Nu skal dagplejen lære yoga i børnehøjde

01:07

Stevns Kommune er i gang med at uddanne 33 dagplejere til såkaldte yogadagplejere. I dag er de kommet til den praktiske del, hvor dagplejebørnene også deltager. Video: Lars Andersen - TV ØST

Små børn kan også blive stressede i en travl hverdag. Derfor har Stevns Kommune besluttet at deres dagplejemødre kan yoga - og børnene elsker det

- Skal vi lige starte med at se, om vi har tæerne med i dag? Prøv lige alle sammen at se, om I kan nå ned til tæerne, og om I kan nå dem alle sammen, siger Susanne Mortensen, der er yogaunderviser i DGI.

Hun er i fuld gang med at instruere en gruppe dagplejebørn og deres dagplejemødre i en yogaøvelse. Børn og voksne sidder på måtter og ser koncentrerede ud.

- Prøv også lige en gang at se, om I kan dufte til tæerne, siger Susanne Mortensen.

Børnene snuser til deres tæer.

Det handler om, at det er vigtigt at give dem kropsbevidsthed tidligt

Susanne Mortensen, yogaunderviser i DGI

- Puh-bah, udbryder en af drengene.

Børnene og de voksne er fra Stevns Kommune, der er i gang med at uddanne kommunens 33 dagplejere til såkaldte yogadagplejere. I dag er de kommet til den praktiske del, hvor dagplejebørnene også deltager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Yoga på dagplejeniveau er bygget op som en leg, hvor vi besøger forskellige dyr på bondegården, fortæller Susanne Mortensen, der er yogaunderviser i DGI.   Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Yoga har stor betydning for de små her, siger Susanne Mortensen.

- Det handler om, at det er vigtigt at give dem kropsbevidsthed tidligt. Vise dem, hvordan man trækker vejret dybt ned i maven. Det forbereder dem på at blive nogle stærke børn til børnehaven og til skolestart, så de hviler i sig selv og bliver gode stabile individer. Jo mere de hviler i sig selv, jo bedre bliver de til at håndtere konflikter. Børn bliver også stressede. De får mange sanseindtryk i løbet af dagen.

Hvor er mit ben henne?

Dagplejerne gik i gang med forløbet i begyndelsen af marts, og de er blevet undervist i teorien bag yoga, betydningen af stræk af kroppen, og hvordan man bruger den dybe vejrtrækning hos de helt små børn.

- Det er klart, at yoga på dagplejeniveau er leg. Hvor man mærker efter i sin egen krop og undersøger, hvor er ens ben henne, hvor ens arme er henne. Børnene ser det som en leg, der er ikke noget, man skal, det er noget, man leger ind. Fantasien har rigtig stor betydning i yogaen. Vi viser øvelserne og leger dyr og leger, at vi besøger bondegården. Så set udefra virker det som en leg, men der er selvfølgelig en overvejelse bag hver øvelse, vi laver, fortæller Susanne Mortensen.

Hun understreger, at yogaen ikke kan stå alene i forhold til at udvikle sunde børn.

- Det hele hænger sammen. Det er også vigtigt at bevæge sig, for jo mere bevægelse, jo gladere børn. De får mere appetit. De sover bedre. Så yogaen er blot et led, som vi bygger på at være aktiv i dagplejen, fortæller hun.

Sammen på en helt anden måde

Det er Stevns kommune, der betaler for forløbet, der kommer til at koste cirka 70.000 kroner, og kommunen har fået penge fra Kompetencefonden til projektet.

Christa Nielsen er en af de dagplejemødre, der er med i projektet, og hun har taget imod uddannelsen for at få inspiration og nye ideer.

- Det er godt at lære en masse om børns krop og bevægelse og deres vejrtrækning. Mange børn har en travl hverdag, så det er godt at lære at trække vejret dybt ned i maven, og børnene elsker det. De er sammen med mig og de andre børn på en helt anden måde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnene lærer yogaøvelserne lynhurtigt. Det er rigtig godt for dem, så jeg vil bruge det hver dag, fortæller Christa Nielsen, der er dagplejemor og snart DGI certificeret yogaunderviser. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Christa Nielsen er sikker på, at hun kommer til at bruge yogaen i det daglige.

- Det er så fedt, vi får så meget inspiration, så det er gode penge, som Stevns Kommune her giver ud. Børnene lærer øvelserne lynhurtigt. Bare på de to gange, vi har været her, kan de det næsten udenad. Det er rigtig godt for dem, så jeg vil bruge det hver dag, siger hun.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App