Ønske om naturfredning skaber uro på Orø

Danmarks Naturfredningsforening vil frede dele af Orøs kyststrækning. Flere lodsejere er utilfredse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den smukke natur på Orø midt i Isefjorden skal fredes, hvis det står til Danmarks Naturfredningsforening (DN). Derfor har foreningen indsendt et fredningsforslag, som tirsdag vil blive taget op til debat.

Fredningsnævnet for Vestsjælland besøger nemlig øen klokken 10 til et offentligt møde, hvor interesserede kan høre mere om fredningsforslaget og give deres mening tilkende.

quote Jeg synes ærligt talt, det er tåbeligt. Det er nogle mærkelige begrundelser, de kommer med. For vi har jo vist, at vi passer på området

Niels Svenning Larsen, Anneksgård, Orø

DN: For mange siv

DN begrunder fredningsforslaget med, at der udover at være en helt særlig naturfremkomst på Orø og ved dens kyster, også er et stort turistpotentiale i at holde naturen ved lige.

- Som det er i dag, bliver du flere steder spærret inde i rørskov og kan intet se andet end siv, siv og atter siv. Det er en kedelig og monoton oplevelse frem for en dejlig naturoplevelse og udsigt, der simpelthen er betagende, der hvor rørskoven er ryddet, siger formand for DN Holbæk, Carsten Lambrecht.

Lodsejere utilfredse

Carsten Lambrecht roser desuden flere lodsejere på Orø for at have ydet en god indsats for naturbeskyttelsen i mange år. 

- Der er flere lodsejere på Orø, der i mange år har fokuseret på at naturpleje med dyr. Det gør en betydelig forskel, og det er vigtigt at fortsætte og udvide det gode arbejde, så hele området bliver mere attraktivt med flere græssende dyr, siger han. 

- Jeg plejer at sige, at den bedste udsigt, er fjordudsigt med græssende kvæg i forgrunden, tilføjer han.

Netop derfor undrer det også Niels Svenning Larsen, der ejer Anneksgård på det sydlige Orø, at man vil tvinge flere restriktioner ned over ham og andre jordbesiddere.

- Jeg synes ærligt talt, det er tåbeligt. Det er nogle mærkelige begrundelser, de kommer med. For vi har jo vist, at vi passer på området, siger han.

holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
En fredning vil blive dyr for kommunen
holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
En fredning vil blive dyr for kommunen

Skal sikre eftertiden

Carsten Lambrecht erkender igen, at lodsejerne har været gode til at gøre deres del indtil videre. Det handler bare om mere end her og nu.

- Hvem ved, om det vil være sådan for den næste, der overtager området. Det her handler om, at vi for eftertiden og skal kunne være sikre på at naturen bliver bevaret og plejet på bedste vis, siger han.

Han henviser til, at med en fredning så er det muligt for kommunen at overtage naturplejen, i stedet for det skal være op til den enkelte jordbesidder.

 


Nyhedsoverblik