Færre pædagogstuderende bliver optaget igen i år

Historier om nedskæringer og dårlige arbejdsforhold for pædagoger skræmmer folk væk, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af aspirerende studerende, der søger ind på pædagoguddannelsen, falder.

Således har to procent færre søgt ind i forhold til sidste år.

Det står klart efter, at Uddannelses- og Forskningsministerie midnat fredag offentliggjorde tallene for sommerens studieoptag.

Med 4.869 optagne er pædagogstudiet dog fortsat det mest søgte studie, men antallet har været faldende over en årrække.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2

Aftale om minimumsnormeringer

Det er en del af aftalen mellem S-regeringen og dens støttepartier, at der skal indføres en fast norm for antallet af pædagoger per børn i landets børne- og ungdomsirstitutioner. Altså det, der hedder minimumsnormeringer.

I aftalen står der:

- Indføres lovbundne minimumsnormeringer der implementeres i perioden frem mod 2025, således at de er fuldt indfasede i 2025. Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020.

Børnevold
Læs også
Efter vold i børnehave:
- Flere pædagoger ville have forhindret overfald på min søn
Børnevold
Læs også
Efter vold i børnehave:
- Flere pædagoger ville have forhindret overfald på min søn

Under valgkampen ville Socialdemokratiet ikke love nomeringer, men gik blandt andet til valg på, at der skulle ansættes flere pædagoger.

SF, Radikale Venstre og Enhedslisten stod derimod meget stejlt på indførelsen af minimumsnormeringer, og det var også et stridspunkt under regeringsforhandlingerne.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at SF står stejlt på det her med minimumsnormeringer. Det har vi gjort under valgkampen, og det kommer vi til at gøre nu, sagde SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

En megafon-måling fra juni, foretaget på vegne af TV 2 og Politiken, viser, at hver anden dansker ønsker minimumsnormeringer indført.

Dårlige arbejdsforhold skræmmer folk væk

Folkeskolelærer- og socialrådgiveruddannelsen oplever også et fald i optaget. Og næstformanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Majbrit Berlau, kalder det et problem for velfærdssamfundet, som i fremtiden vil opleve en stigning af børn og ældre.

unge_bliver_i_lokalomraadet.transfer4.jpg
Læs også
Flere af regionens unge studerer lokalt - det gavner de lokale arbejdspladser
unge_bliver_i_lokalomraadet.transfer4.jpg
Læs også
Flere af regionens unge studerer lokalt - det gavner de lokale arbejdspladser

Hun ser dog ikke noget alarmerende i tallene. Alligevel retter hun en bredside mod politikerne for at forringe arbejdsforholdene for velfærdsarbejderne. Det har været med til at give offentlige arbejdspladser et ry som et dårligt sted at arbejde.

- Vi bliver nødt til at få ordentlige vilkår, som man kan se sig ind i et et helt arbejdsliv, siger hun til TV 2.

Hun uddyber, at det både handler om at fjerne noget af al det bureaukrati, som går udover de ansattes faglighed, samt at regeringen får gjort noget ved de mange nedskæringer, der har ramt det offentlige de seneste år som en del af omprioriteringsbidraget.


Nyhedsoverblik