Ødelagte gravsteder - hærværk plager Skælskør Kirkegård

Siden september har Skælskør Kirkegård været udsat for hærværk mellem 5-6 gange. Kirkegårdslederen mener, at der er tale om drengestreger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I den seneste tid er kirkegårdsleder Morten Hetoft-Jacobsen flere gange blevet mødt af et trist syn.

- Jeg bliver rigtig, rigtig ked af det. Ikke så meget for kirkegården, men mere for de pårørende, siger Morten Hetoft-Jacobsen til TV ØST.

Siden september har Skælskør Kirkegård nemlig været udsat for hærværk. 

- Jeg vil skyde på, at vi har haft 5-6 episoder. Både hvor gravstederne er blevet skæmmet, men også hvor nyplantede træer er blevet knækket.

quote Folk har fået stjålet juleting som figurer og kranse, og så er der blevet kastet rundt med flere forskellige ting, som folk har fået fjernet fra deres gravsted

Morten Hetoft-Jacobsen, kirkegårdsleder 

Nu ser kirkegården pæn og ordentlig ud igen, men det er lidt af et oprydningsarbejde hver gang.

- Folk har fået stjålet juleting som figurer og kranse, og så er der blevet kastet rundt med flere forskellige ting, som folk har fået fjernet fra deres gravsted. Noget af det er gået i stykker og andet er blevet kastet rundt i et sådant omfang, at vi ikke ved, hvor det hører til.

Alt tyder på drengestreger

Indtil videre har de ansatte på Skælskør Kirkegård ikke nogen konkrete gerningsmænd i sigte, men meget tyder på, at der er tale om drengestreger. 

- Det her, det er jo ikke et forsøg på at hænge børn ud på nogen måde, men i forhold til skadernes omfang, tænker jeg, at hvis det havde været voksne mænd, så havde det højst sandsynligt været noget, de havde kunne få noget ud af økonomisk, og det er der ikke tale om her, siger Morten Hetoft-Jacobsen. 

Både naboer og besøgende har også set en gruppe børn på mellem 11 og 13 år rende rundt på kirkegården, efter personalet er gået hjem.  

- Det har frustreret mig. Jeg er jo bange for, at det eskalerer endnu vildere, og det er også derfor, at jeg vælger at melde det ud nu, men altså jeg håber bare, at det er ubetænksomhed.

quote Det er uartigt. Ganske enkelt. Hvorfor kan man ikke lade være med at lave hærværk på en kirkegård? Det er trods alt et sted, hvor folk de kommer og sørger

Amalie Jensen, pårørende

Manglende respekt

Amalie Jensen har selv et familiegravsted på Skælskør Kirkegård. Det gør hende vred, at der ikke er større respekt over for kirkegårde.

- Jeg synes, det er uartigt. Ganske enkelt. Hvorfor kan man ikke lade være med at lave hærværk på en kirkegård? Det er trods alt et sted, hvor folk de kommer og sørger, fortæller hun. 

Og uartigt er måske et passende ord. Derfor vil Morten Hetoft-Jacobsen nu også gøre en større indsats for at opdrage de børn, der besøger kirkegården. 

Klares uden drastiske midler

- Vi har inviteret børnehaver, skoleklasser og konfirmander herind til rundvisninger for at fortælle om kirkegårde og for at afmystificere det. Fremadrettet vil jeg prøve at tage med ind, hvad det er for nogle følelser folk har her, og hvordan man opfører sig, siger han. 

Så længe det handler om drengestreger, håber han i hvert fald, at det kan klares uden at skulle ty til drastiske midler. 

-  Der er nogen, der har foreslået videoovervågning osv., men jeg er slet ikke gået så langt endnu. Jeg håber på, at nu sætter vi fokus på det her, og så stopper det. 


Nyhedsoverblik