Opfandt en bankotaske: Nu skal den på Nationalmuseet

Opfinderen Per Martin Thaysen oplevede efterspørgsel på en taske til bankospil. Sådan en har han opfundet, og nu skal den udstilles på Nationalmuseet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En hylde til krydderier og en æske til juletræslyseholdere.

Det er blot nogle af de opfindelser, som Per Martin Thaysen fra Haslev står bag.

Særligt æskerne til juletræspynten er en populær sag med over 10.000 solgte eksemplarer, og her var der en af kunderne, som spiller banko, der havde et helt særligt ønske til Peter Martin Thaysen for nogle år tilbage.

- Det var, om jeg ikke kunne lave en æske, hvor man kunne have det med, som man skulle bruge, når man skal ud og spille banko i forsamlingshuse.

En oplagt taske til bankoaften

Den opgave ville opfinderen løse og satte sig derfor ved tegnebordet og udviklede en taske, som er velegnet til en aften med bankospil.

Det blev derfor til en taske med magnetiske spillebrikker, magnetskaftere og filtduppere til engangsbanko. Per Martin Thaysen sørgede også for at gøre plads til lidt ekstra inventar i tasken – for eksempel til spillekort, som man kan bruge til at fordrive tiden med, inden bankospillet begynder.

Artiklen fortsætter under billedet.

I tasken er der plads til alt til et bankospil – og mere til.
I tasken er der plads til alt til et bankospil – og mere til. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Til udstilling på Nationalmuseet

Efter et godt salg af tasken i 10 år, gled tasken ud af sortimentet i 2011. Men dens tid er ikke færdig i rampelyset – nu skal den en tur på Nationalmuseet, hvor 30 ting fra de sidste 17 år bliver samlet i en særudstilling under navnet Din ting – vores historie.

Her vil 15 ting fra Nationalmuseet indgå og 15 genstande fra danskerne, når udstillingen åbner den 30. november.

- Der er jo mange store danske opfindelser, også i forhold til at skejte andre ting, men iværksætteri er altså også, når nogen opfinder en bankotaske eller starter deres egen frisørsalon. Det er simpelthen også det at vise det selvstændige erhverv, der også er brudt igennem Danmark de sidste 17 år, siger Mette Byriel-Thygesen, Museumsinspektør på Nationalmuseet og forklarer, at bankootasken er et godt eksempel på iværksætterkultur.

Udover bankotasken, kan man også finde ting som den rumdragt, Andreas Mogensen havde på og Nadia Nadims fodboldstrøje fra i sommer.

Siden Per Martin Thaysen gik på pension, har han stået bag syv opfindelser, og han er langt fra færdig med at udvikle sine idéer og føre dem ud i livet.

- Der er stadig ting inde i hovedet og hjemme i skrivebordsskuffen, som jeg skal videre med. 

Her sidder Per Martin Thaysen og udvikler sine opfindelser.
Her sidder Per Martin Thaysen og udvikler sine opfindelser. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Nyhedsoverblik