Ny type studenter springer ud - og de kan noget helt særligt

En ny slags studenter springer i disse dage ud i Danmark. De nye EUX-studenter har en uddannelse, der er skræddersyet til fremtidens behov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er faglærte håndværkere og kan deres fag efter alle kunstens regler. Og de er samtidig udstyret med en HTX-eksamen i bagagen - den tekniske studentereksamen - der betyder, at de vil kunne læse videre og blive eksempelvis ingeniører.

De nye EUX-studenter har et nyt mix af færdigheder – og de springer i disse dage ud or første dag på EUC Nordvestsjælland.

EUX anlægsgartner
Læs også
21-årige Laura er Danmarks første EUX-anlægsgartner
EUX anlægsgartner
Læs også
21-årige Laura er Danmarks første EUX-anlægsgartner

Christian Holmgård Jensens hue har et gråt bånd, og noget ekstra - den ekstra tekst "murer".

- Jeg er EUX-student. Det vil sige, at om tre måneder, så er jeg også murer. Så jeg bliver både HTX-student og murer, siger den unge mand, der til daglig bor i Jyderup.

Artiklen fortsætter under billedet

Christian Holmgård Jensen kan læse videre - men kan også hoppe direkte videre til et job som murer.
Christian Holmgård Jensen kan læse videre - men kan også hoppe direkte videre til et job som murer. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Champagnepropperne flyder

Der ligger normalt ikke champagnepropper og flyder på EUC Nordvestsjælland – men disse dage er som sagt anderledes.

- Jeg har jo været nervøs hele dagen, og også dagen før. Altså det er dejligt, at det er overstået nu, siger Christian Holmgård Jensen fra Mørkøv.

Flere dygtige elever søger mod erhvervsskolerne
Læs også
Flere bogligt dygtige søger mod erhvervsuddannelserne
Flere dygtige elever søger mod erhvervsskolerne
Læs også
Flere bogligt dygtige søger mod erhvervsuddannelserne

De er to nu, der som de første kan gå rundt med guldprydede murer-huer. Benjamin Sandholdt Jensen føler sig privilegeret.

- Vi har jo den fordel, at hvis drømmen er, at vi vil læse videre til eksempelvis ingeniør, så er det faglige og det boglige med fra start, siger og Benjamin Sandholdt jensen fra Jyderup.

Artiklen fortsætter under billedet

EUX-studenterne bliver fejret som andre studenter - men snart kan de også stikke et svendebrev i lommen.
EUX-studenterne bliver fejret som andre studenter - men snart kan de også stikke et svendebrev i lommen. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Klassiske håndværk

Det er en række klassiske håndværk, der nu har fået muligheden for en boglig uddannelse tilføjet.

- Her hos os der har vi tømrere, murere, mekanikere, smede og en enlig struktør, fortæller Michael Elbo, der er uddannelseschef på EUC Nordvestsjælland.

Struktørerne uddannes til det barske arbejde på byggepladser med blandt andet at armere, støbe beton og kloakere - og den enlige struktør har en meget ydmyg holdning til at bære sin flotte hue

- På pladserne der bliver jeg ofte drillet med, at når jeg er færdig, så er jeg meget klogere end alle de andre. Men jeg tror, at det er pænt meget løgn. Indenfor mit fag har jeg kun haft halvandet års praktik og erfaring. Men lige nu er jeg godt nok glad, siger Svend A. Taarn fra Holbæk.

Næste skridt i huefesten for tømreren, struktøren, murerne, og de andre, er - ikke overraskende - mere fest

- Den får en over nakken, det gør den. Men efter tre ugers ferie, så er der svendeprøve, og så er det ud på pladserne igen, siger Benjamin Sandholdt Jensen.


Nyhedsoverblik