Nye regler kan koste byfester og markeder kassen: - Det er fuldstændig ude i hampen

Nye regler, der træder i kraft næste år, betyder, at arrangøren af større arrangementer skal hyre en ekstern rådgiver. Dyrt og unødvendigt, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Til næste år kan det blive dyrt for arrangørerne at holde byfester, markeder eller festivaller. Det skriver DR.dk.

quote Vi mener, det er ganske unødvendige udgifter

Anne Grete Kamilles, formand for Musik over Præstø Fjord

En administrativ ændring hos Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen betyder nemlig, at arrangører af blandt andet byfester og større julefrokoster skal hyre en ekstern rådgiver, før de kan få godkendt deres arrangement.

Rådgiveren skal lave en såkaldt pladsfordelingsplan. Den viser for eksempel, hvor der er telte, scener og boder og skal sikre, at arrangementets sikkerhed kan godkendes. Og sådan én er ikke helt billig.

Vig Tuske- og Kræmmermarked
Læs også
Kræmmermarked takker af for i år – uddeler knap 180.000 kroner til lokalområdet
Vig Tuske- og Kræmmermarked
Læs også
Kræmmermarked takker af for i år – uddeler knap 180.000 kroner til lokalområdet

- Den er helt ude i hampen. Det er fuldstændig destruktivt for foreningslivet i Danmark, og vi har et foreningsliv, der er så vigtigt, siger Anne Grete Kamilles, formand for den lille musikfestival Musik over Præstø Fjord.

Festival: Vi bruger alle vores penge

Pladsfordelingsplanen skal blandt andet sikre, at sikkerheden ved begivenhederne kan godkendes, men den ekstra udgift kan have store konsekvenser for borgerne i lokalområdet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Musik over Præstø Fjord skal bruge 1/6 af budgettet på de nye regler, der træder i kraft ved årsskiftet.
Musik over Præstø Fjord skal bruge 1/6 af budgettet på de nye regler, der træder i kraft ved årsskiftet. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Hos arrangøren af festivalen Musik over Præstø Fjord er man absolut ikke begejstret for de nye regler. Det vil få store konsekvenser, frygter folkene bag festivalen, som de sidste ti år har inviteret mennesker i aldre til folkemusik.

Læs også
Kæmpe havefest i Præstø fejrer ti års jubilæum
Læs også
Kæmpe havefest i Præstø fejrer ti års jubilæum

quote Vi kan ikke tåle at få ekstraudgifter pålagt

Anne Grete Kamilles, formand for Musik over Præstø Fjord

- Vi bruger alle vores penge, og vi får det præcis til at løbe rundt hvert år. Vi kan ikke tåle at få ekstraudgifter pålagt, fordi vi i forvejen har betalt rigtig mange penge blandt andet for for byggetilladelse, da vi skulle bruge en lade til at danse i, siger Anne Grete Kamilles, formand for Musik over Præstø Fjord.

Festuge frygter mindre overskud

Før i tiden kunne arrangøren selv lave tegningen over arrangementet, som indgik i en ansøgning til kommunens byggesagkyndige. Det koster i dag omkring 1.000 kroner.

Men med de nye regler skal arrangøren have en ekstern rådgiver i form af en brandrådgiver til at lave de nødvendige tegninger. Sådan en koster typisk mellem typisk mellem 1.200 og 1.500 kroner i timen, og i alt kan det for store festivaler og markeders vedkommende koste op mod 50.000 til 100.000 kroner.

Artiklen fortsætter under grafikken

Den store udgift kan ifølge Vordingborg Festuge få hele overskuddet til at forsvinde. Det vil gå hårdt ud over de frivillige foreninger, som får del i festivalens overskud.

- Hvis vi skal lægge mellem 50.000-100.000 til ekstern rådgivning, så er det hele overskuddet for 2019, som vil være væk. Så vil der ikke være noget at uddele til foreningerne, siger Kim Ingemann Eriksen, talsmand for Vordingborg Festuge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Kim Ingemann Eriksen, talsmand for Vordingborg Festuge, vil der ikke blive noget overskud til foreninger, hvis de skal betale en ekstern rådgiver.
Ifølge Kim Ingemann Eriksen, talsmand for Vordingborg Festuge, vil der ikke blive noget overskud til foreninger, hvis de skal betale en ekstern rådgiver. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

quote Det vil sige, at vi ikke har nogle penge at dele ud til foreninger

Kim Ingemann Eriksen, talsmand for Vordingborg Festuge

- Det kan have den konsekvens, at vores overskud bliver en del mindre, end det er. Det vil sige, at vi ikke har nogle penge at dele ud til foreninger, og det vil være ærgerligt. Det er faktisk en af formålene med at lave Vordingborg Festuge, siger Kim Ingemann Eriksen.

Læs også
Festuge byder på store danske navne
Læs også
Festuge byder på store danske navne

Unødvendige udgifter

Musik over Præstø Fjord har i forvejen et budget på omkring 500.000-600.000 kroner, og skal også betale honorar til musikerne. Derfor undrer det arrangøren, at de nu kan se frem til endnu flere udgifter. Især når de selv er vant til at lave plantegninger til arrangementet.

quote Vi har jo nogle i vores foreningsbestyrelse, som kan lave sådan nogle tegninger

Anne Grete Kamilles, formand for Musik over Præstø Fjord

- Vi mener, det er ganske unødvendige udgifter. Vi har jo nogle i vores foreningsbestyrelse, som er i stand til at sidde og lave sådan nogle tegninger. Kommunen har aldrig forlangt andet, end at det skulle være inden for lovens rammer, men det behøvede jo ikke at være noget fint arkitekttegnet, siger formand Anne Grete Kamilles.

- Jeg kan tydeligt huske, da jeg havde møde med kommunen første gang, hvor de sagde, at det kunne vi godt selv klare, fortsætter hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anne Grete Kamilles er formand for Musik over Præstø Fjord og er absolut ikke begejstret for de nye regler.
Anne Grete Kamilles er formand for Musik over Præstø Fjord og er absolut ikke begejstret for de nye regler. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Formanden frygter, at de ekstra udgifter vil få stor betydning for næste års festival:

- Vi er i fuld gang med at udvikle vores program, og det vil jo betyde, at vi skal skære 50.000 kroner fra musikken. Det er altså en sjettedel af budgettet.

Samme frygt har man hos det populære Sørby Marked på Vestsjælland. Det fortæller Torben Hansen, formand for foreningen SIF-Venner, der står bag markedet.

- Det er trods alt udgifter, frivillige hjælpere skraber penge sammen til, så det kan give et bedre foreningsliv. At de så pludselig skal skrabe penge sammen til private firmaer, at vi skal pålægges ekstra arbejde, det synes jeg ikke er rimeligt. 

For Sørby Markeds vedkommende vil de ekstra udgifter betyde, at der er færre penge til Sørbymagle Idrætsforening og syv-otte andre klubber i Slagelse Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet

De nye regler vil blandt andet gå ud over det populære Sørby Marked.
De nye regler vil blandt andet gå ud over det populære Sørby Marked. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Intentionen er god, men...

De nye regler skal blandt andet sikre, at sikkerheden ved begivenhederne kan godkendes.

- Det er rigtig vigtigt, at der er en standard, og jeg har fuld tillid til beredskabet. De har indtil videre kunne klare det ganske fint og har gennemgået pladsen og undersøgt om alt er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Desuden har vi en uddannet brandmand i vores bestyrelse, siger Anne Grete Kamilles fra Musik over Præstø Fjord.

quote At det skal være en udgift, som ryger fra vores overskud, det synes jeg er ærgerligt

Kim Ingemann Eriksen, talsmand for Vordingborg Festuge

Vordingborg Festuge
Læs også
Vordingborg Festuge kommer ud med overskud på kontoen
Vordingborg Festuge
Læs også
Vordingborg Festuge kommer ud med overskud på kontoen

Også hos Vordingborg Festuge synes man, at intentionen med at ville standardisere plantegninger er god, men udfaldet med ekstra udgifter er uheldig.

- Idéen med at lave en bedre arbejdsgang for at få sådan et arrangement op at køre, er god. Men at det skal være en udgift, som ryger fra vores overskud, det synes jeg er ærgerligt, siger talsmanden for Vordingborg Festuge.

- Vi har kun ét sted at tage pengene fra, og det er fra vores overskud, siger Kim Ingemann Eriksen.

Regler skulle gøre det nemmere

Som det ser ud nu, træder de nye regler i kraft fra 1. januar 2020. De er en del af det nye Bygningsreglement, som egentlig skulle gøre det lettere og mere ensartet at ansøge om egentlig byggeprojekter og på den måde lette opgaverne for byggebranchen.

- Det har så vist sig, at det også har en betydning for mange af de frivillige byfester, spejderlejre og så videre. Vi er ved at kigge på, hvordan vi kan sørge for, at det ikke rammer dem sådan, som det gør nu, siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til TV2 ØST.

Ministeren har endnu ikke overblikket over, hvordan de nye regler vil ramme de frivillige arrangementer. Men det har ikke været intentionen, at de skulle rammes.

- De frivillige kræfter, de gode folk, som engagerer sig i byfester, spejderlejre og andre gode steder, skal vi stadig give en chance for at gøre det. Det arbejder jeg på, hvordan vi kan stykke sammen, siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S).


Nyhedsoverblik