Børn i 5. og 6. klasse: Hvis jeg var statsminister, ville jeg...

Børn i 5. og 6. klasse over hele landet er meget bevidste om, hvad der sker i samfundet - og hvad de ville lave om, hvis de kunne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skoledagen og klimaet.

Det er bare nogle af de ting, som børn på 11 og 12 år ville gøre noget ved, hvis de var statsminister i Danmark.

TV 2s otte regioner har talt med elever i 5. og 6. klasse. Det sker i forbindelse med temaet ’Børnenes Danmark’, hvor TV 2 i denne uge sætter fokus på emner, der optager børnene.

quote Jeg ville lave en dag om året, hvor alle skal samle en sæk plastik

Merle Jensen, 5. klasse

Vi har samtidig spurgt børn fra skoler i hele landet, hvad de ville gøre, hvis de var statsminister i Danmark. Et spørgsmål, som mange af børnene har ret klare holdninger til.

Klimaet bekymrer børnene

Mandag kunne TV 2 fortælle, at især klimaet bekymrer mange børn i hverdagen – og dét emne går igen, når børnene bliver spurgt, hvad de vil lave om, hvis de var statsminister.

- Jeg ville lave en dag om året, hvor alle skal samle en sæk plastik, siger Merle Jensen fra 5. klasse på Paradisbakkeskolen i Nexø på Bornholm.

Silas og Emma med logo
Læs også
Særligt projekt hjalp triste skoleelever
Silas og Emma med logo
Læs også
Særligt projekt hjalp triste skoleelever

- Jeg ville gøre transporten billigere og benzin dyrere, fordi det må betyde, at folk ville bruge offentlig transport, og så ville de også få flere elbiler, forklarer Rose Kjørup Rasmussen i 5.h på Hillerødholmskolen i Hillerød.

- I hvert fald sætte fokus på miljøet. Hvis det bare er en møgjord, vi lever på – det ville jo ikke være særlig godt, påpeger Christian Andersen, som er 11 år og fra 6. klasse på Møllevangsskolen i Rønnede.

Vil bytte om på weekend og hverdag

Skoledagen ligger også mange af børnene på sinde - skoledagen er for lang, og de kan ikke holde koncentrationen sidst på dagen, lyder det. Derfor vil mange af børnene også sætte ind her.

quote Vi laver om på weekend og uger – to dages skole og resten af dagene er weekend

Sarah Buck Kristoffersen, 6. klasse

- Jeg ville give børnene en halv eller hel time tidligere fri, siger Tim Alder Svendsen, der går i 6. klasse på Ejerslykkeskolen i Odense.

13-årige Karim Brungaard Ali, der går i 6. klasse på Møllevangsskolen i Rønnede på Sydsjælland, vil allerhelst bare have færre skoledage.

Paf
Læs også
Forsker om dalende trivsel i skolen: - Det er en trist udvikling
Paf
Læs også
Forsker om dalende trivsel i skolen: - Det er en trist udvikling

- Ikke så mange skoledage – det gider vi ikke, siger han og bliver afbrudt af sin klassekammerat Sarah Buck Kristoffersen.

- Vi laver om på weekend og uger – to dages skole og resten af dagene er weekend, siger hun.

- Jeg ville bruge færre penge på Rasmus Paludan

Mens mange børn især nævner klimaet og skoledagene, kommer der i de små interview med børnene også mange andre emner på banen.

Flere vil således hjælpe mennesker på kontanthjælp og de hjemløse mere, hvis de var statsminister, mens Bettina Navaratnam fra 6. klasse på Ejerslykkeskolen i Odense ville hjælpe dem, der kommer fra andre lande, rigtig meget.

quote Jeg ville bruge færre penge på sådan noget som Rasmus Paludan og så bruge flere penge på hjemløse

Sofie Marie Mosgaard, 6. klasse

Fra hendes klassekammerat Mira Haja lyder det:

- Jeg ville tænke på, hvordan andre ville have det, før jeg gør noget.

Det er Sofie Amalie Bundgaard Pedersen fra 6.b på Højene Skole ved Hjørring enig i.

- Jeg ville tænke lidt mere over, hvad man bruger pengene på. Være lidt mere fornuftig, siger hun, mens hendes veninde, Sofie Marie Mosgaard, er lidt mere klar i mælet:

- Jeg ville bruge færre penge på sådan noget som Rasmus Paludan og så bruge flere penge på hjemløse.

- I Netto er der en mega god flødeis

I det hele taget viser børnenes svar, at de i en alder af 11 til 12 år allerede er meget bevidste om, hvad der foregår i det danske samfund - og ikke mindst i nyhederne.

Det er William Stephansen fra 6. klasse på Kolind Centralskole i Kolind et eksempel på. På spørgsmålet om, hvad han ville gøre som statsminister, kommer dette svar grinende og lynhurtigt:

- Sælge Grønland til Donald Trump, siger han, inden han nævner grøn energi som en anden mulighed.

Også Amalie Bundgaard Madsen fra Højene Skole følger med i nyhederne.

- Nu ved jeg godt, at det er lidt på vej – det er i hvert fald i nyhederne – men jeg ville gøre noget ved sygehusene og få nogle flere (ansatte, red.) på sygehusene, så vi kan få de fleste mennesker raske. For vi ved, at der er mange ting i Danmark og også i verden, hvor man bruger penge på alt muligt, som man kunne have brugt på at gøre noget ved kræft i stedet, siger hun.

PAF Ellekildeskolen
Læs også
Lokal skole får international opmærksomhed - børn trives bedre
PAF Ellekildeskolen
Læs også
Lokal skole får international opmærksomhed - børn trives bedre

Og så er der Isak Meidahl Kristensen fra 6.b. på Højene Skole ved Hjørring. Han har én meget konkret ting, han ville lave om, hvis han var statsminister i Danmark - og han er ret ligeglad med, at hans klassekammerat, Nicolai Dalberg Pedersen, synes, at forslaget er hylende morsomt.

- Altså. I Netto – jeg ved godt, at det måske er lidt mærkeligt - men i Netto er der sådan en mega god flødeis, som hedder ’Ben og Jerry’, og den koster vist 64 kroner. Så jeg ville sætte prisen ned, så jeg kan få det meget billigere om fredagen, siger han.


Nyhedsoverblik