Nu kan din mobil hjælpe med at redde liv

Fremover vil alarmcentralen kunne se, hvor du er henne, når du ringer 1-1-2. Systemet tages nu i brug for halvdelen af landets mobiltelefoner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan du svare på hvor du præcist er, kort efter du er sprunget ud af bilen for at yde førstehjælp ved en trafikulykke, eller når du ser et hus, der brænder? De fleste svarer desværre nej til det spørgsmål – og der er tit et problem for landets alarmcentraler, der ikke altid ved, hvor det præcist er, at brandbiler, ambulancer og politifolk skal sendes hen. Nu er der dog en teknisk løsning på plads, der ofte vil kunne hjælpe landets beredskaber. Det skriver Ingeniøren på deres netavis.

Mens de fleste borgere nok kunne fortælle, at de er et sted mellem eksempelvis Jyderup og Kalundborg, så kan et teknisk system imidlertid vise alarmcentralen din præcise placering direkte fra telefonens GPS-chip med få meters nøjagtighed. Det betyder, at hjælpen hurtigere kommer frem i en nødsituation, hvilken kan redde liv.

Google er med

Den tekniske side af systemet har længe været på plads, men nu har Google givet landets alarmcentraler adgang til positionen, sådan så man kan sende hjælp til en borger, selvom han eller hun ikke ved præcist hvor de befinder sig. Googles beslutning betyder, at omkring halvdelen af mobiltelefonerne i Danmark nu virker i systemet, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) ifølge avisen.

Mens Google efter flere års granskning af reglerne er begyndt at give positionen videre til alarmcentralerne, så tøver Apple fortsat med at give positionen videre. De vil være helt sikker på, at det er lovligt ifølge EU's regler på området. Hvis de også begynder at deltage i systemet, så vil næsten alle danske telefoner være omfattet af systemet.

Alarmcentralerne har længe været klar med en teknisk løsning til håndtering af positioner givet automatisk af mobiltelefoner. Tilbage i 2013 blev en særlig mobilapp lanceret. Brugere af appen kunne ligesom det nye system give ens position videre, hvis man ringede til alarmcentralen på 1-1-2. Appen virker stadig, og kan findes her.


Nyhedsoverblik