Ny lov træder i kraft: Statens campingpladser skal sælges

To campingpladser her i regionen, Sanddobberne Camping og Høve Strand Camping går en anderledes fremtid i møde. De to campingpladser risikerer nemlig at blive solgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jan Vilhelmsen er en skuffet mand i disse dage. I 2014 forpagtede han Høve Strand Camping og troede, at det skulle være hans levebrød mange år frem.

quote Jeg havde regnet med, jeg skulle pensioneres herude

Jan Vilhelmsen, forpagter, Høve Strand Camping

- Det er min arbejdsplads og jeg havde regnet med, jeg skulle pensioneres herude, siger han.

Men den fremtid er nu blevet ganske uvis. Folketinget har vedtaget en lov, der træder i kraft i dag, den 1. februar. Den indebærer, at de 14 campingpladser og fire mindre arealer, som staten ejer, hvor der i dag drives camping fra, skal sælges.

Ikke statens opgave

Politikerne mener ikke, det er en opgave for staten at drive campingpladser, og derfor bliver de nu sat til salg.

Det kan i den grad komme til at ramme Jan Vilhelmsen.

Der er endnu en del uvished om hans fremtid. Sikkert er det dog, at hans forpagtningsaftale med Naturstyrelsen, der hører under Staten, udløber i marts 2019. Og så er han på usikker grund.

- Hvis min pengepung tillader det, vil jeg måske gerne købe grunden og blive ved med at drive camping. Men jeg ved jo ikke, hvad den koster. Så om det er en mulighed, ved jeg ikke, siger han.

Kommunen takker nej

Alle kan byde på campingpladserne. Både private og kommunerne. Men Jan Vilhelmsen skal ikke regne med, at Odsherred Kommune går ind og køber pladsen og forpagter den ud til ham, hvis den viser sig at være for dyr for ham.

quote Det er ikke en af vores kerneopgaver, at drive camping

Borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, (S)

- Det er ikke en af vores kerneopgaver, at drive camping. Så som kommune kan jeg ikke se for mig, at vi skal ind og købe pladsen, siger borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S).

10 års kontrakt

Sanddobberne Camping hører også til de pladser, staten vil sælge fra. Men her er situationen ganske anderledes end på Høve Strand Camping. Ægteparret Finn Kristiansen og Ida Trier har underskrevet en aftale med Odsherred Kommune om at forpagte pladsen i 10 år. Og det er en lejekontrakt, der ikke kan siges op.

- Vi vidste godt, det her kunne ske (at staten ville sælge campingpladsen, red.), da vi skrev under. Men vi synes, vi er meget godt sikret alligevel. Hvis det bliver solgt, følger vi - ifølge kontrakten - med de næste ti år. Og hvad der så sker bagefter, må vi se, siger Ida Trier.

Åbner 3. marts

Parret har ikke drevet campingplads før, men de glæder sig til at komme i gang, når pladsen åbner den 3. marts. Ida Trier håber, det vil give familien, der også indeholder fire børn, mere tid til at være sammen.

- Det er en livsdrøm, vi har haft. Vi vil gerne have en hverdag sammen, så vi glæder os bare, siger Ida Trier, der i øjeblikket har travlt med at gøre pladsen klar til åbning og ikke sender den nye lov mange tanker.

Faktisk har Odsherred Kommune en aftale med Naturstyrelsen om at leje de fem hektar, som Sanddobberne Camping ligger på, frem til 2040 – og det oven i købet ganske gratis. Så det bliver ikke i en nær fremtid, at den plads bliver solgt.

Sådan bliver salget

En pressemeddelelse fra Naturstyrelsen fortæller, at styrelsen forventer, at campingpladserne bliver overdraget til kommunerne via et aktstykke eller til det statslige ejendomsselskab Freja Ejendomme A/S, der så vil stå for det videre salg.

Det er endnu for tidligt at sige, hvornår campingpladserne bliver solgt eller overdraget.    

Regeringen har besluttet, at indtægterne fra salget af statens campingpladser kan indgå i finansieringen af naturgenopretningsprojekter.

Disse campingpladser skal også sælges

Ud over Sanddobberne Camping og Høve Strand Camping, er der andre 12 campingpladser og fire mindre arealer, der bliver brugt som campingpladser rundt om i landet, der også skal sælges:
  • Bunken Strand Camping
  • Børsmose Camping
  • Rødhus Klit Camping
  • Svinkløv Camping
  • Vejers Strand Camping
  • Tunø Teltplads
  • DCU-Flyvesandet Strand Camping
  • Marstal Camping
  • DCU Camping Rågeleje
  • Camping Nærum
  • Nordskoven Camping
  • Tranum Klit Camping
Dertil kommer fire mindre statslige arealer, der grænser op til de private campingpladser Blokhus By Camping, Hærvejens Ro Camping og Nymindegab Camping samt den kommunalt ejet campingplads, Silkeborg Sø Camping. 

Kilde: Naturstyrelsen

 

Sanddobberne Camping
Læs også
Naturskønne campingpladser sættes til salg
Sanddobberne Camping
Læs også
Naturskønne campingpladser sættes til salg

Nyhedsoverblik