Fra krigsveteran til brandmand: Nu kan jeg yde for samfundet igen

Østsjællands Beredskab har siden 2017 uddannede krigsveteraner til brandmænd. Johnnie Arvedsen fra Ruds Vedby er én af dem, der har taget uddannelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har skiftet et gevær ud med en vandpistol, siger Johnnie Arvedsen fra Ruds Vedby på Vestsjælland.

Han er krigsveteran og har gennemført en grunduddannelse som brandmand hos Østsjællands Beredskab.

- Vi har stadigvæk den samme baggrund og tænker på samme måde, som vi gjorde før. Forsvaret og beredskabet har mange af de samme arbejdsrutiner, siger han til TV2 ØST.

Krigsveteraner
Læs også
Modige og disciplinerede - beredskab gør krigsveteraner til brandfolk
Krigsveteraner
Læs også
Modige og disciplinerede - beredskab gør krigsveteraner til brandfolk

Johnnie Arvedsen, der sidst var udsendt i 1995 på Balkan, gik på det første hold af krigsveteraner, som startede i 2017. I dag arbejder han som brandmand hos Falck i Ruds Vedby og er frivillig hos Østsjællands Brandvæsen.

Mødte gammel kammerat fra tiden i krig

Det var egentlig ikke, fordi Johnnie Arvedsen gik rundt med en drøm om at være brandmand. Han faldt tilfældigvis over et opslag på Facebook fra Østsjællands Beredskab om en ny uddannelse målrettet krigsveteraner.

quote Jeg savnede struktur og kassetænkning

Johnnie Arvedsen, krigsveteran fra Ruds Vedby

- Jeg har været livvagt, efter jeg var i Forsvaret, så jeg har altid haft den dér strukturerede hverdag. Jeg savnede struktur og kassetænkning. Og jeg savnede meget det kammeratskab, man har sådan et sted, siger han.

Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø
Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø

En anden tilfældighed var, at Johnnie Arvedsen mødte en af de kammerater, han havde været udsendt med, under sin uddannelse.

- Jeg mødte én deroppe, jeg ikke har set siden 1995. Det viste sig så, at vi bor seks kilometer fra hinanden. Det løb én koldt ned ad ryggen for at sige det pænt. Vi var blevet 25 år ældre og lidt tykkere og kunne ikke lige kende hinanden umiddelbart, siger han og griner.

Artiklen fortsætter under billedet.

I alt har knap 50 personer gennemført uddannelsen for krigsveteraner hos Østsjællands Beredskab.
I alt har knap 50 personer gennemført uddannelsen for krigsveteraner hos Østsjællands Beredskab. Foto: Østsjællands Beredskab

Sammenholdet er specielt

Grunduddannelsen løber over fem måneder med én undervisningsaften om ugen og én weekend om måneden.

quote Jeg har ikke PTSD og har aldrig haft det

Johnnie Arvedsen, krigsveteran fra Ruds Vedby

- Det der er så fedt ved uddannelsen er, at der er mange praktiske opgaver. Det er Learning by doing, siger Johnnie Arvedsen.

På holdet er der også folk i alle aldre.

- Man kan se, man har en anden ro, end de unge har. Der var også nogle knægte med på 18-20 år, siger han.

Veteraner fra hele landet kan melde sig. Og det har de også i gjort. I dag har har knap 50 personer på tre forskellige hold gennemført uddannelsen, siden den startede i 2017.

- Jeg har haft mange oplevelser, som vi også havde i Forsvaret med kammeratskabet. Sammenholdet er specielt. Vi er fire-fem stykker, der ringer til hinanden hver dag nærmest. Og vi har aldrig haft noget med hinanden at gøre før det her hold.

udklip.jpg
Læs også
Danske soldater kommer styrket hjem fra et år i Estland
udklip.jpg
Læs også
Danske soldater kommer styrket hjem fra et år i Estland

Soldater med PTSD er ikke i brandvæsenet

Hos Østsjællands Beredskab har de indtil videre kun gode erfaringer med veteraner i brandvæsenet. De har nemlig lige præcis den struktur og disciplin, der kræver at være i beredskabet, lyder det.

- Jeg har ikke PTSD og har aldrig haft det. Men jeg vil heller ikke kalde mig selv for krigsveteran, for jeg var ikke udsendt som kampsoldat, men var ude som fredsbevarende styrker. Men jeg havde to kollegaer, der blev slået ihjel og i alt blev 22 såret, siger Johnnie Arvedsen.

Veteraner dyrker yoga
Læs også
Nyt tilbud til krigsveteraner:
Yoga skal hjælpe mod smerte og PTSD
Veteraner dyrker yoga
Læs også
Nyt tilbud til krigsveteraner:
Yoga skal hjælpe mod smerte og PTSD

quote Mange har en forestilling om krigsveteraner, som én der gemmer sig i skoven og slår sin kone ihjel bagefter

Johnnie Arvedsen, krigsveteran fra Ruds Vedby

Ellers kunne man måske umiddelbart tænke, at tidligere udsendte og tilspidsede, farlige situationer, hvor man skal arbejde på højtryk, ikke umiddelbart lyder som en god kombination. Den tanke havde Johnnie Arvedsen første gang, han hørte om projektet. Men den blev hurtig gjort til skamme.

- Soldater med PTSD er slet ikke i brandvæsenet. Vi har haft et par enkelte stykker på mit hold - jeg tror, der var to med PTSD. Den ene havde fået sprængt ansigtet i Afghanistan, som efterfølgende var blevet rekonstrueret. Men han kunne ikke gennemføre, så han blev sluset ud, siger Johnnie Arvedsen.

Fuldgyldig brandmand og uddannet instruktør

Ifølge Johnnie Arvedsen er der ingen grund til at være bekymret for, at veteraner bliver uddannet til at være i beredskabet.

- Mange har en forestilling om krigsveteraner, som én der gemmer sig i skoven og slår sin kone ihjel bagefter. Men jeg fungerer fint. Jeg har en høj stilling i Statoil i dag, har en kone og tre børn.

Brandkadetter
Læs også
Vicebrandinspektør: Brandkadetter får et andet forhold til folk i uniform
Brandkadetter
Læs også
Vicebrandinspektør: Brandkadetter får et andet forhold til folk i uniform

I dag fungerer Johnnie Arvedsen som fuldgyldig brandmand, fordi han ud over grunduddannelsen også har taget funktionsuddannelsen. Og på det fjerde hold af veteraner, der starter på uddannelsen til august, skal han være instruktør.

- Det giver mig en tilfredsstillelse, fordi jeg kan yde for samfundet igen. Det giver mig en selvtilfredshed. Jeg har sådan en personsøger på mig, der bipper, når der er ildebrand. Det giver da et adrenalin-kick, når den begynder at hyle. Når du sætter dig ind i de røde biler og tænder for de blå lys, det giver da noget helt specielt. Dem der siger, det ikke gør det, de er fulde af løgn, siger han.

- Det har givet mig meget i mit liv.


Nyhedsoverblik