Efterårsferien indledes med tre vejrrekorder

Normalt betyder efterårsferien regn, rusk og kastanjedyr, men i år er det nærmest sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da skolebørnene fredag gik hjem efter skole, var det ikke bare med et ”god weekend” fra deres klasselærer, men et ”god ferie”. Og det kommer til at holde stik, hvis vi kigger på vejret. Faktisk kommer efterårsferien i år til at gå over historien med hele tre vejrrekorder – alle af den børnevenlige slags.

- Det er ikke bare en enkelt dag med et varmt pust sydfra. Det er dag efter dag efter dag, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

lis_hoffmann.jpg
Læs også
Helt usædvanligt vejr - vi er på vej mod seneste løvfaldssommer i 145 år
lis_hoffmann.jpg
Læs også
Helt usædvanligt vejr - vi er på vej mod seneste løvfaldssommer i 145 år

Lang, sen og varm løvfaldssommer

For det første er det den seneste løvfaldssommer nogensinde, så er det den længste løvfaldsommer nogensinde, og så er ferien indledt med den højeste temperatur målt så sent nogensinde. Lørdag blev der målt 24,3 grader i Sønderjylland.

- Det er ikke bare lige 20 grader. Det er 0,8 grader fra en sommerdag. Det har aldrig været så varmt så sent på året, som det var i lørdags, siger Sebastian Pelt.

En løvfaldssommer er ifølge TV 2’s definition tre dage i træk efter jævndøgn med temperaturer på 20 grader eller derover. 

Højtryk sender sydeuropæiske varme til Danmark

På den her tid af året er vindretningen helt afgørende for vejret, og det er en særlig gunstig placering af de store tryksystemer, der i øjeblikket sender de milde vinde op over Danmark. Konkret er der tale om et højtryk øst for Danmark.

- Vinden blæser med uret om et højtryk. Det betyder, at vinden er syd, hvis højtrykket ligger øst for Danmark, forklarer Sebastian Pelt:

- Gennem flere dage har vi fået varm sydeuropæisk luft op til Danmark, og luften er endda blevet varmet op, fordi det er skyfrit. Selvom solen står lavere nu, er der stadig meget energi i den, hvilket man også kan mærke, når man er udenfor.

43275603_2283143935250910_4668757642640883712_o.jpg
Læs også
Løvfaldssommer på vej mod Danmark – vi kan få flere dage med over 20 grader
43275603_2283143935250910_4668757642640883712_o.jpg
Læs også
Løvfaldssommer på vej mod Danmark – vi kan få flere dage med over 20 grader

Efterårsvejr på vej

Vindretningens betydning vil kunne føles på torsdag. Der skifter retningen til nordvestlig, og dermed kommer der også mere normalt efterårsvejr.

- Så er der pludselig nattefrost eller i hvert fald tæt på, og der sker næsten en halvering af temperaturen til 12 grader om dagen. Det er ikke, fordi der sker noget radikalt med solhøjden på de dage. Det er, fordi vinden går fra syd til nord. Længere væk er kulden altså ikke, slutter Sebastian Pelt.


Nyhedsoverblik