Overraskende konklusion: Mikroplastik gemmer sig andre steder end i Østersøen

En ny undersøgelse viser overraskende, at der ikke er kommet mere mikroplast i Østersøen på trods af, at mere og mere plastik ender i havet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På trods af at mere og mere plastik ender i havet er det, ifølge et nyt studie, ikke at finde i Østersøen.

Det betyder dog ikke, at det ikke er der, skriver Videnskab.dk. Studiet viser, at mængden af mikroplast i Østersøen har været konstant i 25 år på trods af, at mængden af plastik, der bliver udledt, er steget voldsomt.

- Vi havde regnet med, at der ville være sket en stigning. Produktionen af plast i Europa i samme periode er tredoblet, siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved DTU Aqua, Danmarks Tekniske Universitet.

- Men der er ingen stigning af mikroplast, hverken i vand eller i fisk fra Østersøen.

Hvor bliver plastikken af?

Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med Københavns Universitet og tyske Geomar, har analyseret plankton og fiskeprøver fra 1987 til nu.

Tesen var, at studiet ville vise, at fisk og plankton ville have en større koncentration af plastik i sig, da mængden af plastik, der bliver udledt er steget voldsomt. Men det var altså ikke tilfældet.

Spørgsmålet er nu, hvor plastikken så bliver af, når den ikke ender i fiskene.

- Det er muligt, at fiskene fungerer som en slags elevator, og ved hjælp af deres fordøjelsessystem transporterer de plasten ned på havbunden, hvor vi vil kunne lokalisere den ved at hente prøver op. Det er muligt, at den bliver nedbrudt af bakterier, siger Torkel Gissel Nielsen.

- Det er også muligt, at mikroplasten bliver ført væk fra Østersøen af havstrømme og findes koncentreret andre steder, hvor den måske skader dyrelivet.


Nyhedsoverblik