Overlæger i Holbæk bakker op: Vi er bekymrede for patientsikkerheden

Overlægerådet på Holbæk Sygehus bakker op om overlægerne på Køge Sygehus, som kritiserer det nye it-system, Sundhedsplatformen, på sygehusene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det nye it-system, Sundhedsplatformen, giver en "urimelig arbejdsbyrde" og er "patientsikkerhedsmæssigt farligt i en travl hverdag".

Sådan lyder nogle af de udtalelser, som overlæger på Køge Sygehus har sendt videre til sygehusledelsen.

Overlægerådet på Holbæk Sygehus bakker op.

- Vi har helt sikkert en bekymring for patientsikkerheden. Det fylder meget hos både mig og mine kolleger, siger formanden, Anne Jung, som er overlæge på Medicinsk Afdeling, til TV ØST.

Vidste ikke hvilken medicin, patienten fik

Politiken har i dag gengivet flere dele af Køge-lægernes brev til sygehusledelsen. Lægerne kommer blandt andet med nogle konkrete eksempler på de problemer, de oplever med medicinmodulet i det nye it-system.

09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Overlæger slår alarm: Patienters sikkerhed er i fare
09279b20-d184-4644-aa54-2d742155b3d8.jpg
Læs også
Overlæger slår alarm: Patienters sikkerhed er i fare

En læge beskriver for eksempel, at vedkommende har haft svært ved at tilpasse en patients smertestillende medicin. Det viste sig at være "noget af en opgave".

Lægen forsøgte uden held at ordinere ét middel og stoppe et andet. Det endte med, at lægen ikke var klar over, hvad der stod på patientens medicinliste, skriver lægen ifølge Politiken.

- Jeg har fuldstændig samme oplevelse. Det er svært at få overblik over patienternes medicin og ændre i doser eller typer, siger Anne Jung.

Svært at give patienterne et medicin-overblik

Hun mener, at netop det medicinske område er stærkt udfordret af det nye it-system.

quote Det er svært at få overblik over patienternes medicin og ændre i doser eller type

Anne Jung, formand, Overlægerådet, Holbæk Sygehus

- Vores patienter er komplekse. De fejler tit flere ting, og det giver os nogle store udfordinger i Sundhedsplatformen i forhold til medicingivningen, siger Anne Jung og fortsætter:

- I går skulle jeg ordinere to doser medicin til en patient. Hun skulle have én pille på et tidspunkt af dagen og to piller på et andet tidspunkt af dagen. Der kunne jeg i det gamle system lave et oversigtsskema, hvor det tydeligt fremgik, hvad patienten skulle tage hvornår, men det kan jeg ikke i det nye, så jeg måtte ind og skrive et notat om, hvilken medicin, hun skulle tage hvornår. Det endte med en meget kompleks beskrivelse, som patienten kan have svært ved at overskue.

-  Jeg synes ikke, jeg har det samme overblik, som jeg havde før, slutter Anne Jung.

anette_skovlund.jpg
Læs også
"Det kan være et problem for dem, der ikke kan huske, hvilken medicin de skal have"
anette_skovlund.jpg
Læs også
"Det kan være et problem for dem, der ikke kan huske, hvilken medicin de skal have"

Problemer med medicinering burde være løst

Hos Overlægeforeningen er formand, Lisbeth Lintz glad for, at overlægerne på Køge Sygehus har taget bladet fra munden omkring problemer med medicineringen i Sundhedsplatformen:

- Jeg synes, det, de har gjort i Overlægerådet på Køge Sygehus, er velformuleret og helt relevant. Jeg hilser det velkomment, at de direkte adresserer et fortsat problem, siger Lisbeth Lintz, som dog også mener, at problemerne med medicingivningen burde være løst for længst.

- Vi har talt om problemer med medicinering i Sundhedsplatformen og om de potentielle patientsikkerhedsmæssige problemer, der ligger i det, siden Sundhedsplatformen blev indført på Herlev Hospital i foråret 2016. Jeg forstår ikke, at man ikke tager det mere alvorligt, siger Overlægeforeningens formand.

quote Jeg hilser det velkomment, at de direkte adresserer et fortsat problem

Lisbeth Lintz, formand, Overlægeforeningen

Amerikanerne på besøg

Til Politiken giver Lars Onsberg, koncerndirektør i Region Sjælland, lægerne fra Køge Sygehus medhold i, at der er ting, der er for tunge, og at det skal ændres.

- Det er vi enige med Region Hovedstaden om, og vi får folk fra det amerikanske selskab Epic herover. Så går vi i gang i de nærmeste uger, siger han til Politiken.

Den udmeling glæder Lisbeth Lintz.

- Det er klædeligt at se, at Lars Onsberg melder ud, at de er klar over, at der er problem, og at han tager lægernes henvendelse alvorligt, siger hun.

Overlægerådet på Køge Sygehus skriver i brevet til sygehusledelsen, at de gerne vil have et skriftligt svar, der indebærer en tidsplan for løsningen af problemerne med medicingivningen i Sundhedsplatformen.


Nyhedsoverblik