På disse fem områder kan det blive dyrere at være dansker

Regeringen vil bruge milliarder af kroner til at løfte velfærden og lave grøn omstilling. En del af regningen skal danskerne selv betale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringens finanslov er spækket med dyre initiativer: et nyt skattecenter, flere sygeplejersker, en ny jernbane over Vestfyn for eksempel.

En del af regningen kommer helt almindelige danskere til at betale.

Her er fem punkter, hvor det helt konkret bliver dyrere at være forbruger de kommende år - hvis regeringens forslag bliver til virkelighed:

 
 

Den tidligere regering ville sætte afgiften på gaver og arv ned til fem procent, men det planlægger den nuværende regering nu at annullere. I stedet skal satsen igen være 15 procent for alle. Procentdelen skal betales, når eksempelvis en virksomhed overdrages fra forælder til søn eller datter.

Til gengæld forlænges afdragsperioden fra 15 til 30 år.

Det skønnes, at tilbagerulning af afgiftsnedsættelserne vil indbringe statskassen yderligere cirka en milliard kroner.

 
 

Over de kommende to år vil regeringen hæve afgifterne på cigaretter med ti kroner. Fem kroner i 2020 og yderligere fem kroner i 2021. Det betyder, at gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter kommer op på cirka 50 kroner.

Det skønnes at indbringe statskassen mellem 550 og 600 millioner kroner om året, når det er fuldt implementeret.

 
 

For at mindske mængden af affald og nedbringe forbruget af plastik vil regeringen fordoble afgiften på plastik- og papirsposer. Det betyder, at priserne fremover vil stige med cirka 50 øre.

Det skønnes at indbringe statskassen mellem 175 og 195 millioner kroner om året, når det er fuldt implementeret.

 
 

På forrige finanslov vedtog den daværende regering at afskaffe skatten på fri telefon fra 2020. Men den vil den nuværende regering nu fastholde, så man fortsat skal betale skat af et beløb på 2800 kroner, hvis man har fri telefon.

Annulleringen af skattelettelsen skønnes at indbringe statskassen cirka 560 millioner i 2020 stigende til cirka 800 millioner i 2027.

 
 

Hvis man investerer i aktier, kan man i dag oprette en aktiesparekonto, som sikrer én en lavere skat end normalt af eventuelle fortjenester.

Kontoen er tiltænkt småinvestorer og loftet for, hvor meget man kan sætte ind, er derfor 50.000 kroner.

Den tidligere regering havde planer om at hæve det til 200.000 kroner, men det vil den nuværende regering annullere.

Fastholdelsen af loftet på 50.000 skønnes at tilføre statskassen cirka 60 millioner kroner i 2020 stigende til 140 millioner kroner årligt fra og med 2022.

Milliarder til velfærd

De mange penge fra de højere afgifter og skatter kommer til at indgå i den pulje, der skal finansiere de store poster på regeringens finanslov.

Eksempelvis lægger Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og co. op til, at velfærd og uddannelse skal have et løft på 5,4 milliarder kroner.

Der er derudover sat 2,1 milliarder af i en pulje, som blandt andet skal finansiere støttepartiernes krav om minimumsnormeringer og grøn omstilling.

Den grønne forskning skal også have et løft. Det samme skal politiet, anklagemyndigheden og skattevæsnet, og så skal der ansættes flere sygeplejersker. Det samlede overblik i overskrifter får du her:

 
 

Nyhedsoverblik