Omstridt torv risikerer at kæntre den sikre skude Forenede Ringsted M/S

Et omstridt torv kan få afgørende betydning i kampen mellem rød og blå. TV ØST giver dig overblikket i Ringsted Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Byrådet var en slagmark og konstitueringsnætterne onde i Ringsted Kommune. Men tiderne har ændret sig for den midtsjællandske kommune, der stort set kører lige ud ad landevejen.

De sidste 12 år har kommunen været styret af venstreborgmestre, og den unge borgmester Henrik Hvidesten (V), som satte sig på borgmesterkontoret efter sidste valg, har haft en god periode.

quote Torvet kan blive borgmester Henrik Hvidestens Waterloo

 

Ringsted Kommune er en kommune i fremdrift med sit velbesøgte outletcenter og et væld af virksomheder. Afstanden til København er kort, og det kan mærkes.

Det betyder, at er der ikke lagt op til store overraskelser i valgkampen. Debatten står først og fremmest om byens torv og om den høje skatteprocent. Emner som erhvervet og dækningsafgiften kan dog dukke op.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Derfor hæfter mange ordet kedelig på Ringsted Kommune. Det lyder ikke flatterende, men i virkeligheden er det godt nyt for kommunen, for det dækker over, at man som en anden supertanker er på en sikker og stabil kurs.

Nye arbejdspladser dukker op

Nye virksomheder og arbejdspladser dukker stille og roligt op i kommunen, der med sine 35 minutters togrejse til Hovedbanegården i København ligger centralt og fordelagtigt placeret.

quote Nu er spørgsmålet, om den nye spidskandidat, Per Flor, der også er formand for LO Midtsjælland, kan give venstreborgmesteren kvalificeret modspil

 

Senest har slagteriet Danish Crown mandet op med 200 nye arbejdspladser, og mobilselskabet Telia har åbnet et nyt kundecenter og bragt 120 nye stillinger med sig. Sidste år kom der også 300 arbejdspladser til, og inden længe triller Banedanmark ind med 300 nye stillinger til kommunen i midten af Sjælland. 

Arbejdspladser betyder, at der kommer nye borgere til, som slår sig ned og hjælper med at spæde til økonomien. De og de tilrejsende fra oplandet shopper igennem i byens outlet, der netop har haft et rekordår.

For at fuldende billedet af harmoni er politikerne, der sidder på de 21 taburetter i byrådssalen enige om det meste.

Det er brede aftaler på tværs af alle partier, der er blevet gennemført i de sidste år. Meget af det bøvl, de andre kommuner har og har haft som følge af, at de er patchworktæpper, der består af en række nedlagte kommuner, har man ikke i Ringsted Kommune

En hurtig gennemgang

  • Ringsted Kommune fik igen i 2013 en Venstre-borgmester, men manden var ny: Henrik Hvidesten afløste Niels Ulrich Hermansen, der ikke genopstillede.
     
  • Han blev konstitueret med bred opbakning - fra S, V, DF og SF - og med forståelse fra De Radikale og De Konservative. 19 af 21 mandater.
     
  • 39-årige Henrik Hvidesten står igen øverst på Venstres liste.
     
  • Den siddende gruppeformand og seneste borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Ringsted, Sadik Topcu, blev vraget af de lokale partimedlemmer, som i stedet har valgt Per Flor, byrådsmedlem og formand for LO Midtsjælland, som borgmesterkandidat.
     
  • Kisser Franciska Lehnert fik Liberal Alliances enlige mandat i 2013, men har siden meldt sig ud og er blevet løsgænger.
     
  • Britta Nielsen er SF’s spidskandidat, mens gruppeformand Per Nørhave er det for DF. Torben Lollike er R-spids.
     
  • Og De Konservatives eneste medlem af byrådet i Ringsted, Finn Andersen, er igen partiets spidskandidat.
     
  • Far og søn, Per og Daniel Nørhave, er begge valgt til byrådet i Ringsted. Sønnen, der også har plads i regionsrådet, er 2. viceborgmester, mens faderen er spidskandidat og formand for Kultur- og Trivselsudvalget.

Kilde: Ritzau

Ved den store kommunesammenlægning i 2007 blev kommunen nemlig ikke lagt sammen med nogen, og derfor sidder der ingen og hytter deres eget geografiske område.

Dyrt torv eller varme hænder?

Men selvom supertankeren Ringsted ser ud til at blive i sejlrenden, er der bølgeskvulp på det rolige vand, som bør bekymre borgmesteren og hans parti.

Torvet i Ringsted, bliver der sagt, når man spørger om, hvad valgkampen kommer til at handle om. Mens borgmester Henrik Hvidesten og Venstre står last og brast med idéen om at forskønne og klimasikre bymidten, er der uro i geledderne i mange af de andre partier.

quote Hvorfor skal vi betale den særlige afgift, når virksomhederne i mange andre kommuner går fri, spøger erhvervslivet

 

For længe siden var stort set alle enige om at klimasikre det store torv, der ligger i midtbyen. I den forbindelse var det hensigten at gøre torvet bilfrit. Det blev lavet om, og efter at det blev vedtaget at lade bilerne køre over torvet alligevel, har flere partier trukket sig fra aftalen om det milliondyre fornyelsesprojekt af torvet.

Især Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har gjort modstand. De mener, at der er mere brug for penge til varme hænder og forebringer af kommunens bygninger. Renoveringer er især kommet på agendaen, efter Byskovskolens afdeling i Benløse pludselig var nødt til at flytte omkring 150 elever til middelagtige lokaler. Gulvet under skolen risikerede simpelthen at styrte sammen.

Alt dette koster i en kommune, der i forvejen har en af Sjællands højeste personskatteprocenter og en dækningsafgift, som konsekvent bliver mødt med kritik fra erhvervet. Hvorfor skal vi betale den særlige afgift, når virksomhederne i mange andre kommuner går fri, spøger erhvervslivet. 

Valget står mellem Hvidesten og Flor

Torvet kan blive borgmester Henrik Hvidestens Waterloo, vurderer kilderne. Det kan ligeledes skade den 39-årige Venstremand, at Socialdemokratiet stiller med en ny spidskandidat, Per Flor, i kampen om borgmesterposten. 

Tilbage i 2013 fik Henrik Hvidesten et godt valg, men han blev stærkt hjulpet af, at socialdemokraterne dengang stillede med Sadik Topcu, der markedsførte sig på sin tyrkiske baggrund og en evne til at skabe bedre integration.

Det gav bagslag i en kommune, hvor vælgerne traditionelt set sætter mange krydser ved Dansk Folkeparti. De købte kort sagt ikke idéen.

Byrådet i RINGSTED KOMMUNE 

Byrådets 21 mandater er fordelt sådan: 
 
  • Venstre: 7
  • Socialdemokratiet: 5
  • DF: 4
  • SF: 1
  • Det Konservative Folkeparti: 1
  • Radikale Venstre: 1
  • Enhedslisten: 1
  • Løsgænger: 1

Kilde: Ringsted Kommune

Nu er spørgsmålet, om den nye spidskandidat, Per Flor, der også er formand for LO Midtsjælland, kan give venstreborgmesteren kvalificeret modspil. Ja, siger nogen og synger med på sloganet: Skift spor med Flor. Nej, siger mange andre, der spår Henrik Hvidesten en sikker sejr.

Borgmesteren er arbejdsom og har leveret varen. Han får ind imellem skyld for at være for konventionel og uden visioner, men bortset fra det forkætrede torv, har ingen rigtigt nogen indvendinger i en kommune, hvor vækstkurven går opad, og årets budgetforhandlinger ikke byder på de store besparelser, som der er lagt op til i mange andre kommuner.

Kan historien indhente borgmesteren?

Derfor byder det næppe på en valggyser i Ringsted Kommune. Dansk Folkeparti, som peger på Henrik Hvidsten borgmester, står fortsat stærkt, selvom spidskandidat Per Nørhave ikke har samme gennemslagskraft som den gamle spydspids, koryfæet og folketingsmanden Poul Nødgaard, der gik bort i 2013.

Men alligevel. Ringsted Kommune er en kommune, hvor borgmestrene ofte har fået nådestødet efter kun en periode bag skrivebordet på rådhuset.

Henrik Hvidestens forgænger, venstremanden Niels Ulrik Hermansen, sad i to perioder. Det var første gang i 28 år, at kommunen oplevede det. Den 21. november skal Henrik Hvidesten vise, om han kan gøre Hermansen kunsten efter, eller om roret skal overlades til Socialdemokratiet.

Tre store temaer ved valget 

  • Torvet i Ringsted bliver et centralt tema ved valget. I første omgang var det planen at gøre torvet bilfrit. Men det blev lavet om, og efter det alligevel blev vedtaget at lade bilerne køre over torvet, har Socialdemokratiet trukket sig fra aftalen. Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har desuden meldt ud, at de ikke bakker op om det milliondyre fornyelsesprojekt.
     
  • Debatten om torvet i Ringsted har desuden affødt en større diskussion om kommunes økonomiske prioritering. Flere byrådspolitikere mener, at der er mere brug for penge til varme hænder og nye bygninger. Især renoveringer af folkeskoler er kommet på agendaen, efter gulvet på en skole i Benløse risikerede at styrte sammen.
     
  • Det møder hård kritik fra erhvervslivet, når man som virksomhed i Ringsted Kommune skal betale dækningsafgift, mens virksomheder i mange andre kommuner går fri. Og selvom nye virksomheder de seneste år har etableret sig i kommunen, er afgiften stadig en torn i øjet på erhvervslivet.

Nyhedsoverblik