Omstridt omfartsvej har fået en kæp i hjulet - borgere føler sig røvrendt

Omfartsvejen ved Tersløse kan blive op mod dobbelt så dyr som antaget. Partierne bag aftalen har derfor besluttet at sætte etableringen på hold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nye jordbundsundersøgelser viser, at det kan blive op til dobbelt så dyrt som tidligere beregnet at etablere den planlagte omfartsvej ved Tersløse, der skulle lede trafikken uden om byen.

Jordbunden viser sig at være af en kvalitet, hvor det er nødvendigt at udskifte den eksisterende jord i op til halvanden meters dybde for at gøre vejen solid nok.

Byrådet har afsat 47 millioner kroner til omfartsvejen, heraf cirka 10 millioner til cykelsti, men de nye undersøgelser peger altså på, at omkostningen til omfartsvejen kan nærme sig de 80 millioner kroner.

quote Det vil simpelthen ikke være økonomisk forsvarligt at fortsætte med projektet

Gert Jørgensen, borgmester i Sorø Kommune

- Vi er naturligvis kede af, at vi ikke kan etablere omfartsvejen som planlagt. Men vi må se på, hvad der er realistisk i forhold til Sorø Kommunes samlede økonomi og likviditet. Det vil simpelthen ikke være økonomisk forsvarligt at fortsætte med projektet under de nuværende omstændigheder. Det er brandærgerligt. Det er desværre den risiko, der findes i vejprojekter, siger borgmester Gert Jørgensen.

Grundige undersøgelser

Der er foretaget i alt 44 jordbundsprøver i løbet af efteråret som et led i forarbejdet til omfartsvejen, hvilket er væsentligt flere, end man normalt foretager.

trafik_0_0.jpg
Læs også
Borgere er lettede over udsigt til omfartsvej: - Vi springer for livet
trafik_0_0.jpg
Læs også
Borgere er lettede over udsigt til omfartsvej: - Vi springer for livet

 Artiklen fortsætter under billedet.

Her skulle omfartsvejen have været.
Her skulle omfartsvejen have været. Foto: Sorø Kommune

Jordbundsundersøgelserne er første skridt i at omsætte det skitseforslag, som byrådet har taget sin beslutning på baggrund af, til et forslag til projektering.

quote For at kunne opnå så god en pris på projektet som muligt valgte vi at være ekstra grundige i undersøgelsesfasen

Søren S. Kjær, kommunaldirektør

- For at kunne opnå så god en pris på projektet som muligt valgte vi at være ekstra grundige i undersøgelsesfasen. Det kommer os til gode nu, fordi det betyder, at vi har fået den kedelige overraskelse om jordbunden, før vi går i gang med selve projektet, siger kommunaldirektør Søren S. Kjær.

Demonstranter Sorø
Læs også
Budget stemt igennem – ny omfartsvej på vej til jublende borgere
Demonstranter Sorø
Læs også
Budget stemt igennem – ny omfartsvej på vej til jublende borgere

Borgerinddragelse på vej

Partierne bag aftalen om omfartsvejen har besluttet at iværksætte en borgerinddragelsesproces med fokus på at øge trafiksikkerheden i Tersløse og ved Holbergskolen. Partierne ønsker desuden at fremskynde udviklingen af Pilegårdstrekanten med fokus på muligheden for at lede trafikken via Stenlille til motorvejen og Sorø.

- Det er vigtigt for os, at trafiksikkerheden i Tersløse og omkring Holbergskolen forbedres. Vi vil derfor nu invitere borgerne til at bidrage med gode ideer til løsninger, siger Gert Jørgensen.

trafik_0_0.jpg
Læs også
Borgere er lettede over udsigt til omfartsvej: - Vi springer for livet
trafik_0_0.jpg
Læs også
Borgere er lettede over udsigt til omfartsvej: - Vi springer for livet

Borgerinddragelsen vil finde sted i løbet af 2020.

Borgere: Politikerne røvrender os

Udmeldingen om, at omfartsvejen er sat på pause, ryster flere borgere i Tersløse.

- Vi er rasende over, at vi skal spises af med ”borgerinddragelse”. I 15 år har kommunen ikke på noget tidspunkt ønsket at gå i dialog med os. Borgerinddragelse får ikke 6.500 biler i døgnet til at køre en anden vej, siger Lena Bau til TV2 ØST.

Hun er en af dem, der har kæmpet for at få en omfartsvej. Sammen med andre borgere har hun mange gange skrevet til kommunen, og de har skrevet læserbreve til den lokale avis. Og da politikerne pludselig udskød planerne om omfartsvejen, gik de også i gang med en underskriftsindsamling.

quote Det virker som om at politikerne har ledt efter en undskyldning for at droppe vejen

Lena Bau, borger i Tersløse

I kommunens budget for 2019 blev der ellers plads til at sætte arbejdet med en ny omfartsvej ved Tersløse i gang med det samme. Det skete lige efter den længe ventede omfartsvej var blevet varslet udskudt i to år. Men nu er planerne altså helt skudt i sænk.

- Det virker som om, at politikerne har ledt efter en undskyldning for at droppe vejen. Der er ingen forslag om at forsøge at finde finansiering til ekstraomkostningerne. Vi kan sagtens leve med udsættelse et par år, men de skal ikke spise os af med løsninger, som de tidligere selv har afslået, siger siger Lena Bau.

VIDEO: Sådan her lød det, da borgmester Gert Jørgensen (K) fortalte, at de bebudede besparelser på blandt andet omfartsvejen ved Tersløse var droppet.

 

Statsstøtte til cykelsti

Partierne ønsker forsat at etablere den planlagte cykelsti mellem Bromme og Tersløse, selvom også dén bliver dyrere end forventet som følge af jordbundsforholdene. Sorø Kommune har fået tilsagn om tilskud på 3,8 millioner kroner fra Transportministeriet til etablering af cykelstien.

Supercentret
Læs også
Skole bliver ombygget - politikere i Sorø er enige om budgettet de næste fire år
Supercentret
Læs også
Skole bliver ombygget - politikere i Sorø er enige om budgettet de næste fire år

Fakta

  • Byrådet har afsat 47 millioner til etablering af omfartsvej samt cykelsti som en del af Budget 2016.
  • De nye undersøgelser peger på, at etableringen af omfartsvejen kan løbe op i det dobbelte.
  • Undersøgelserne viser, at jorden er blødere end forventet. Det vil give ekstra udgifter til stabilisering og flytning af jord.
  • Cykelstien ventes også at blive dyrere end først antaget på grund af jordbundsforholdene, men i et mindre omfang end omfartsvejen. 

Nyhedsoverblik