Ambulance forsinket af dårligt signal da motionsløber døde: - Himmelråbende

En motionsløber falder om med hjertestop i Bøgeskoven. Da redderne nærmer sig, stopper både GPS og mobilsignal med at virke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Paramediciner Michael Jensen er tilbage i Bøgeskoven nær Store Heddinge, hvor han for en måned siden blev kaldt ud til et hjertestop.

- Vi ville meget gerne have ringet anmelderen op for ligesom at høre nøjagtig hvor i skoven, at han havde brug for hjælp. Men vi kunne simpelthen ikke komme i kontakt med ham, siger Michael Jensen til TV ØST.

Den 7. april fik redderne en anmeldelse om, at en motionsløber var faldet om med hjertestop i Bøgeskoven.

Men da redderne nærmer sig stedet, stopper både GPS og mobilsignal med at virke. Michael Jensen og hans kollega måtte derfor køre på må og få i skoven for at lede efter motionsløberen. I alt blev redderne seks minutter forsinkede på grund af det dårlige signal.

- Det var frustrerende ikke lige at kunne komme med den hjælp, som vi selvfølgelig gerne vil stille med det samme. Om de seks minutter har haft betydning lige netop den dag, det skal jeg ikke kunne udtale mig om, siger Michael Jensen.

112: Vi er sgu lidt på den

TV ØST har fået aktindsigt i alarmopkaldet, der blev foretaget af motionsløberens svigersøn, som det lykkedes for at ringe 1-1.2.

Her er et udpluk af samtalen:

N: Bøgeskoven er jeg i.

112: I St. Heddinge? Din telefon står helt inde i Solrød Strand?

N: Ja, men jeg er ikke ved Solrød Strand. Jeg er helt sikker.

112: Hold kæft mand.. Ja, så er vi sgu lidt på den, du. Jeg kan ikke se, hvor du ringer fra.

N: Jeg synes ikke, at jeg kan mærke nogen puls.

112: Nej, jeg kan sgu ikk...eh.. Vi er på den, du, det kan jeg lige så godt sige til dig.

Efter flere minutter tager medarbejderne i AMK-centralen i Slagelse over. Det er her alle sundhedsfaglige opkald bliver varetaget. Også her har de problemer.

- Det er jo svært uheldigt. Vi er dybt afhængige af, at teknologien virker, og der er god dækning alle vegne, så vi kan yde det mest optimale, siger Brian Lindekilde, der er sektionsleder på AMK-centralen i Slagelse.

Også reddernes særlige kommunikationsenhed SINE stoppede med at virke - og i flere omgange mister AMK-centralen kontakten til både reddere og anmelderen.

Måtte låne fastnettelefon

quote  Hvorfor pokker har man ikke gjort noget ved det noget før. Hvorfor skal der en episode til som den her, før der bliver sat fokus på det, og hvornår bliver der gjort noget?

Michael Jensen, paramediciner

I Bøgeskoven cyklede ejeren af traktørstedet ind i skoven for at finde motionsløberen og efterfølgende kunne guide en akutbil frem.

Og redderne må efterfølgende bruge traktørstedets fastnettelefon for at tilkalde en helikopter.

- Det er himmelråbende, at man godt ved fra politisk side, og man ved det med garanti også fra teleselskabernes side, at der er nogle huller rundt omkring. Hvorfor pokker har man ikke gjort noget ved det noget før. Hvorfor skal der en episode til som den her, før der bliver sat fokus på det, og hvornår bliver der gjort noget? spørger paramediciner Michael Jensen.

Aftale om midlertidig løsning

Svaret fra politikerne er på tirsdag. Her vil politikerne i Plan og Teknikudvalget forsøge at blive enige om en midlertidig løsning med internet i skovområdet. I 2018 har kommunalbestyrelsen sat penge af til en mobilmast.

- Vi kan sætte en mast op nu, og det er det, vi er begyndt på, og det er det, som andre kommuner også gør, fordi teleselskaberne vil have forretningen, men de vil ikke have forpligtelsen. Vi kunne have sat en mast op i '95, men det er borgerne i Stevns Kommune, der kommer til at betale for en mobildækning, som andre får af selskaberne, siger Steen S. Hansen (S), der er formand

Det er uvist, om bedre signal ville have betydet noget for motionsløberens overlevelseschancer. Men paramedicineren håber, at han ikke igen skal arbejde uden signal til omverdenen.

- Jamen jeg håber jo på ligesom mange andre, at der hurtigst muligt bliver sat antenner og nogle master op, så vi kan få en ordentlig dækning, siger Michael Jensen til TV ØST.

TV ØST har været i kontakt med familien til den afdøde motionsløber. De har ikke ønsket at medvirke, fordi de stadig er for berørte.

 

 


Nyhedsoverblik