På tur med kandidaten: - Islam er ikke foreneligt med vestlige værdier

Søren Grinderslev Hansen har længe arbejdet med film, men nu satser han på en karriere i Folketinget, når han stiller op for Stram Kurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er lidt over en måned siden, Søren Grinderslev Hansen blev folketingskandidat for det nystiftede parti Stram Kurs efter et opkald til partiets formand, Rasmus Paludan. 

Han kommer fra Nakskov og har i mange år arbejdet som autodidakt filminstruktør og manuskriptforfatter. Han har aldrig været politisk aktiv før nu, hvor han stiller op for første gang til Folketinget. 

Det kom frem under optagelserne til Mads Gudiksens valgprogram på fire hjul, Køretur med kandidatender blev optaget søndag.

Søren Grinderslev Hansen har dog førhen været meget politisk engageret. Det har da også bragt ham på kant med den danske filmbranche. Ikke mindst fordi han er stor fortaler for præsident Donald Trump.

quote Vi er netop imod fascisme og imod det, vi betragter som en totalitær ideologi

Søren Grinderslev Hansen, folketingskandidat for Stram Kurs

- Da Trump dukkede op af muldjorden, blev han også svinet til - ligesom Stram Kurs bliver svinet til nu for at være racistiske, nacistiske og fascistiske og nærmest den næste Adolf Hitler, siger Søren Grinderslev Hansen.

- Og det er I ikke?, spørger Mads Gudiksen.

- Absolut ikke. Vi er netop imod fascisme og imod det, vi betragter som en totalitær ideologi, som er ved at undergrave det danske samfunds frihed og demokrati, svarer Søren Grinderslev Hansen.

KØRETUR MED KANDIDATEN

Under hele valgkampen vil Mads Gudiksen samle forskellige folketingskandidater op i sin bil i valgprogrammet Køretur med kandidaten. Alle 13 partier får en af deres kandidater med på en køretur, der tager udgangspunkt i kandidatens hjemstavn, arbejde eller et andet sted, der har en særlig betydning for kandidaten. Det bliver sendt direkte på TV2 ØST's Facebookside, hvor brugerne kan stille spørgsmål, og senere bliver programmet vist på TV2 ØST.

Imod massiv indvandring

Den totalitære ideolgi, som Søren Grinderslev Hansen taler om og er imod, er islam. Og som han undertregede i programmet, skal islam ikke forvekles med muslimer.

Men partiet er imod den ikke-vestlige indvandring, der har været i Danmark. En indvandring som han selv betegner som massiv. 

- Islam er fint nok, men selve kulturen i det er et kultursammenstød med vores kultur. Der er ikke noget sted, der viser, at islam er foreneligt med vestlige værdier, idealer, demokrati og frihed. Du kan tage Muhammed-tegninger eller sagen om Charlie Hebdo (attentat i 2015, red.), siger Søren Grinderslev Hansen og fortsætter:

- Du kan for eksempel ikke tegne Muhammed. Allerede der, når der kommer en knægtelse af ytringsfriheden, så har vi et fundamentalt problem.

Oplevelser i biografen er magiske

Søren Grinderslev Hansen bor i dag i Næstved, men han er født og opvokset i Nakskov. Derfor startede søndagens køretur meget naturligt på torvet i Nakskov, hvor Mads Gudiksen samlede ham op.

Herfra gik turen blandt andet forbi en parkeringsplads, hvor byens gamle biograf engang havde ligget. Her kom Søren Grinderslev Hansen meget som yngre.

- Det særlige ved biografen er jo, at det er magisk, fordi du har en kollektiv oplevelse, hvor du kan sidde og føle, grine og græde. Der sker en eller anden form for samhørighed, når man ser film sammen og er fælles om en oplevelse, siger han.

Da Søren Grinderslev Hansen som ung drømte om at lave film, flyttede han til København. I dag har han en fortid i filmbranchen med film som Min bedste fjende fra 2010 og Dannys dommedag fra 2014.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her på denne tomme parkeringsplads i Nakskov, lå der engang en gammel biograf, som Søren Grinderslev Hansen kom meget i.
Her på denne tomme parkeringsplads i Nakskov, lå der engang en gammel biograf, som Søren Grinderslev Hansen kom meget i. Foto: Mads Gudiksen - TV2 ØST

Føler sig blacklistet i filmbranchen

I dag er der dog ikkke meget arbejde i filmbranchen til ham. For et par år siden blussede en diskussion om kønskvoter op i den danske filmbranche. Det handlede om, at nogle kvinder følte sig forskelsbehandlet, når der skulle uddeles filmstøtte fra Det Danske Filminstitut.

Og den debat blandede Søren Grinderslev Hansen sig i.

- Så raslede kvinderne med sablerne og krævede kønskvoter, altså en lige fordeling fifty-fifty af pengene til mænd og kvinder, siger han og fortsætter:

- Men så gik jeg ind sammen med en anden instruktør og undersøgte de samme data og opdagede, at hvis der var nogen, der blev forfordelt, så var det kvinderne. Der var faktisk støttetildelinger til deres favør.

quote Så jeg har knoklet mig ind i den skide branche. Så når jeg ser nogen, der gerne vil frem, fordi de er en kvinde, så synes jeg, det er at snyde på vægten

Søren Grinderslev Hansen, folketingskandidat for Stram Kurs

Søren Grinderslev markerede sig i debatten. Samtidig lægger han heller ikke skjul på, at han er imod feminisme.

- Jeg har altid haft en enorm retfærdighedssans. Og jeg er kommet ind uden at komme på filmskolen. Jeg kommer jo her nedefra med to forældre i postbranchen. Så jeg har ikke haft en onkel på Danmarks Radio, som lige kunne tippe mig ind eller nogen som helst connections, siger han og tilføjer;

- Så jeg har knoklet mig ind i den skide branche. Så når jeg ser nogen, der gerne vil frem, fordi de er en kvinde, så synes jeg, det er at snyde på vægten.

Hans markante udmeldinger og pro-Trump attitude, har nu gjort, at telefonen ikke ringer så ofte mere. Han føler han sig blacklistet i filmbranchen, som han mener er meget venstreorienteret. 

Et enkelt opkald udløste kandidatur

Nu hvor der er mere plads i kalenderen, stiller Søren Grinderslev Hansen op for Stram Kurs. Et parti der i starten af maj blev opstillingsberettiget til folketingsvalget. 

Inden da havde Søren Grinderslev Hansen lavet videoer, hvor han forsvarede partilederen, Rasmus Paludans ret til at demonstrere og ytre sig.

Den stærkt islamkritiske Rasmus Paludan er nemlig kendt for at demonstrere i udvalgte boligområder som for eksempel på Blågårds Plads på Nørrebro. Det skabte tilbage i april en del uroligheder. 

Derfor skulle der også kun et opkald til fra partiets frontfigur, Rasmus Paludan, før Søren Grinderslev Hansen blev udnævnt som en af partiets nye kandidater i Sjællands Storkreds.

Artiklen fortsætter under billedet.

Undervejs kom Mads Gudiksen og Søren Grinderslev Hansen forbi Sørens gamle barndomshjem i Nakskov, som er det blå hus i midten.
Undervejs kom Mads Gudiksen og Søren Grinderslev Hansen forbi Sørens gamle barndomshjem i Nakskov, som er det blå hus i midten. Foto: Mads Gudiksen - TV ØST

Går mindre op i klimaet

Under køreturen kom Mads Gudiksen og hans medpassager også ind på emner som klimaet og idéen om at høste energi fra havvindmøller. Hele spørgsmålet om at bremse klimaforandringerne optager ikke Søren Grinderslev Hansen specielt meget.

Han mener nemlig, at Danmarks CO2-udledning er meget lille i forhold til de store klimasyndere som USA, Kina og Indien. Derfor giver det i hans øjne ikke mening at fokusere på den grønne omstilling.

- Jeg kan godt forstå folks bekymringer og så videre. Men vi synes, at indvandrer-polemikken er et meget større problem. Så det kan næsten være lige meget, hvordan vind og vejr ser ud om 40 år, hvis vi ikke kan være i vores eget land, når danskerne bliver en minoritet, siger han. 

Han går heller ikke ind for, at staten griber ind i folks liv. Så når andre partier for eksempel taler om at hæve prisen på cigaretter for at få flere til at kvitte smøgerne og leve sundere, går hans parti imod.

- Der er Stram Kurs også imod statsregulering. Vi vil gerne have, at individet selv bestemmer og er herre over sit eget liv. Problemet med at sætte cigaretpriserne op er, at det går kun ud over de mest udsatte i samfundet, siger Søren Grinderslev Hansen.

Du kan se hele køreturen, der blev sendt på Facebook, her. 

Udsendelsen med Søren Grinderslev Hansen bliver vist mandag klokken 19.55 på TV2 ØST.


Nyhedsoverblik