På tur med kandidaten: Små samfund ville dø uden friskoler

Folketingskandidat Kathrine Olldag brænder for de frie skoler og håber nu, at hun kan sikre sig en plads i Folketinget for Radikale Venstre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved det seneste kommunalvalg forsøgte Kathrine Olldag fra Radikale Venstre at sikre sig en plads i byrådet i Vordingborg Kommune. Sådan gik det dog ikke, så nu gælder det en plads i Folketinget. 

Hun tror på, at Radikale Venstre får et godt valg og stor indflydelse efter folketingsvalget den 5. juni.

Det fortalte hun til vært Mads Gudiksen, da hun onsdag gæstede hans valgprogram Køretur med kandidaten, der blev sendt live TV2 ØST's Facebookside.

- Med et solidt mandattal kan vi gå ind og presse Mette Frederiksen på integrationsområdet, som er vores politiske kæphest. Jeg vil nødigt kalde det et krav, for det lyder så dumt, siger hun og tilføjer:

- Vi vil altid gerne i regering. Det ligger i vores DNA at søge indflydelse i Radikale Venstre, så det vil vi selvfølgelig også forsøge denne gang. 

Fra Jylland til Sydsjælland

Kathrine Olldag kommer oprindeligt fra en lille by ved navn Døvling, som ligger i Midtjylland. Hun flyttede til Sydsjælland i 2001, og har siden slået sig ned i Præstø efter at have boet et par år på Møn.

KØRETUR MED KANDIDATEN

Under hele valgkampen vil Mads Gudiksen samle forskellige folketingskandidater op i sin bil i valgprogrammet Køretur med kandidaten. Alle 13 partier får en af deres kandidater med på en køretur, der tager udgangspunkt i kandidatens hjemstavn, arbejde eller et andet sted, der har en særlig betydning for kandidaten. Det bliver sendt direkte på TV2 ØST's Facebookside, hvor brugerne kan stille spørgsmål, og senere bliver programmet vist på TV2 ØST.

Men i dag bor hun sammen med sin kæreste i Præstø, hvor hun har alt, hvad hun har brug for. Det fortalte hun blandt andet, da de kørte igennem byen.

- Så er her jo smukt. Nu kører vi herind i den gamle bydel, siger hun under køreturen og tilføjer:

- Jeg faldt lidt for Præstøs charme. Den, tror jeg, vi er mange, der er enige om, overhovedet ikke er til at komme uden om. 

Michael Suhr på i Køretur med Kandidaten
Læs også
På tur med kandidaten: - Jeg er sådan en, der kan sparke lidt til væggene
Michael Suhr på i Køretur med Kandidaten
Læs også
På tur med kandidaten: - Jeg er sådan en, der kan sparke lidt til væggene

Hun har læst kunsthistorie på universitetet og arbejder til daglig som leder på uddannelsesstedet Talentskolen i Næstved Kommune.

Desuden har hun tidligere været kulturkonsulent i Guldborgsund Kommune og arbejdet som lektor på læreruddannelsen ved University College Sjælland. Det var også en af grundene til, at hun og Mads Gudiksen kørte forbi Lærerseminariet i Vordingborg under køreturen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kathrine Olldag og Mads Gudiksen kørte forbi privatskolen i Præstø, hvor de talte om værdien af frie skoler i de små landsbysamfund.
Kathrine Olldag og Mads Gudiksen kørte forbi privatskolen i Præstø, hvor de talte om værdien af frie skoler i de små landsbysamfund. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Vil værne om de frie skoler

Et af de første stop på ruten var tilgengæld privatskolen i Præstø. Her fik Kathrine Olldag mulighed for at uddybe sine holdninger omkring privatskolernes betydning.

Anledningen var, at Socialdemokratiet vil sænke den statslige støtte til landets friskoler - og spørger man Kathrine Olldag er årsagen, at de vil have, at flere vælger folkeskolen frem for friskolen.

Men det er Kathrine Olldag og resten af Radikale Venstre meget imod.

- Vi er jo et parti, der nærmest er opstået ud af samme bevægelser, som de frie skoler og højskoler og så videre også er en del af. Det handler om en tanke om, at vi ikke har skolepligt i Danmark, men undervisningspligt. Og du kan som forældre selv vælge, hvilken skole og pædagogisk syn, som du vil sende din børn hen til, siger hun.

Hun er godt klar over, at privatskoler i Købehavn ofte har ry for at være dyre eliteskoler. Men ude i de små landsbysamfund er de uhyre vigtige.

- Men herude, hvor vi bor, er friskolerne ofte opstået på ruinerne af en nedlagt folkeskole. De løfter nogle vigtige opgaver i et lokalområde rundt omkring, som er uvurderlig. Små samfund ville dø, hvis de ikke havde en friskole, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

På køreturen kom kandidaten og hendes chauffør forbi havnen i Kalvehave for at få en snak om planen om et udrejsecenter på øen Lindholm, som de radikale er meget imod.
På køreturen kom kandidaten og hendes chauffør forbi havnen i Kalvehave for at få en snak om planen om et udrejsecenter på øen Lindholm, som de radikale er meget imod. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Gik ind i politik efter DF's kanonvalg

Kathrine Olldag meldte sig ind i partiet Radikale Venstre i 2015 som følge af det kanongode valg, Dansk Folkeparti havde haft. Alt det, Dansk Folkeparti står for, kunne hun nemlig ikke holde ud, fortalte hun under køreturen.

Du kan i videoen herunder se, hvordan Kathrine Olldag endte med at stille op til kommunalvaget for Radikale Venstre.

Da Kathrine Olldag tog til sin første generalforsmaling i Radikale Venstre, havde hun lovet kæresten, at hun ikke ville melde sig til noget som helst. Sådan gik det dog ikke. Du kan få historien her.

Hun følte dengang, at hun måtte gøre noget. Så i foråret 2017 deltog hun så i sin første generalforsamling i Radikale Venstre. Hun havde dog lovet sin kæreste, at hun ikke ville melde sig til noget som helst i bestyrelsen.

Sådan gik det dog ikke. Hun er nemlig med sine egne ord en 'træls, emsig elevrådstype', som er bedrevidende og helst gør tingene selv.

- Så tog jeg til mødet, og så var jeg stillet op til kommunalvalget, kom med i bestyrelsen og med i storkredsbestyrelsen, så der var fuld plade. Og det har bare været en fest lige siden, fortæller Kathrine Olldag.

Du kan se hele køreturen, der blev sendt på Facebook, her. 

Programmet Køretur med kandidaten med Kathrine Olldag blev vist fredag aften klokken 19.55 på TV2 ØST.


Nyhedsoverblik