfører vi minimumsnormeringer, skal der spares et andet sted

Men på baggrund af TV2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' er Mette Frederiksen villig til at diskutere normeringer generelt.

- Vi har behov for at ansætte flere pædagoger. Og hvis vi får muligheden for at danne regering efter 5. juni, bliver en af vores første opgaver at forhandle en kommuneaftale på plads. Og der vil vi sætte normeringsspørgsmålet øverst på dagsordenen, siger Mette Frederiksen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte efter dokumentaren, at problemet primært ligger hos kommunerne.

- Nogle af de billeder, vi har set, har været rædselsfulde. Med voksne, der har talt til børnene på en følelseskold måde, som jo i min optik ikke har noget med normeringer at gøre, men har noget at gøre med, om man er kvalificeret til sit job. Så jeg synes da virkelig, at Københavns Kommune har et kæmpe problem her.

Artiklen fortsætter under videoen.

I Sorø Kommune har forældrene lavet en undersøgelse af, hvor mange børn der er pr. voksen i daginstitutionerne. Borgmester Gert Jørgensen svarer på kritikken.

Det har politikerne sagt om minimumsnormeringer:

Pia Olsen Dyhr (SF): Minimumsnormeringer, tilsyn og opfølgende tilsyn er en del af løsningen. Man kommer ikke udenom, at der skal kontrol til, når der er bekymring for en institution. For det bør slet ikke foregå.

Mai Mercado (K): Det handler om den pædagogiske kvalitet generelt. Det handler også om andelen af pædagogiskuddannede i forhold til medhjælpere. Det handler selvfølgelig også om normeringer, og om man har fået efteruddannelse. Og så handler det om ledelse. Alle de ting skal gå hånd i hånd.

Morten Østergaard (R): Der er kun én ting at gøre, og det er et generelt løft. Derfor vil vi ansætte 4500 flere pædagoger de kommende fire år, så vi kan få bund under normeringerne. Så hvis sådan noget her sker, fordi nogen ikke er dygtige nok, så bliver det i hvert fald opdaget, fordi man aldrig er alene så længe med så mange børn.

Peter Skaarup (DF): Vi er ikke længere afvisende over for minimumsnormeringer. Den kommende tid vil vise, om det er nødvendigt. Hvis Københavns Kommune og andre ikke på baggrund af dokumentaren kan finde ud af at forbedre normeringen, så går vi ind for, at der bliver indført minimumsnormeringer, så vi kan være sikre på, børnene får en ordentlig omsorg.

Anders Samuelsen (LA): Det første der bør ske - førstehjælp - er at der gribes massivt ind. Derefter fokus på ordentlig ledelse og udskiftning af personale og bedre uddannelse. Og så langt større muligheder for forældre til at stemme med fødderne. Pengene bør simpelthen følge børnene/forældrene 100 procent, så der kan opnås meget større mulighed for at vælge selv og etablere alternative pasningsmuligheder.

Pernille Skipper (Ø): Vi skal have minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Vi har som det eneste parti fremlagt en konkret model, som sikrer mindre børnegrupper, ingen alenearbejde og maksimalt tre vuggestuebørn og seks børnehavebørn per voksen. Fordi vi er nødt til at have voksne nok, hvis vi skal udvikle gode børnemiljøer med tryghed, nærvær og kontakt.

Pernille Vermund (NB): Hvorfor har vi indrettet et samfund, som tvinger os til at efterlade vores små børn hos fremmede mennesker? Vi vil gøre det lettere at være familie med små børn. Derfor foreslår vi blandt andet, at alle danske familier skal kunne få et forhøjet beskæftigelsesfradrag i stedet for tilskud til daginstitution, hvis den ene forælder vælger at gå hjemme med små børn.

Isabella Arendt (KD): Børnefamilierne har ret til at vide, hvordan forholdene er i den daginstitution, deres børn går i. KD ønsker større gennemsigtighed i adgangen til tilsynsrapporter af daginstitutioner for at sikre trygge dagtilbud og beskytte børnene.


Nyhedsoverblik