Nye lægeklinikker kan være på vej - minister giver dispensation fra lov

Sundhedsministeren vil løse problemer med lægemangel ved at give grønt lys til regionsklinikker. Det kritiseres af PLO, der mener, det er unfair.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) giver Region Sjælland lov til at oprette syv lægeklinikker i vores område.

Det skete mandag på et møde med Region Sjællands formand, Heino Knudsen (S), på Akut- og Sundhedshuset i Kalundborg.

Tilladelsen kan tages i anvendelse, hvor der ikke kan skaffes nok praktiserende læger til at drive en lægeklinik i området. Og sundhedsministeren mener, at det er vigtigt at finde en løsning på lægemanglen nu.

- Vi kan se, at problemet med lægemangel er stigende. Og inden for få år vil vi have hver ottende borger i Region Sjælland, som står uden en praktiserende læge. Derfor skal der gøres noget, og der skal gøres noget akut, siger Magnus Heunicke.

Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel
Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel

Konkret gælder tilladelsen i Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Holbæk, Guldborgsund og Lolland kommuner.

En regionsklinik er en klinik oprettet af regionen, der skal fungere på samme måde som en almindelig lægeklinik.

Artiklen fortsætter under billedet.

Magnus Heunicke har givet regionen dispensation fra sundhedsloven.
Magnus Heunicke har givet regionen dispensation fra sundhedsloven. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Klinikken er ejet og drevet af regionen – modsat en udbudsklinik, hvor der typisk står et stort privat selskab bag, eller en lægeklinik, der typisk er drevet af en mindre gruppe læger i fællesskab.

Der er tale om et tilbud, der skal sikre borgerne adgang til læge i op til seks år.

Mange fordele ved regionsklinikker

Og spørger man sundhedsministeren, er der stor forskel, hvad regionen får ud af en regionsklinik sammenlignet med en privatejet udbudsklinik i dag.

Regionsklinikkerne giver regionen større mulighed for at planlægge behandlingen af patienterne i praksis bedre.

quote Inden for få år vil vi have hver ottende borger i Region Sjælland, som står uden en praktiserende læge. Derfor skal der gøres noget, og der skal gøres noget akut

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

- Deres vurdering er, at det vil give dem mulighed for både økonomisk og praktisk at planlægge det bedre, end hvis man har et udbud. Et udbud er, som navnet siger, bare et udbud, man sætter ud, og så kan der bydes ind. Der er man meget afhængig af, hvad markedet siger, og hvad kan man få for den pris, man nu har sat af. Her kan man bedre gå ind og bedre planlægge sammen med sygehuse, som man jo også styrer som region og få sammensat nogle huse, hvor der er læger, siger Magnus Heunicke.

Også regionsrådsformand Heino Knudsen (S) er enig i, at regionsklinikker giver regionen flere fordele.

- Noget af det, vi kan i denne her regionsklinik, er jo også at prøve nye ting af. Kan vi bruge digitaliseringen bedre, kan det være en fordel for vores borgere. Kan de føle en bedre service ved det? Kan vi bruge andre faggrupper som for eksempel psykologer inde i praksis, sådan så vi kan aflaste lægerne, fordi læger er jo en mangelvare, siger han.

Lægemangel på Orø
Læs også
Protest over lægemangel:
Øboere vil aflevere sygesikringskort tilbage
Lægemangel på Orø
Læs også
Protest over lægemangel:
Øboere vil aflevere sygesikringskort tilbage

Har oprettet 100 nye uddannelsespladser

I sidste uge oprettede regeringen 100 nye uddannelsespladser til læger, men der går tid, før de er færdiguddannede.

Derfor håber sundhedsministeren, at de nye regionsklinikker kan lokke flere færdiguddannede ud i almen praksis, når deres ældre kolleger går på pension.

quote Noget af det, vi kan i denne her regionsklinik, er jo også at prøve nye ting af. Kan vi bruge digitaliseringen bedre, kan det være en fordel for vores borgere

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland

- Vi har sat gang i at uddanne 100 ekstra læger. Det gjorde vi i sidste uge. Men det tager tid at uddanne læger, så derfor kan vi ikke vente på, at de er færdiguddannede, og vi er nødt til at handle nu og her. Derfor er denne løsning god på den korte og mellemlange bane, siger Magnus Heunicke.

- Vi ved jo, at ikke alle de nyuddannede læger går med en drøm og lyst til at åbne deres helt egen praksis. Der kan det være et alternativ, der kan være lidt mere attraktiv for nogle af lægerne. Det gør en konkret forskel, fordi vi får læger ud i hele Region Sjælland, hvor der virkelig er behov for dem, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

PLO om dispensation: Det er tarveligt og paradoksalt

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er man dog langt fra tilfreds med regionens dispensation. De mener, initiativet giver en benhård konkurrence til de praktiserende læger.

Sådan lyder kritikken fra den lokale PLO-formand i Region Sjælland, Ulrik Hesislev, der til daglig arbejder som praktiserende læge i Haslev.

- Det er paradoksalt, at Heunicke står og siger, at han vil styrke tilbuddet om de praktiserende læger. Samtidig laver han en konkurrent til os, siger han.

Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel
Praktiserende læge Holger Bro med en patient
Læs også
Lægeforeningen: Tilskud skal løse lægemangel

- Jeg skal ud og konkurrere om de samme læger, som regionsklinikkerne skal. Der er ikke flere læger at tage af, tilføjer han.

Konkurrencen er unfair

Ulrik Hesislev slår blandt andet ned på, at det er tale om unfair konkurrence, når Region Sjælland kan drive egne regionsklinikker i syv kommuner i vores region.

Regionen betaler regningen, når en borger går til læge hos ham som praktiserende læge. Men Ulrik Hesislev frygter, at regionen vil sende færre patienter i hans retning for i stedet at behandle dem selv i en af deres egne regionsklinikker, hvis det bedre kan betale sig. Og det er ikke fair.

quote Det er paradoksalt, at Heunicke står og siger, at han vil styrke tilbuddet om de praktiserende læger. Samtidig laver han en konkurrent til os

Ulrik Hesislev, formand, PLO Region Sjælland

Samtidig kan de praktiserende læger umuligt konkurrere med regionen, der har en langt større økonomi bag sig. Og derfor kan regionen tilbyde nyuddannede læger langt bedre vilkår, men det løser intet, for de læger vil man mangle et andet sted i regionen.

- Det tangerer tarveligt på en lang række parametre, at man ikke bygger på det samarbejde, vi burde have på alle niveauer, men at man (Region Sjælland, red.) går solo, og når man så gør det, står man guddødme og siger ”Det her gør vi for at styrke de praktiserende læger og noget for borgeren”. Sådan føles det ikke for os, der står ved siden af, siger Ulrik Hesislev.

Nicolai Nicolaisen
Læs også
200 utilfredse øboere til stormøde på Orø: - Vi føler os ikke hørt
Nicolai Nicolaisen
Læs også
200 utilfredse øboere til stormøde på Orø: - Vi føler os ikke hørt

Vil få svært ved at tiltrække læger

Ulrik Hesislev forudser, at de praktiserende læger vil få langt sværere ved at tiltrække nye læger i almen praksis i fremtiden. Samtidig tvivler han på, at løsningen med regionsklinikker er den billigste.

Derfor har han et ønske til regionen om, at man i stedet indgår flere lokale aftaler med PLO. Det har man for eksempel tidligere gjort på Orø og Sejerø for at sikre en læge på øerne.

- Det er vigtigt at erkende, at Region Sjælland står i en helt særlig situation. De fire andre regioner kan jo selv uddanne de læger, de har brug for. I Region Sjælland har vi brug for at tiltrække læger fra de andre steder. Og det er jo ikke overraskende, at vi står her (med lægemangel, red.), for det eneste, vi kan tilbyde, er hårdt arbejde, siger han.

Læs også
Ringsted mangler fast vagtlæge - nu overvejer borgere at flytte
Læs også
Ringsted mangler fast vagtlæge - nu overvejer borgere at flytte

Derfor fremhæver Ulrik Hesislev, at man bliver nødt til at tilføje noget ekstra til lægebranchen fra regionens side.

- Vi kommer lynhurtigt ned i noget økonomi. Om du vil putte det på lønsedlen, give lægen tilskud til personale, give dem lokaler for at tiltrække dem eller sørge for, der er gode samarbejdspartnere som speciallæger, mulighed for orlov eller flere kursusdage ved hjælp af vikarordning, siger han og tilføjer:

- Det kan være en lang række ting, men det er noget, hvor man skal tilføje noget ekstra.

Dispensationen til at drive regionsklinikkerne er givet for en seksårig periode til Region Sjælland, og efter tre år skal klinikkerne evalueres.


Nyhedsoverblik