Overblik: Det ved vi om regeringens finanslovsudspil

Regeringen vil blandt andet af med et administrationsgebyr for affaldshåndtering. Der foreslås afsat 40 millioner kroner i 2019 til arbejdet med at justere regler, der skal lette byrder for erhvervslivet. Arkivfoto. Foto: TV ØST

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil afsætte penge til it-systemerne i Skat, hvoraf flere er forældede.

Regeringens udspil til en finanslov er på trapperne.

Det bliver formelt fremlagt torsdag, men i løbet af den seneste uge er dele af udspillet blevet præsenteret drypvist i en række medier.

Her er det, vi foreløbig ved om udspillet til fordelingen af statens mange milliarder:

 • Udsatte børn: Over de kommende fire år prioriteres én milliard kroner til udsatte børn. Heraf går 760 millioner kroner til flere pædagoger i vuggestuer med børn fra sårbare familier.
   
 • Museer og teatre: Der afsættes 100 millioner kroner årligt over en fireårig periode til en række kulturelle initiativer. Blandt andet går pengene til museer og en kulturel undervisningsindsats for landets 4.-klasser.
   
 • Psykisk syge: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner årligt i permanente midler til borgere med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser.
   
 • Ældres ensomhed: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner om året i fire år til bekæmpelse af ensomhed, sorg og depression blandt ældre - i alt 400 millioner kroner.
   
 • Humanitært bidrag: Regeringen vil afsætte 2,6 milliarder kroner til det humanitære bidrag, der typisk går til verdens brændpunkter, i 2019. Der lægges i alt op til, at man bruger 1,1 milliarder kroner mere på hjælp til udviklingslandene. Dansk udviklingsbistand vil lande på cirka 0,7 procent af bruttonationalindkomsten.
   
 • Kystsikring: Der afsættes flere penge til at sikre den jyske vestkyst fra 2020. I de nuværende fire fællesaftaler med syv kommuner, der udløber i år, er der afsat knap 97 millioner kroner årligt på finansloven. Det beløb vil man lade stige til knap 185 millioner kroner årligt fra 2020 til 2024. I 2019 forlænges de nuværende aftaler.
   
 • Ankestyrelsen: Regeringen vil tilføre Ankestyrelsen 35 millioner kroner ekstra i 2019 for at nedbringe lange sagsbehandlingstider.
   
 • Gastronomiske investeringer: Regeringen vil afsætte 10 millioner kroner om året de næste fire år til at fremme dansk gastronomi.
   
 • Affaldsgebyr og andre byrder: Regeringen vil blandt andet af med et administrationsgebyr for affaldshåndtering. Der foreslås afsat 40 millioner kroner i 2019 til arbejdet med at justere regler, der skal lette byrder for erhvervslivet.
   
 • Hpv-vaccine til drenge: Regeringen foreslår, at alle 12-årige drenge skal tilbydes gratis hpv-vaccine, der forebygger forskellige former for hpv-kræft. Sundhedsministeren foreslår af afsætte 40 millioner kroner til dette.
   
 • Skats it: 70 af Skats omkring 200 it-systemer er forældede og skal derfor erstattes. Regeringen foreslår at afsætte 600 millioner til opgaven.
   
 • Arveafgift: Både Liberal Alliance og Konservative har haft et ønske om at få lettet arveafgiften i finansloven, men Dansk Folkeparti har sagt klart nej til regeringen, og det kommer således ikke med i finansloven.
   
 • Generationsskifte: Der står i regeringsgrundlaget, at afgiften for generationsskifte i virksomheder skal fjernes frem mod 2025. Den kommer i denne omgang dog ikke til at falde yderligere end til de 15 procent, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i finansloven for 2016.

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Børsen, PolicyWatch og Kristeligt Dagblad.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App