Protest over lægemangel: Øboere vil aflevere sygesikringskort tilbage

Øboerne ønsker en læge på Orø, mens regionen vil sende dem til Holbæk. Nu har flere fået nyt sygesikringskort, selvom intet er endeligt vedtaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er trukket ned over ørerne på os.

Sådan lyder det fra Ditte Norlander, der bor på den lille ø Orø i Isefjorden nær Holbæk.

For lægesituationen på øen er usikker, og hvis der ikke bliver fundet en løsning, står øen uden læge fra 1. maj i år. Beboerne kæmper derfor en kamp for at få en læge til øen, men planen fra Region Sjælland lyder indtil videre, at borgerne på øen vil kunne få hjælp af en sygeplejerske tre timer om dagen, og ellers er de henvist til at tage til en læge i Holbæk.

Borgere på Orø kæmper for deres læge
Læs også
Orø-borgere på barrikaderne:
De kæmper for at beholde deres ø-læge
Borgere på Orø kæmper for deres læge
Læs også
Orø-borgere på barrikaderne:
De kæmper for at beholde deres ø-læge

Men intet er endeligt vedtaget endnu. Troede øboerne. For pludselig kom der et brev i postkassen med et nyt sygesikringsbevis til Ditte Norlander og de andre beboere. De har nemlig fået ny læge. I Holbæk.

quote Jeg synes, det er trukket ned over hovedet på os

Ditte Norlander, borger, Orø

- Vi har fået udnævnt den nye læge, trods de har meldt ud, at den endelige beslutning ikke er taget endnu, fordi det først skal i Regionsrådet den 29. april, siger Ditte Norlander.

Afleverer sit sygesikringskort til formanden

I den offentlige Facebook-gruppe For os der bor på Orø skriver Jens Bloch fra Orø:

- Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg synes godt nok, det er provokerende, at jeg nu har fået et sygesikringsbevis med en læge, som jeg ikke har ønsket og med en ordning, der ikke er vedtaget af Regionsrådet. Jeg tror, jeg sender det retur.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er brevet, som Ditte Norlander modtog med posten, hvor hun havde fået et nyt sygesikringskort - med en ny læge i Holbæk.
Her er brevet, som Ditte Norlander modtog med posten, hvor hun havde fået et nyt sygesikringskort - med en ny læge i Holbæk. Foto: Ditte Norlander

Tirsdag aften er der stormøde på Orø om lægesituationen, hvor formanden for udvalget for det nære sundhedsvæsen i regionen Nicolai Nicolaisen (S) deltager samt regionsrådsformanden Heino Knudsen (S).

Og Ditte Norlander har en plan. Hun vil aflevere sit nye sygesikringskort til regionsrådsformanden.

- Og det har jeg opfordret andre til. Jeg synes, det er trukket ned over hovedet på os, siger hun.

Et drømmescenarie

Den model, politikerne i udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland har besluttet, betyder, at der vil være en sygeplejerske på øen på alle hverdage mellem klokken 8-11, og så vil der være mulighed for at få kontakt med en læge via Skype. Derudover er patienterne henvist til at søge læge i Holbæk.

Psykiatrisygehus slagelse
Læs også
Region Sjælland topper liste: Stor mangel på læger i psykiatrien
Psykiatrisygehus slagelse
Læs også
Region Sjælland topper liste: Stor mangel på læger i psykiatrien

Den nuværende læge på øen arbejder i en såkaldt satellitpraksis. Det betyder, at han har konsultationer på Orø to dage om ugen, og resten af tiden arbejder han i sin klinik i Ringsted. Han vil gerne arbejde som læge på Orø fuld tid, men han har ønsket, at regionen opretter en stilling til ham, da han ikke ønsker at være privatpraktiserende læge.

SÅDAN VIL REGION SJÆLLAND SIKRE SUNDHEDSDÆKNINGEN PÅ ORØ

Sådan ser den nuværende model ud for en løsning af lægesituationen på Orø.

Modellen er netop besluttet enstemmigt i Region Sjællands Udvalg for Det nære Sundhedsvæsen, men skal behandles endeligt i regionsrådet. 

 

Model til sikring af sundhedsdækningen på Orø:

  • Satellitpraksis til hovedpraksis i Holbæk
  • Sygeplejerske alle hverdage fra kl. 8-11
  • Anvendelse af videoopkobling og digitale løsninger
  • Patienter henvises ved behov til lægelig konsultation i Holbæk
  • Ved behov udfører lægen sygebesøg på Orø
  • Klinikejeren er ansvarlig for vikardækning ved fravær af fast personale
  • Etableringsdato 1. maj 2019

Men det vil regionen ikke.

- Drømmescenariet ville være en læge, der eventuelt ville flytte hertil med sin familie og bo her på øen. Det er absolut drømmescenariet. Men ellers at der er en fast læge på øen, siger Ditte Norlander.

- Det er foruroligende, at nu skal vi til at have de tilstande, hvor det er et opkald via iPad. Vi yngre generationer har det mere under huden, men vi har altså også mange ældre mennesker. Vi har ingen offentlig transport på øen, vi er dog gode til at hjælpe hinanden på øen og give et lift, men generelt er det sådan, at Orø, der er der mange frivillige sjæle, så de klarer nok sig selv. Men det er bare ikke okay, når det drejer sig om en læge.

quote Jeg ved godt, det ikke hører tiden til, men min første tanke er virkelig bondeoprør med høtyv og fakler

Ditte Norlander, borger, Orø

Bondeoprør med høtyv og fakler

Nicolai Nicolaisen, formanden for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland, har tidligere udtalt til TV2 ØST, at indtil den endelige beslutning er taget om lægesituationen på Orø, så vil han arbejde på at finde en bedre løsning for borgerne på øen.

- Det sidste ord er ikke sagt i den her sag. Jeg vil arbejde for fuldt højtryk, indtil alle muligheder er udtømt, for jeg er interesseret i, at der fortsat er tilknyttet en fast læge til Orø, som er en ø i vækst, lød det fra Nicolai Nicolaisen.

Læge
Læs også
Hver tredje borger i Lolland Kommune har ingen fast læge
Læge
Læs også
Hver tredje borger i Lolland Kommune har ingen fast læge

Beboerne på Orø har samlet flere end 1.000 underskrifter ind i kampen for at få en læge på øen. Og ifølge Ditte Norlander giver de ikke op lige foreløbig.

- Jeg ved godt, det ikke hører tiden til, men min første tanke er virkelig bondeoprør med høtyv og fakler, siger Ditte Norlander.

- De vil så gerne promovere, at man skal flytte på øen og flytte ud fra storbylivet og stress og jag. Der kommer så mange børnefamilier til løbende. Kan vi blive ved med at sælge ideen, når vi ikke har en læge på øen?

- Jeg tror på, at vi på en eller anden måde kan påvirke det. Det bliver jeg nødt til at tro på. Vi kan også bare rette ind til højre og stiltiende rette ind – men så kan vi heller ikke tillade os at brokke os, vel?

Der er stormøde klokken 19.00 tirsdag aften på Orø. Inden stormødet valgte borgerne i protest at skille sig af med deres nye sygesikringskort ved at hænge det op på en snor:

 

Nyhedsoverblik