Offentligt ansatte før forhandlinger: Lærerne skal have arbejdstidsaftale

Offentlig ansatte går sammen før overenskomstforhandlinger og nægter at forhandle løn før ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er lagt op til vanskelige forhandlinger, når der skal nye overenskomster på plads for landets knap 750.000 offentligt ansatte.

Parterne udveksler først krav i næste uge, men allerede nu tegner der sig flere store forhindringer, som kan spænde ben for forhandlingerne.

Det skriver DR Nyheder.

Alle lønmodtagerorganisationer på det offentlige område har således indgået en 'musketer-ed'. De nægter ganske enkelt at begynde at forhandle løn og andre centrale ting, før der er udsigt til, at lærerne kan få forhandlet en arbejdstidsaftale på plads med arbejdsgiverne.

- Vi kan ikke leve med, at der er en af vores kollegagrupper, der ikke kan få noget så centralt som en aftale om arbejdstiden. Så vi kommer ikke til at starte vores forhandlinger før, lærerne og kommunerne er nået frem til fundamentet for en aftale, siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA, til DR Nyheder.

Går tilbage til lockouten i 2013

Striden går tilbage til konflikten i 2013. Den handlede netop om lærernes arbejdstidsregler, som arbejdsgiverne ville af med. Det ville lærerne ikke gå med til.

Efter lockout endte det med et regeringsindgreb, som afskaffede arbejdstidsaftalen og erstattede den med en lov. For to år siden, da man forhandlede overenskomster igen, lykkedes det ikke at blive enige om en ny arbejdstidsaftale. Men denne gang kommer de øvrige fagforeninger altså lærerne til hjælp.

 - Presset fra arbejdsgiverne har vist sig så stort på nogle områder, at det har været nødvendigt for fagbevægelsen at demonstrere, at vi står sammen, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.


Nyhedsoverblik