Ny opfindelse gør livet lettere for patienter på Næstved Sygehus

En lille dims, der måler puls, temperatur eller åndedræt er ved at blive testet på Næstved Sygehus som led i en international undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny, lille teknisk dims ved navn C3 er i øjeblikket ved at blive færdigtestet på Næstved-afdelingen på Sjællands Universitetshospital, og den kan meget vel vise sig at blive ganske nyttig for patienter og personale.

Den lille måler, som placeres på brystet, kan nemlig elektronisk og automatisk måle både puls, temperatur og vejrtrækning hos patienten. Opgaver, som sygeplejersker i dag bruger masser af tid på at måle.

- Vi behøver ikke gå ind hele tiden og måle værdier, men vi vil hele tiden kunne se på pc’en eller hvor, man nu vælger at se det, hvordan er tilstanden på patienten nu, fortæller udviklingssygeplejerske Anna Lohman, som har stået i spidsen for at teste den nye teknik produceret i Danmark, til TV ØST.

En bedre nattesøvn
Med måleren kan patienterne også få en bedre nattesøvn, da sygeplejersken i fremtiden ikke behøver at vække patienten om natten for at lave de rutinemæssige målinger.

I dag bliver patienter nemlig tjekket op til fem gange hver nat, men måleren vil kunne lave om på det.

- Jeg har været indlagt før. Og da tænkte jeg da også , hvorfor jeg skulle vækkes halv fire om natten fordi, man skal tage pulsen og blodtrykket, så det vil da være fantastisk, siger patient Preben Gisli.

Han får i øjeblikket kemo på afdelingen i Næstved hver tredje uge på grund af sin prostatakræft. Han er en de patienter, som C3’eren har været testet på.

- Jeg tror, det er en god ting, det her. Også for sygeplejerskerne, som altid løber og løber, ikke.

Lille måler med stort potentiale
Måleren er indtil videre testet på 37 patienter og de forskellige data skal nu undersøges nærmere, før C3’eren kan tages i brug.

Ifølge overlæge på afdelingen, Niels Henrik Holländer, har den dog et stort potentiale.

- De patienter, vi behandler, er for det første syge. For det andet, behandler vi dem med lægemidler, som kan gøre, de får bivirkninger og som vi skal have styr på. Sådan nogle ting, kan den hjælpe med, siger han.

Afprøvningen af måleren er en del af et større forskningsprojekt, InnoCan, som skal gøre kræftbehandling mere skånsom for patienter.

C3-måleren skal i det nye år også testes på tyske sygehus i Lübeck og Kiel. 


Nyhedsoverblik