På tur med kandidaten: Mere skat fra Google og Facebook skal finansiere velfærden

Fredag formiddag var Martin Nordstjerne Rasmussen fra Partiet Klaus Riskær Pedersen ude at køre en tur med Mads Gudiksen. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Martin Nordstjerne Rasmussen har ikke specielt meget politisk erfaring. Alligevel stiller han op til folketingsvalget for et nystiftet parti.

Martin Nordstjerne Rasmussen har aldrig været politisk aktiv i et ungdomsparti eller medlem af en politisk organisation. Det holder ham dog ikke fra at stille op for Partiet Klaus Riskær Pedersen i Sjællands Storkreds.

- Jeg har altid blandet mig i ting i for eksempel bestyrelsesarbejde eller i foreninger. Jeg har altid gerne villet have positiv medindflydelse, siger Martin Nordstjerne Rasmussen.

Han er født og opvokset i Kalundborg. Derfor blev han samlet op ved Kalundborg Station af vært Mads Gudiksen, da de fredag formiddag lavede optagelserne til Køretur med kandidaten. Programmet blev sendt live på Facebook, og det bliver senere klippet sammen til en times program.

KØRETUR MED KANDIDATEN

Under hele valgkampen vil Mads Gudiksen samle forskellige folketingskandidater op i sin bil i valgprogrammet Køretur med kandidaten. Alle 13 partier får en af deres kandidater med på en køretur, der tager udgangspunkt i kandidatens hjemstavn, arbejde eller et andet sted, der har en særlig betydning for kandidaten. Det bliver sendt direkte på TV2 ØST's Facebookside, hvor brugerne kan stille spørgsmål, og senere bliver programmet vist på TV2 ØST.

Fra stationen i Kalundborg gik turen mod Sjællands Odde, hvor Martin Nordstjerne Rasmussen har et sommerhus i Lumsås.

Blev klar til folketingsvalget i februar

Tilbage i februar i år blev Partiet Kalus Riskær Pedersen opstillingsberettiget, da de havde indsamlet mere end 20.109 vælgererklæringer.

Og da partiets leder, Klaus Riskær Pedersen,  søgte efter kandidater, meldte Martin Nordstjerne Rasmussen sig hurtigt på banen.

- Jeg har altid interesseret mig for politik og samfund. Og jeg har været i stillinger, der har været "politiske". Jeg har altid fulgt med i samfundet. Og jeg syntes, det lød spændende, siger han og tilføjer:

- Jeg kan godt lide hans politik (Klaus Riskær Pedersen, red.) - både den sociale og den økonomiske politik. Den, synes jeg, gav rigtig god mening. 

Martin Nordstjerne Rasmussen er siden blevet partiets ordfører for job- og arbejdsmarkedsområdet. Han bor i dag i København og arbejder til dagligt som salgs- og marketingdirektør i en større HR-virksomhed.

Han er uddannet markedsøkonom og har desuden en stor erfaring med salg og markedsføring. I de sidste par år har han også arbejdet inden for rekrutteringsbranchen.

Man ved aldrig helt, hvad der kan ske, når man sætter en tv-vært og en folketingskandidat sammen i en bil. Se, hvordan det er gået i videoen herunder.

02:24

Mads Gudiksen har samlet mange forskellige folketingskandidater op under valgkampen. Du kan se her, hvordan der er blevet sunget, klappet, snakket og grinet i Mads Gudiksens bil.

Luk video

Gratis kollektiv trafik til alle

Undervejs på køreturen faldt snakken på kollektiv trafik. Den vil partiet gerne være med til at forbedre. 

- Den kollektive trafik skal gå hyppigt, og den skal have en pris, så alle kan være med. Vi så gerne, at der var gratis kollektiv trafik til stort set alle, siger Martin Nordstjerne Rasmussen.  

- Hold da op, det lyder dyrt, siger Mads Gudiksen.

- Jamen, vi har finansieringen, det kommer vi ind på senere. Det hele hænger netop sammen, siger han og tilføjer:

- Man må jo sige, at den kollektive trafik ikke virker i dag. Og planen for den kollektive trafik skulle være sat i gang for lang tid siden. 

Martin Nordstjerne Rasmussen mener, at man skal prioritere udkantsområderne i Danmark. Derfor skal man blandt andet flytte flere uddannelser ud i de mindre byer for at skabe noget liv. 

De går også ind for, at man opretter flere sundhedshuse. På den måde kan man tiltrække flere læger, der ikke ønsker at være i en solopraksis.

Mere skat fra banker og internationale selskaber

Partiet Riskær Pedersen har et langt katalog af forslag, som kræver finansiering. Og her mener de, at skatten skal hæves for store virksomheder for at løse problemerne.

Imens skal skatten ned for den almene borger, så fordelingen bliver mere rimelig mellem borgerne og erhvervs- og finanssektoren.

- Der er rigtig mange store virksomheder, som godt kunne tippe mere i kassen. Det kunne bankerne også, der øger og ændrer bidragssatserne. Nogle af de penge kan bruges til at finansiere vores forslag, siger han. 

Det er især de internationale internetvirksomhederne som Google og Facebook samt olieselskaber som Circle K, som partiet mener skal betale en mere fair andel i skat til Danmark. 

- Jeg tror, det er i omegnen af 450 eller 500 milliarder kroner, der ligger og venter der, siger Martin Nordstjerne Rasmussen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

På køreturen fra Kalundborg mod Sjællands Odde kom Mads Gudiksen og Martin Nordstjerne Rasmussen forbi Nordstjernes barndomshjem i Kalundborg, hvor han er født og opvokset. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Vil have unge i borgertjeneste

Partiet har også fokus på de unge. De vil blandt andet give dem en højere SU, når de læser en videregående uddannelse.

Samtidig skal de unge kunne se frem til at få et skattefrit år, inden de fylder 30 år, hvis det står til Martin Nordstjerne Rasmussen. 

- Det er, for at de kommer godt fra start. Alt er jo dyrt i dag med boliger, og når man etablerer sig og så videre, siger han. 

I tiden efter folkeskolen skal de unge også have tid til finde ud af, hvad de vil. Derfor foreslår partiet, at man indfører tre måneders "borgertjeneste", som er ligesom en slags værnepligt.

- Der vil vi gerne have de unge mennesker ind og gennemgå et program, hvor man arbejder for eksempel i sundhedssektoren. Dels for at komme ud og få noget erhvervserfaring, men også for at få en fornemmelse af, hvad man vil vælge senere, siger han. 

Han forklarer, at det er et frivilligt tilbud, hvor den unge kan få SU undervejs. Håbet er, at man kan klæde de unge bedre på, inden de vælger en videregående eller erhvervsuddannelse.

Du kan se hele køreturen, der blev sendt på Facebook, her. 

Hele programmet med Martin Nordstjerne Rasmussen bliver vist søndag klokken 19.55 på TV2 ØST.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App