Februarvarmen var ekstrem tirsdag, men glemt rekord fra 1959 var endnu vildere

Trods den ekstreme varme tirsdag kan det alligevel vise sig, at det før har været endnu varmere i februar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag skrev vi 26. februar, men det var der intet i vejret, der tydede på. Temperaturen steg og steg, og klokken 14 viste termometret ved DMI's vejrstation i Tirstrup på Djursland hele 15,8 graders varme.

Det er en helt ekstremt høj temperatur i februar - og en temperatur, vi normalt først kan forvente som 'almindelig' dagtemperatur i sidste halvdel af maj.

Tidligt forår
Læs også
Hvornår er det egentlig forår?
Tidligt forår
Læs også
Hvornår er det egentlig forår?

Ikke desto mindre var det en realitet, at februarvarmen tirsdag skrev sig ind i dansk vejrhistorie som en af de varmeste februardage gennem tiderne.

De landsdækkende meteorologiske målinger i Danmark påbegyndtes i 1874, og officielt er der kun én gang før målt præcis 15,8 grader i den sidste vintermåned. Det skete 24. februar 1990 på Frederiksberg i en februar, som samlet set blev den varmeste gennem tiderne i Danmark.

Sådan ser den officielle rekordliste ud for højeste temperaturer målt i februar. Men i 1959 nåede temperaturen 15,9 grader.
Sådan ser den officielle rekordliste ud for højeste temperaturer målt i februar. Men i 1959 nåede temperaturen 15,9 grader. Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Kun to gange før har temperaturen oversteget 15 grader i februar. Det skete i 1959 og 29. februar 2012, hvor der blev målt 15,1 grader - også i Tirstrup. Vi vender tilbage til 1959 om et øjeblik.

Ellers er der et spring ned til de andre høje februartemperaturer. 26. februar 1953 blev der målt 13,8 grader i Hofmansgave på Nordfyn, og i 2002 blev der så tidligt som 2. februar målt 13,3 grader i Sønderborg.

Tidligt forår
Læs også
Forårsvejret fortsætter i den nye uge med endnu højere temperaturer
Tidligt forår
Læs også
Forårsvejret fortsætter i den nye uge med endnu højere temperaturer

Derfor er der ingen tvivl om, at den varme, vi oplevede over Danmark tirsdag, var helt ekstrem for årstiden og meget tæt på rekordniveau.

En glemt rekord fra 1959

Vi har dog kigget dybt i vejrarkiverne, og det viser sig, at 15,8 grader måske slet ikke er den højeste temperatur, der er målt i februar i Danmark.

Går vi 60 år tilbage, afslører tallene i de meteorologiske årbøger, at det dengang var endnu varmere.

Ved en vejrsituation, som minder meget om den, vi oplever i disse dage, blæste der i 1959 megen varm luft ind over det nordlige Europa fra sydvest og vest allersidst på måneden, og det gav varmerekorder flere steder.

På månedens sidste dag stod det klart, at den daværende varmerekord på 13,8 grader var blevet slået af pinden med et brag.

Udbyhøj ved Randers fjord var en af de to stationer, som 28. februar 1959 målte 15,9 grader - dét, som burde tælle som temperaturrekorden for februar. 
Udbyhøj ved Randers fjord var en af de to stationer, som 28. februar 1959 målte 15,9 grader - dét, som burde tælle som temperaturrekorden for februar.  Foto: Sebastian Pelt / Det Kongelige Bibliotek

Ved hele 15 vejrstationer blev der målt en temperatur på mellem 14 og 14,9 grader - og ved yderligere seks stationer nåede temperaturen 15 grader eller derover.

De højeste temperaturer, som blev noteret for 28. februar, var hele 15,9 grader, som blev målt i både Udbyhøj ved Randers fjord samt på Hofmansgave nær Otterup på Nordfyn. Efterfølgende blev temperaturerne omtalt som "rekordnoteringer", men er af uvisse årsager gået i glemmebogen.

Læs også
Naturen vrimler med forårstegn - lokal naturvejleder er bekymret
Læs også
Naturen vrimler med forårstegn - lokal naturvejleder er bekymret

Den højeste temperatur, som ellers har fremgået for februar 1959, er 15,5 grader, som blev målt i Silkeborg samme dag. 

Derfor er det formentlig kun et spørgsmål om tid, førend den 60 år gamle varmerekord for februar endelig får lov til at komme frem i lyset - på sin retmæssige førsteplads.

Hvis 1959 havde været skudår, så havde februarrekorden været endnu mere ekstrem. Dagen efter rekordnoteringerne i 1959, blev der 1. marts målt hele 16,9 grader i Silkeborg, da varmen kulminerede.

Intet ændrer dog på, at tirsdagen var ekstremt varm og er blandt de absolut varmeste vinterdage nogensinde.

Også ved Hofmansgave på Nordfyn blev der målt 15,9 grader 28. februar 1959.
Også ved Hofmansgave på Nordfyn blev der målt 15,9 grader 28. februar 1959. Foto: Sebastian Pelt / Det Kongelige Bibliotek

Nyhedsoverblik