Onsdag falder dommen i stor hjemmerøversag: Bevisernes styrke bliver afgørende

Stod seks kroatere bag en stribe af hjemmerøverier på Sjælland, Lolland, Falster og Møn? Det tager Retten i Nykøbing Falster stilling til i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 4. november 2017 er en dato, som er mejslet fast i Jytte Hansens bevidsthed.

To mænd brød ind i hendes og ægtemandens hjem i Kirke Saaby, og de overfaldt både ægteparret og to hjemmehjælpere i huset. Gerningsmændene truede med at slå dem ihjel, de slog en af hjemmehjælperne i ansigtet med en aflang metalgenstand, og alle fire blev bundet, inden gerningsmændene stak af med guldsmykker og dankort.

quote Jeg synes, det har ødelagt meget for os. Min mand har mareridt hver dag

Jytte Hansen, Kirke Saaby

- Jeg synes, det har ødelagt meget for os. Min mand har mareridt hver dag, og vi kan ikke så godt lide det nu her, hvor det er mørkt udenfor, har Jytte Hansen tidligere fortalt TV ØST.

Sådan har Margit Steffensen fra Nykøbing Falster det også på mange måder. Den 9. november 2016 blev hun og ægtemanden overfaldet i deres daværende hjem i Tingsted – ligeledes af to hjemmerøvere. Og for Ruth Bonde fra Dianalund er det den 20. juli 2017, der altid vil sidde fast i hende, for det var den dag, at to hjemmerøvere overfaldt hende og datteren i hjemmet og var så hårdhændede, at datteren var i livsfare.

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Sidste ord er faldet i hjemmerøver-sag: - Jeg er meget ked af det
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Sidste ord er faldet i hjemmerøver-sag: - Jeg er meget ked af det

Alle tre kvinder har i løbet af de sidste to en halv måned fortalt om de skelsættende datoer i den store retssag mod dem, som, anklagemyndigheden mener, står bag hjemmerøverierne. Og i dag tager retten stilling til, om de seks tiltalte er skyldige i ikke bare de tre, men 26 hjemmerøverier samt en lang række indbrud.

Sådan her lød det, efter Margit Steffensen vidnede i retten.

45 forhold i sagen

På anklagebænken sidder seks kroatiske statsborgere, hvoraf de fem består af en mor, far og tre sønner fra samme familie, og den sidste er en bekendt af familien.

Familien kom til Danmark i oktober 2015, og det er anklagemyndighedens påstand, at de bevægede sig ud på en kriminel løbebane kort tid derefter. Det første forhold i anklageskriftet er et indbrud begået den 29. november samme år, og der er hele 45 forhold i hele sagen.

Forsvarer og anklager
Læs også
Anklager og forsvarere kommer med de sidste bemærkninger i stor hjemmerøversag
Forsvarer og anklager
Læs også
Anklager og forsvarere kommer med de sidste bemærkninger i stor hjemmerøversag

Anklagemyndigheden mener, at det især var familiens to ældste sønner på 23 og 20 år, der udførte hjemmerøverierne, mens forældrene var med til at planlægge dem. Det er de fire, der er tiltalt i langt de fleste forhold, mens den 19-årige lillebror og vennen er tiltalt i ganske få forhold.

DE ER TILTALT I SAGEN:

  • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
     
  • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
     
  • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
     
  • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
     
  • En 19-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende.

Forsvarer: Beviserne er ikke stærke nok

Anklageren har i sin bevisførelse lagt vægt på DNA-spor, fotokonfrontationer og vidneforklaringer, sålaftryk fundet i og omkring ofrenes hjem, nummerpladegenkendelser, teleoplysninger og aflytning af telefonsamtaler mellem den 20-årige bror og hans forældre, da den 23-årige bror var blevet anholdt.

quote Der er ingen direkte beviser, der knytter min klient til gerningsstederne. Det er det korte af det lange

Martin Andersen, forsvarer

Men generelt er beviserne mod familien ikke stærke nok til at dømme dem, sagde den 23-åriges forsvarer, Martin Andersen, til TV ØST i sidste uge.

- Der er ingen direkte beviser, der knytter min klient til gerningsstederne. Det er det korte af det lange. Hans DNA er ikke fundet derude, hans sålaftryk er ikke fundet derude, og der er ikke nogen vidner, der kan genkende ham, sagde han og understregede, at der kun var sekundære beviser mod hans klient – for eksempel teleoplysninger, som måske siger, at den 23-åriges telefon var tæt ved et gerningssted, men som ikke beviser, at han også selv var det.

Hjemmerøveri ofre
Læs også
Nu er alle beviser lagt frem i stor hjemmerøversag
Hjemmerøveri ofre
Læs også
Nu er alle beviser lagt frem i stor hjemmerøversag

Heller ikke en lang række stjålne genstande, som er fundet i de tiltaltes fælles hjem i Guldborg på Falster, beviser, at familien begik de mange hjemmerøverier, mener Martin Andersen. Den 23-årige har nemlig forklaret, at han fik tingene fra sin ven Adrian og solgte dem videre.

- Han har erkendt hæleri, og han har en lang række koster, som formentlig var ude fra stederne. Men det var bare ikke ham selv, der hentede dem, sagde forsvareren.

quote Der har været en fælles forståelse for, at det var sådan, man finansierede sine ting

Susanne Bluhm, anklager

Anklager: Utroværdig forklaring

Men anklager Susanne Bluhm finder ikke de tiltaltes forklaringer troværdige, og hun køber heller ikke, at beviserne ikke er stærke nok. Blandt andet fremhævede hun i sin procedure i sidste uge, at der blev fundet stjålne genstande fra 21 ud af 26 hjemmerøverier og 11 ud af 12 indbrud i den tiltalte families hjem.

- Det, der gør sagen særlig, er, at der er tale om mange personer, der bor i samme hus, og hvor der er fundet koster fra røverierne i samtlige rum. Samme personer har adgang til samme bil, telefonerne bliver brugt af forskellige personer, der er ikke klar opdeling om, hvis tøj og sko der er hvis, og der er visse lighedspunkter i deres DNA, fordi de er i familie. Det besværliggør at klarlægge, hvem der rent faktisk har været inde på gerningsstederne, sagde anklageren.

- Men der har været en fælles forståelse for, at det var sådan, man finansierede sine ting.

Politi politiaktion Lundevang Gårdbutik
Læs også
Ældre mand udsat for voldsomt hjemmerøveri: - De ville lege russisk roulette med mig
Politi politiaktion Lundevang Gårdbutik
Læs også
Ældre mand udsat for voldsomt hjemmerøveri: - De ville lege russisk roulette med mig

Susanne Bluhm fremhævede også et hjemmerøveri begået mod en ældre mand på Møn den 5. november 2017, fordi der blev fundet sålaftryk på gerningsstedet. Teknikernes undersøgelse har vist, at aftrykkene kan stamme fra sko, som politiet har fundet i de tiltaltes hjem.

OM SAGEN:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn
     

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Der må ikke være tvivl

Nu mangler så blot en afgørelse i sagen, og torsdag i sidste uge trak sagens seks nævninge og tre juridiske dommere sig tilbage for at nå frem til en kendelse.

quote For at dømme en person skal der være stærke beviser. Det handler om ordentlighed og saglighed

Martin Andersen, forsvarer

Men inden det skete, gjorde især de seks forsvarere meget ud af at pointere, at nævningene skulle huske at tage stilling til bevismaterialet for hver enkel af de tiltalte i hvert enkelt af de 45 forhold. De måtte ikke forfalde til at fælde dom over den samlede pakke, hvis ikke beviserne rækker i alle forholdene, lød det.

- For at dømme en person skal der være stærke beviser. Det handler om ordentlighed og saglighed. Der skal være noget data, så der ikke er nogen tvivl om, at det her er gerningsmanden, sagde den 23-åriges forsvarer, Martin Andersen, i sin procedure.

Ruth Bonde
Læs også
Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv
Ruth Bonde
Læs også
Ruth var offer for voldsomt hjemmerøveri: - Det skal ikke præge resten af mit liv

Det forventes, at skyldsspørgsmålet bliver afgjort klokken 11. Hvis de tiltalte bliver kendt skyldige, skal anklageren og forsvarerne argumentere for, hvilken straf de skal have. Det er uvist, om den endelige dom falder onsdag eller torsdag.

Strafferammen for røveri af særlig grov beskaffenhed er op til ti års fængsel.


Nyhedsoverblik