Nyt videncenter skal hjælpe personer med kroniske sygdomme

På Slagelse Sygehus åbner et nyt videnscenter, hvor de skal forske i, hvordan borgere med kroniske sygdomme får den bedste behandling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver forhåbentlig snart nemmere at leve med en eller flere kroniske sygdomme.

31. oktober åbner der nemlig et nyt videnscenter på Slagelse Sygehus for multisygdomme og kroniske sygdomme, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.  

Det er især dem, der lever med flere kroniske sygdomme på samme tid, som oplever, at behandlingen er besværlig og ikke-tilfredsstillende. Anne Frølich, der er professor og centerleder for det nyoprettede videnscenter, mener, det er et problem i sundhedsvæsenet.  

Om multisygdom:

- Multisygdom defineres som den samtidige forekomst af to eller flere kroniske sygdomme hos den samme person.

- Patientforløb ved multisygdom er karakteriseret ved at være komplekse og ofte livslange med vekslende behov for sundhedsfaglige ydelser.

- Cirka 20-30% af den voksne befolkning i Danmark svarende til flere end 1,2 millioner mennesker lider af multisygdom

- Der er en udfordring for sundhedsvæsenet, for det er ikke indrettet til at tage sig af de mennesker med mange kroniske sygdomme. Mennesker med multisygdom går i forskellige ambulatorier, hos egen læge og til kommunen måske. Det ligger spredt ud over mange steder, og det gør det dyrt og besværligt, siger Anne Frølich.

I Region Sjælland lever 37 procent af de voksne med multisygdom. Derfor skal de på videnscenteret forske og forsøge at finde ud af, hvordan de skal gøre livet lettere for patienterne.  

- Det skal både igangsætte forskning og udviklingsprojekter i de tre sektorer, altså hospitaler, kommuner og almene praksisser, hvor vi skal lave nogle patientforløb, som er patientvenlige, og hvor der er færre og mere effektive besøg, fortæller Anne Frølich.

Niels Reichstein Larsen, direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse
Læs også
Akutafdeling lider under dårligt ry - lægestuderende fravælger Slagelse som praktiksted
Niels Reichstein Larsen, direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse
Læs også
Akutafdeling lider under dårligt ry - lægestuderende fravælger Slagelse som praktiksted

Det ikke patientens skyld

Multisygdom er ikke et område, der er forsket særlig meget i. Hverken nationalt eller internationalt, men det skal der nu laves om på.

- Det er rigtig vigtigt for sundhedsvæsenet, for at vi kan få en forståelse for, hvordan vi skal indrette sundhedsvæsenet, så det også kan møde borgere med multisygdomme, siger Anne Frølich.

Blandt de multisyge er det ekstra svært for omkring 10-15 procent, da de møder flere udfordringer i hverdagen. Både på grund af et slemt sygdomsforløb, men også fordi de ikke altid selv ved, hvordan de skal håndtere deres sygdomme.

quote Det er ikke patienterne, der er galt på den, det er sundhedsvæsenet, der har fejlen. Det er ikke indrettet til at tage sig af de mennesker på en måde, der er mest hensigtsmæssig.

Anne Frølich, Professor og centerleder for det nyoprettede videnscenter

- Det er ikke patienterne, der er galt på den, det er sundhedsvæsenet, som har fejlet. Det er ikke indrettet til at tage sig af de mennesker på en måde, der er mest hensigtsmæssig. Det er derfor, vi gerne vil skabe noget viden og få en bedre forståelse for dem, som vi ikke er gode til at tage os af lige nu, fortæller Anne Frølich.

Dyrt for samfundet

I takt med at befolkningen bliver ældre vil omkostningerne til multisygdom stige. Allerede nu koster mennesker med kronisk sygdom og multisygdom 70-75 procent af de samlede sundhedsudgifter.

- Så det er meget dyrt, og det bliver man nødt til at gøre noget ved. For der kommer jo ikke flere penge til sundhedsvæsenet, siger Anne Frølich.

Dog handler det i lige så høj grad om at lette det pres, der gennem årene vil komme på sundhedssystemet, når der kommer flere multisyge.

- En ting er økonomi og pres på sygehuse, men der vil også komme ekstra pres på kommuner og på de praktiserende læger. Så at vi på Slagelse Sygehus nu sætter fokus på området, er et klart skridt i den rigtige retning, siger Heino Knudsen (S), der er Region Sjællands Regionrådsformand, i pressemeddelelsen.

Rygeforbud
Læs også
Rygeforbud for lærere og elever: - Det er ikke en arbejdsgivers opgave at bestemme
Rygeforbud
Læs også
Rygeforbud for lærere og elever: - Det er ikke en arbejdsgivers opgave at bestemme

Derfor håber Anne Frølich også, at de hurtigst muligt finder gode løsninger. 

- Vi vil gerne gøre det hurtigt. Og vi går meget hurtigt i gang med projekter, der skal effektivisere patienternes sydomsforløb. Desuden er vi opmærksomme på at planlægge forløbne ud fra patienternes ønsker og mål for behandlingen. Så inden for to-tre år håber jeg, at vi ved betydeligt mere, end vi gør nu, siger hun.  


Nyhedsoverblik