Lokale ildsjæle vil åbne en ny højskole på Lolland, og skolens fokus skal være mad.
En af ildsjælene er Nikolaj Frost, der er projektleder for Højskoleprojekt Lolland-Falster. Han er født i Vordingborg og hele hans mors familie kommer fra Lolland. Det var oprindeligt ham, der fik ideen:
- Der er ikke en højskole på Lolland. Der er en masse gode fødevareproducenter, og der er noget af Danmarks bedste landbrugsjord. Så der er meget, der giver mening i forhold til at lave højskole med mad og fødevarefagligt fokus på Lolland. Det bliver ikke bedre noget sted i landet.
Dét, vi vil skabe, er en højskole, der rummer hele processen fra jord til bord
Crowdfunding hos COOP
Rent fysisk skal højskolen have en bygning, og for at gøre drømmen til virkelighed forsøger folkene bag projektet at skaffe 1,5 millioner kroner via crowdfunding-platformen hos COOP. Med crowdfunding kan man skaffe penge til et projekt ved at indsamle både store og små bidrag fra alle, der er interesserede.
- Målet er at skaffe pengene før sommerferien. Hvis man skal starte noget, er man nødt til at have nogle penge på bogen selv for at få banken og andre med. Så vores mål er nu at skaffe den kapital, der er nødvendig for at etablere den. Efter at vi har kigget meget på tallet, så kan vi med 1,5 million kroner få projektet til at lykkes.
Den nye, internationale madhøjskole har på crowdfunding-siden også fået flere til at støtte projektet i form af gaver, som man kan købe, hvis man vil støtte. Stjernekokkene Francis Cardenau, Claus Meyer og professor i gastrofysik Ole Mouritsen tilbyder eksempelvis et foredrag. Det vil også være muligt at købe folkeaktier, madkurser fra Meyers Madhus eller sommerhøjskoleophold.
Artiklen fortsætter under billederne.
Fra jord til bord
Den nye madhøjskole bliver den første af sin slags, og kursisterne kan komme fra hele verden. Højskolen har allerede afholdt en nordisk uge i februar, hvor 10 japanere og to danskere deltog. De var i køkkenet på Hotel Sakskjøbing og besøgte lokale fødevareproducenter.
- Dét, vi vil skabe, er en højskole, der rummer hele processen fra jord til bord. Så der både er det landsbrugsfaglige, fremstillings-håndværkene og det gastronomiske. Det kræver, at man er et sted, hvor der er nogle gode producenter og samarbejdspartnere, siger Nikolaj Frost.
- Hvis processerne skal være så tæt på hinanden, som vi gerne vil have det, så kunne det ikke ligge i København, og det bliver også kvaliteten i det, at vi kan bringe folk tæt på, så de kan få en oplevelse af, hvor kommer den mad vi spiser fra, og hvad er det for en smag, der skal til, for at vi kan få noget ordentligt at spise
Lykkes det at rejse de 1,5 millioner kroner, vil den internationale madhøjskole være en realitet med de første lange kurser i vinteren 2021.
Læs mere om projektet med Coop Crowfunding her.
I februar afholdt den internationale madhøjskole det første ugekursus. Kursisterne skulle blandt andet i køkkenet på Hotel Sakskjøbing og besøge lokale fødevareproducenter. Se TV2 ØST´s indslag om kurset her: