Overlæge om mæslinger: - Det er vigtigt at blive undersøgt hjemme

Mæslinger er meget smitsomme, så hvis du tror, du har virussen, så skal du ikke tage til lægen, men lade lægen komme til dig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre mænd har inden for ti dage fået konstateret mæslinger i Region Sjælland. To af dem er nu indlagt på den infektionsmedicinske afdeling på Roskilde Sygehus.

Her fortæller den specialeansvarlige overlæge på afdelingen, Nina Friis-Møller, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tror, du er smittet – og hvordan de forsøger at sikre, at smitten ikke spreder sig yderligere.

Hvad gør I for at begrænse smitten?

- Det er en anmeldelsespligtig sygdom, så alle tilfælde bliver anmeldt med det samme, vi får diagnosen, så man kan begrænse, at det skulle smitte yderligere. Og det, vi gør for indlagte patienter, er, at de bliver isoleret. Det er ikke alle med mæslinger, som det er nødvendigt at indlægge. Det er fåtallet, hvor det er nødvendigt. Hvis man har mæslinger, og man i øvrigt ikke er påvirket, så kan man blive hjemme og bør blive undersøgt af lægen derhjemme, hvor man kan få diagnosen.

quote Det er ikke alle med mæslinger, som det er nødvendigt at indlægge. Det er fåtallet, hvor det er nødvendigt

Nina Friis-Møller, specialeansvarlig overlæge

Hvor smitsom er sygdommen?

- Det er en meget smitsom virus. Men mæslingevaccination er en del af det danske vaccinationsprogram, og den vaccination yder en rigtig god beskyttelse. Det er det allervigtigste, man kan gøre for at forebygge. Man kan sørge for at følge vaccinationsprogrammet for børnene.

Hvordan smitter den?

- Den smitter ved dråbesmitte. I starten af mæslingesygdommen får man symptomer på forkølelse, og man kan have noget flåd fra næsen og fra øjnene. Det er de dråber fra luftvejene, der kan smitte. 

Mæslinger
Læs også
Mæslingeudbrud spreder sig på Sjælland
Mæslinger
Læs også
Mæslingeudbrud spreder sig på Sjælland

Hvordan har de smittede personer, der er indlagt hos jer, det?

- De har det ligesom ved en forkølelse eller influenzalignende symptomer. De har ikke været svært syge, men har haft det her karakteristiske udslæt, som har givet mistanken om mæslinger. Det havde de ved indlæggelsen, og derfor har de været isoleret fra starten. Så har der været nogle symptomer, som gjorde, at man valgte at indlægge dem til undersøgelse. Men hvis man i øvrigt har det relativt godt, så kan man blive hjemme, så man ikke risikerer, at man bringer smitten ind i hospitalssystemet.

quote De indlagte har det ligesom ved en forkølelse eller influenzalignende symptomer. De har ikke været svært syge, men har haft det her karakteristiske udslæt

Nina Friis-Møller, specialeansvarlig overlæge

Hvordan behandler man sygdommen?

- Det er egentlig bare en virusinfektion, som skal gå over af sig selv. Man kan give noget symptombehandling, for eksempel panodil for at nedsætte feber, og væsketilskud, hvis man ikke får nok at drikke. Som regel er det yngre mennesker, der får de her udbrud, som vi ser i øjeblikket. Formentlig forklaret ved, at der er enkelte, der ikke er blevet vaccineret. Det er dem, som vi nu ser, der får sygdommen. Som regel kan de godt drikke selv, så det er sjældent, det bliver nødvendigt at give væske i drop.

- Der er også mulighed for, hvis man har været i kontakt med nogen med mæslinger, og man ikke mener, at man er vaccineret, at man kan få vaccinationen. Den bør man få ganske hurtigt, efter man har været udsat for smitte. Man kan også få behandling med nogle antistoffer, hvis man er i en særlig gruppe. Det vurderer vi i det enkelte tilfælde. 

Mæslinger 2
Læs også
Mæslinger i udbrud: Det skal du holde øje med
Mæslinger 2
Læs også
Mæslinger i udbrud: Det skal du holde øje med

Det er kun mænd, der er ramt i denne omgang. Er der en bestemt gruppe, som er særligt udsat for det her?

- Det er særligt helt små børn, som endnu ikke er vaccinerede. Når man er helt spæd er man beskyttet af moderens antistoffer, men fra man er cirka et halvt år, så er man ikke længere beskyttet. Så har man en periode, indtil man får vaccinen. Så fra et halvt år og op til 15 måneder er man i risiko.

quote Det er mange år siden, at der ellers har været mæslinger i Danmark, men det er noget, der desværre er stigende mange steder i Europa

Nina Friis-Møller, specialeansvarlig overlæge

- Ellers er det yngre mennesker, som af den ene eller anden årsag ikke har fået vaccinationen i deres barndom. Grunden til, at vi ser nogle tilfælde nu, er formentlig en spredning fra store udbrud i Europa. Dels i Sydeuropa i Italien og i Østeuropa, især i Rumænien, har der været rigtig mange tilfælde. I Danmark har der været få tilfælde sidste år, og nu ser vi så yderligere her et lille udbrud her med i alt tre inden for ti dage i Region Sjælland.

Hvor tit ser man sådan nogle udbrud her?

- Det er mange år siden, at der ellers har været mæslinger i Danmark, men det er noget, der desværre er stigende mange steder i Europa. Det man bedst kan gøre for at forhindre, at vi får et større problem herhjemme, det er især at få fulgt børnevaccinationsprogrammet, for det yder en rigtig god beskyttelse. 

Mæslinger
Læs også
Yngre person fra Sjælland smittet med mæslinger
Mæslinger
Læs også
Yngre person fra Sjælland smittet med mæslinger

Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med den her sygdom?

- Det allervigtigste er, at hvis man tror, man har symptomer, så skal man blive undersøgt hjemme. Hvis man snakker med sin praktiserende læge, så skal man have foretaget undersøgelserne hjemme for så vidt muligt. Så man ikke skal op i et venteværelse hos sin læge, fordi det er meget smitsomt, og det er tidligere beskrevet, at man kan sprede det, også i et venteværelse. Så det kan den enkelte gøre, hvis man tror, man har fået mæslinger. Det er vigtigt at blive undersøgt, men også at man beder om, at der kommer en vagtlæge ud.


Nyhedsoverblik