Ole Birk om Broløbet: Ny minister løber en stor risiko

Tidligere transportminister langer ud efter sin afløser. Motionsløb må afholdes alle mulige andre steder end på motorvejsbroer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Motionsglade løbere kan igen snøre skoene og begynde at glæde sig til at løbe over Storebæltsbroen. Regeringens ny transportminister Benny Engelbrecht (S) har igen gjort det muligt at arrangere motionsløb over Danmarks største bro.

Beslutningen har allerede fået både løbere, løbsarrangører og borgmestre på hver side af broen til at klappe i hænderne.

quote Motionsløb er dejlige, men de må afholdes alle mulige andre steder end på motorvejsbroer

Ole Birk OIesen (LA)

Ny minister løber stor risiko

Knap så rosende er reaktionen fra den tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk OIesen (LA).

- Det er nu Benny Engelbrechts beslutning, at han gerne vil tage ansvar for en stor risiko for meget lange køer ved vores motorvejsbroer, skriver den tidligere minister i et skriftligt svar.

- Når sådan en beslutning træffes, så er det godt, at alle ved, hvem der er ansvarlig for de gener, som eventuelt måtte opstå som følge af beslutningen, skriver Ole Birk Olesen.

Fredag kom det frem, at transportminister Benny Engelbrecht (S) igen gør det muligt at arrangere motionsløb over Storebæltsbroen.

- Jeg har fra starten af været uenig i, at det skulle være nødvendigt at fare så drastisk til værks som at forbyde at lave motionsløb, siger transportminister, Benny Engelbrecht (S).

Broløb
Læs også
Minister genindfører motionsløb på Storebæltsbroen
Broløb
Læs også
Minister genindfører motionsløb på Storebæltsbroen

Transportministeren mener, at Broløbet over Storebælt er en unik måde at opleve Danmark på.

- Det at kunne enten løbe eller cykle over et imponerede bygningsværk som for eksempel Storebæltsbroen, det er en helt unik måde at komme tæt på et enormt stort og flot dansk ingeniørkunst, siger han.

Droppet af Liberal Alliance

Beslutningen om at droppe motionsløb over for eksempel Storebæltsbroen blev i 2017 truffet af daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Det skete efter et stort trafikkaos i forbindelse med afviklingen af et halvmaraton over Den Ny Lillebæltsbro.

- I foråret 2017, da jeg lige var blevet udnævnt til transportminister, førte et motionsløb på Lillebæltsbroen til meget store gener for trafikanterne. Forinden havde det udløst lige så store problemer for rejsende over Storebælt, da der i 2012 og 2014 blev arrangeret broløb dér, lyder det fra Ole Birk Olesen i hans skriftlige udtalelse.

Sådan så det ud i 2017, da der sidst blev afviklet broløb på Storebælt.
Sådan så det ud i 2017, da der sidst blev afviklet broløb på Storebælt.

- Jeg stod derfor med det valg, at jeg enten skulle tage ansvar for nye broløb med stor risiko for timelange køer, eller at jeg skulle tage ansvar for at sige: Motionsløb er dejlige, men de må afholdes alle mulige andre steder end på motorvejsbroer, som er de fleste danskeres eneste mulighed for at rejse mellem Vest- og Østdanmark, siger Ole Birk Olesen.

quote Jeg oplever det nærmest som sådan en folkefest. Og jeg synes også, at det er dejligt, at vi i Slagelse engang hvert tredje år kan blive kendt for noget

Villum Christensen (LA)

Læs også
Ministers partifælle om broløbslukning: - Det er møgærgerligt
Læs også
Ministers partifælle om broløbslukning: - Det er møgærgerligt

Beslutningen mødte dengang stor kritik. Også på gangene på Christiansborg var meningerne delte. Hos ministerens partikollega og Liberal Folkepartis lokale medlem Villum Christensen lød det sådan i 2017:

- Jeg oplever det nærmest som sådan en folkefest. Og jeg synes også, at det er dejligt, at vi i Slagelse engang hvert tredje år kan blive kendt for noget. Folk kommer fra 30-35 lande. Der er faktisk folk, der flyver hertil for at deltage i Broløbet. Hvorfor skulle man stoppe sådan en tradition? Det er brandærgerligt, sagde han.

Skal planlægges i god tid

Benny Engelbrecht peger på, at nøglen til at løse udfordringerne er at planlægge og annoncere motionsløbene i god tid, så de, der skal hen over broen uden at være en del af motionsløbet, kan planlægge deres rejse.

Beslutningen om at åbne for motionsløb over broen igen er, som beslutningen var i 2017, truffet rent administrativt. Derfor skal den nye minister ikke finde politisk flertal for den.

Engelbrecht fortæller, at det fra fredag klokken 12.00 vil være muligt at ansøge om at holde motionsløb, der krydser Storebæltsbroen.


Nyhedsoverblik