Oscar-nomineret instruktør indspiller sin første spillefilm på Møn - blev jagtet af vild ko

Aske Bang har været nomineret til en Oscar for kortfilmen Silent Nights. Nu vil han lave en spillefilm, og den skal foregå på Møn og Nyord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den succesfulde filminstruktør Bo holder sin polterabend i vennen Martins sommerhus på Møn.

Selvom de begge er i et forhold, inviterer de to lokale piger, og herfra tager aftenen en uheldig drejning.

quote Der var faktisk en dag, hvor vi blev jagtet af en vild ko. Og det passer skidegodt til vores film, for den bliver også vild

Aske Bang, instruktør og hovedrolleindehaver

Morgenen efter er de nyindkøbte vielsesringe til 30.000 kroner pist væk, og det er kun den første af flere mærkværdige udfordringer, som sætter de to mænds venskab på prøve.

Læs også
Ny dansk spillefilm er optaget i Knuds lade på Lolland
Læs også
Ny dansk spillefilm er optaget i Knuds lade på Lolland

Det er anslaget i Aske Bangs første spillefilm, Welcome to the Moon. Den 30-årige instruktørs kortfilm Silent Nights blev i 2017 nomineret til en Oscar for bedste kortfilm 2016 – dog uden at vinde. Nu er han så klar til at gå i gang med sin første spillefilm, og scenen er sat på Møn.

Inspireret af Møn

Faktisk udsprang idéen til filmen af et besøg på Møn. Aske Bang var med ven og skuespiller Stanislav Sevcik i sidstnævntes sommerhus. Stanislav tog Aske med ud til det tidligere hotel Kongens Ø i Ulvshale Skov, og den forfaldne og tilgroede bygning inspirerede de to venner til at skrive en film.

Stranger Things
Læs også
Skuespiller fra Kalundborg med i overnaturlig Netflix-serie
Stranger Things
Læs også
Skuespiller fra Kalundborg med i overnaturlig Netflix-serie

- Det var det, der satte gang i det hele. Og det sted bruger vi i filmen, siger den unge instruktør.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Ida Valsted - TV ØST
Det var det forfaldne hotel Kongens Ø, der satte gang i det hele.
Det var det forfaldne hotel Kongens Ø, der satte gang i det hele. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Han fortsætter hurtigt i en rosende fascination af området, som kommer til at spille en stor rolle i filmen. Naturen omkring Ulvshale Skov og øen Nyord er vild, siger han. Noget han og Stanislav Sivcek mærkede på egen krop.

- Der var faktisk en dag, hvor vi blev jagtet af en vild ko. Og det passer skidegodt til vores film, for den bliver også vild, siger Aske Bang.

De er med i filmen:

Instruktør: Aske Bang

Manuskript: Ib Kastrup, Aske Bang og Stanislav Sevcik

Producer: Carl Osbæck Adelkilde

Executive producere: Peter Aalbæk, Anders Morgenthaler & Randal Kleiser.

Hovedroller:

Aske Bang og Stanislav Sevcik

Biroller:

Sus Wilkins, Peter Aalbæk, Erik Clausen, Lars Von Trier, Iza Mortag, Malene Beltoft, Morten Piilmann, Jesper Schytte og Claudia Gregersen.

Men det er ikke kun naturen i området, som lokale Mønboere og folk fra Nyord vil genkende. For eksempel skal de to hovedpersoner naturligvis handle deres alkohol i den lokale spiritusforretning Noorbohandelen, og Restaurant Lollesgaard aflægges også et besøg.

quote Vi er i høj grad bare blevet inspireret af Møn og de forskellige ting, der er her på Møn

Aske Bang, instruktør og hovedrolleindehaver

- Vi er i høj grad bare blevet inspireret af Møn og de forskellige ting, der er her på Møn, konstaterer instruktøren.

Delvis selvbiografisk

Du har måske allerede gennemskuet lighedstegnene mellem hovedpersonerne Bo og Martin og så Aske Bang og Stanislav Sevcik. Og manuskriptet bygger da også delvist på elementer fra deres eget liv, ligesom karaktererne er bygget op efter det følelsesmæssige forhold, de to har til hinanden i det virkelige liv. Så hvem andre til at spille hovedrollerne end dem selv?

Artiklen fortsætter under billedet.

Aske Bang (t.h.) og Stanislav Sevcik (t.v.) er både manuskriptforfattere og hovedrolleindehavere i deres nye film Welcome to the Moon
Aske Bang (t.h.) og Stanislav Sevcik (t.v.) er både manuskriptforfattere og hovedrolleindehavere i deres nye film Welcome to the Moon Foto: Pressefoto

Fordi det er en form for metafortælling, så skal man ikke regne med at spotte de helt store skuespillernavne på plakaten.

- Nu når min karakter kender rigtige mennesker i filmbranchen, så ville det være underligt, hvis der pludselig stod en eller anden kendt skuespiller nede i den lokale købmand, for så ville jeg jo også kende ham, siger Aske Bang, men fortæller dog, at kendte navne som Peter Aalbæk, Lars Von Trier og Erik Clausen er med, og at de vil optræde under egne navne.

Læs også
Kendt filminstruktør søger statister fra Præstø
Læs også
Kendt filminstruktør søger statister fra Præstø

Derfor har de også her søgt hjælp lokalt. Det betyder, at hele syv grønne filmelever fra Filmhøjskolen Møn er med.

- Det bliver både en stor oplevelse for dem at komme med på en professionel produktion, samtidigt med, at det bliver fedt for os at få nogle unge kræfter indover filmen, siger Aske Bang.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Ida Valsted - TV ØST
Den lokale spiritusforretning Noorbohandelen skal også være med i filmen.
Den lokale spiritusforretning Noorbohandelen skal også være med i filmen. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Frivillig finansiering

Selvom man har haft stor succes med kortfilm og har en Oscar-nominering i rygsækken, så er filmbranchen ikke nem at gebærde sig i. Derfor skal filmen primært finansieres af frivillige donationer via en såkaldt kickstarter. Der er i skrivende stund doneret cirka 35.000 kroner, så der er noget langt til målet på 100.000 kroner, som gerne skal nås inden optagelserne begynder 4. marts.

- Alt betyder noget, når vi arbejder i de her små budgetter. Altså fem kroner kan være en kop kaffe med mælk. Og det kan jo have kæmpe betydning, når man står og filmer ude i den kolde Ulvshave Skov, afslutter Aske Bang med et grin.

Læs også
Faxe Kalkbrud med i film med topskuespiller på rollelisten
Læs også
Faxe Kalkbrud med i film med topskuespiller på rollelisten

Titlen Welcome to the Moon spiller både på ligheden i ordlyden mellem Moon og Møn, og så er hovedpersonen Martin besat af månen i filmen. Møns Klint er desuden kendt som et af de bedste steder i Danmark til at kigge på stjerner – og månen.

Filmen forventes færdig i enten 2019 eller 2020.


Nyhedsoverblik