Organisation om afvisninger i psykiatrien: Det står værst til i Region Sjælland

Landsorganisationen for sociale tilbud, LOS, fortæller, at de får flest indberetninger om afviste psykisk syge unge i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere bosteder kritiserer, at de ikke kan få indlagt deres unge beboere, når de for eksempel bliver psykotiske eller selvmordstruede. 

Og det kommer ikke bag på Michael Graatang, der er direktør for Landsorganisationen for sociale tilbud (LOS).

- Det har vi hørt om rigtigt mange gange. Det hører vi om næsten på ugebasis. Det sker tit, at de unge ikke kan blive indlagt, siger Michael Graatang til TV ØST.

quote De klarer sig efter vores opfattelse rigtig, rigtig dårligt.

Michael Graatang, direktør, LOS

LOS har medlemmer over hele landet. Men direktøren er ikke i tvivl om, hvor problemet er størst. 

- Det er sådan, at Region Sjælland er den region, hvor vi får flest indmeldinger til LOS om, at der sker afvisninger. Så de klarer sig efter vores opfattelse, rigtig, rigtigt dårlig, slår Michael Graatang fast.  

'Der mangler sengepladser' 

Ifølge LOS' direktør er det den samme historie, bostederne fortæller. 

- Baggrunden er jo typisk, at der har været en helt konkret sag, hvor man har forsøgt at få en ung indlagt på en psykiatrisk afdeling, fordi den unge er meget, meget syg. Og så har det altså vist sig, at de ofte blive afvist og ikke får den behandling, som de har behov for, siger Michael Graatang. 

Læs også
Stefanie blev sendt hjem fra psykiatrisk skadestue: - Jeg råbte, at jeg ikke ville leve mere
Læs også
Stefanie blev sendt hjem fra psykiatrisk skadestue: - Jeg råbte, at jeg ikke ville leve mere

Hvad er efter din mening problemet, når de unge ikke kan blive indlagt?

- Problemet er grundlæggende for lidt kapacitet, sådan som vi ser det. For de siger jo, hvad sikkert også er rigtigt, at afdelingerne er fyldt op. Så der mangler sengepladser, så det basker.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stefanie Neander er flere gange blevet sendt hjem fra psykiatrisk skadestue til trods for, at hun ifølge sit bosted var selvmordstruet.
Stefanie Neander er flere gange blevet sendt hjem fra psykiatrisk skadestue til trods for, at hun ifølge sit bosted var selvmordstruet. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Afvisninger fører til vold 

Hvor galt kan det gå, hvis en ung, der for eksempel er psykotisk, ikke kan blive akutindlagt og få behandling i psykiatrien?

- Det er alvorligt, når de ikke får den behandling, som de skal have, og som de har behov for, siger Michael Michael Graatang.

Læs også
Bosteder kritiserer regionen: Selvmordstruede unge sendes hjem uden hjælp
Læs også
Bosteder kritiserer regionen: Selvmordstruede unge sendes hjem uden hjælp

- Der kan ske det, at de udvikler endnu større psykiske problemer. Og der kan også ske det, at de laver skade på sig selv eller på andre. Vi kan se, at de psykiatriske bosteder bon’er ud. Der er meget vold på bostederne. Og det er der jo blandt andet, fordi de ikke kan komme ind og få den behandling, de skal have, slutter han.


Nyhedsoverblik