Ægtepar blev bagbundet - nu begynder retssagen mod formodet hjemmerøver-bande

Tirsdag begynder retssagen mod seks personer, som anklagemyndigheden mener har begået 26 hjemmerøverier – flere af meget grov karakter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I november 2016 blev et ægtepar i Tingsted på Falster udsat for et voldsomt røveri i deres hjem.

Ægteparret blev udsat for vold, og de blev bundet med gaffatape og strips på hænder og fødder. De fik en klud i munden, og deres hoveder og munde blev omviklet med gaffatape, så de ikke kunne råbe om hjælp. Hjemmerøverne tog smykker og kontanter med sig til en værdi af cirka 110.000 kroner.

my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg sagen direkte: Fem mænd og én kvinde tiltalt for flere grove hjemmerøverier
my_post_copy_2.jpg
Læs også
Følg sagen direkte: Fem mænd og én kvinde tiltalt for flere grove hjemmerøverier

Først fire en halv time efter røveriet blev ægteparret fundet af hjemmeplejen – stadig bagbundede og uden mulighed for at komme fri.

I dag begynder sagen så mod de personer, som anklagemyndigheden ikke alene mener står bag hjemmerøveriet i Tingsted, men også 25 andre grove hjemmerøverier og flere indbrud. Der er tale om seks personer – fem mænd og én kvinde - i alderen 18 til 51 år, som er i familie med hinanden. De tiltalte er herboende kroatiske statsborgere.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se indslaget: En lille uge efter Margit og Leif Steffensen blev overfaldet i deres eget hus i Tingsted nord for Nykøbing Falster, stod de frem i TV ØST. Her fortæller de om den gruopvækkende nat.

En meget grov sag

Hjemmerøverierne er hovedsageligt foregået på Sjælland, Møn, Lolland og Falster, men anklagemyndigheden mener også, at de seks tiltalte står bag hjemmerøverier i Jelling og Christiansfeld i det sydlige Jylland.

quote Det er en rigtig grov sag. Jeg har ikke kendskab til lignende sager, hvor der har været så mange forhold om hjemmerøverier

Susanne Bluhm, anklager

- Der er tale om rigtig mange forhold, og de er rigtig grove i sig selv. Det er en rigtig grov sag. Jeg har ikke kendskab til lignende sager, hvor der har været så mange forhold om hjemmerøverier. Det betyder ikke, at de ikke findes, men jeg har ikke haft dem, og jeg har heller ikke kendskab til dem, siger anklager Susanne Bluhm til TV ØST.

Læs også
Ægtepar bagbundet ved hjemmerøveri i Tingsted
Læs også
Ægtepar bagbundet ved hjemmerøveri i Tingsted

I alt er der 42 forhold i sagen, der tirsdag begynder ved Retten i Nykøbing Falster. Og mange af forholdene handler ikke alene om røveri ”af særlig grov beskaffenhed”, som det hedder i anklageskriftet, men også frihedsberøvelse og vold af ”særlig rå, brutal eller farlig karakter”.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se indslaget: En 63-årig mand blrv udsat for hjemmerøveri. I ly af natten brød fire ukendte gerningsmænd ind i mandens hjem. Politiet beder nu offentligheden om hjælp til at fange de fire gerningsmænd.

Et af de hjemmerøverier fandt sted den 5. november 2017 i Klintholm Havn ved Borre på Møn mod en dengang 63-årig mand. Røverne slog og sparkede ifølge anklageskriftet manden på kroppen og benene 30-40 gange, og de truede med en fåresaks offeret med at klippe hans penis af ved at klemme saksen fast om kønsdelen. Manden blev også truet med et jagtgevær, bundet med gaffatape og reb på hænderne og derefter bundet fast til sin seng.

Fandt flere tyvekoster på bopæl

De tiltalte boede på en adresse i Guldborg på Falster, og da politiet ransagede adressen den 13. november 2017, fandt de flere genstande, som de formoder stammer fra røverierne og indbruddene.

Blandt andet fandt politiet en broche, som de mener stammer fra røveriet mod ægteparret i Tingsted, samt noget kød og et antikt spejl, som angiveligt blev røvet fra den 63-årige mand i Klintholm Havn.

- Jeg kan ikke sætte tal på i hvor mange af forholdene, der er fundet genstande fra røverierne på adressen i Guldborg. De forurettede skal i retten bekræfte, at det er deres ting, så det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, siger anklager Susanne Bluhm.

Politi, politibil, blå blink, patrulje, patruljevogn, afspærring, tape
Læs også
Fem personer sigtet for 25 hjemmerøverier af værdier for 1,5 million kroner
Politi, politibil, blå blink, patrulje, patruljevogn, afspærring, tape
Læs også
Fem personer sigtet for 25 hjemmerøverier af værdier for 1,5 million kroner

Ofrene for hjemmerøverierne er alle ældre borgere, men anklageren kan ikke sige noget om, hvordan de formodede gerningsmænd havde udset sig dem.

- Vi kan ikke sige, at de har udset sig dem på en særlig måde. Vi ved ikke, om de har holdt øje med dem, siger Susanne Bluhm.

Artiklen fortsætter under boksen.

Om sagen:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøver i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

 

Vil sprænge strafferammen

Sagen mod de seks tiltalte løber over 20 retsdage. Anklager Susanne Bluhm kan ikke endnu sige, præcis hvilken straf hun går efter, for det kommer an på, om de tiltalte bliver dømt, og hvad de i såfald bliver dømt for. Dog fremgår det af anklageskriftet, at hun ønsker at tage straffelovens paragraf 88 i brug, hvori det hedder:

- Under særdeles skærpende omstændigheder kan straffen overstige den højeste for nogen af lovovertrædelserne foreskrevne straf med indtil det halve.

Anklageren ønsker altså at sprænge strafferammen, hvis de tiltalte bliver dømt for det, de er tiltalt for.

Ruth Bonde
Læs også
Ruth var udsat for hjemmerøveri: Nu behøver jeg ikke være utryg mere
Ruth Bonde
Læs også
Ruth var udsat for hjemmerøveri: Nu behøver jeg ikke være utryg mere

Strafferammen for røveri af særlig grov beskaffenhed er op til ti års fængsel. Strafferammen for frihedsberøvelse af den type, der fremgår af anklageskriftet, er 12 års fængsel, ligesom strafferammen for vold af særlig rå karakter har en strafferamme på seks års fængsel.

Der ventes at falde dom senest den 17. januar 2019. Anklager Susanne Bluhm forventer, at de tiltalte vil nægte sig skyldige.


Nyhedsoverblik