Nu er retssagen begyndt - whistleblowere fik bankdirektør til krakket andelskasse fyret

Tirsdag begyndte erstatningssagen, hvor to tidligere bankfolk er sagsøgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kan to tidligere bankfolk gøres erstatningsansvarlige for milliontab, da Andelskassen J.A.K Slagelse kollapsede?

Det skal Retten i Glostrup afgøre. 

De to ældre herrer sidder begge stille og koncentreret og lytter med i deres blå skjorter i retslokalet på førstesal i Retten i Glostrup. 

Advokat Claus Juelsen Hansen er ved at forelægge den omfattende banksag, imens den tidligere bankdirektør Wolmer Møller og tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe fra den krakkede Andelskassen J.A.K Slagelse lytter med.

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.
Læs også
Bankansatte lækkede dokumenter - tidligere bankdirektør risikerer at skulle betale millionerstatning
Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.
Læs også
Bankansatte lækkede dokumenter - tidligere bankdirektør risikerer at skulle betale millionerstatning

På en storskærm vil der dagen igennem blive vist et stort omfang dokumenter, bilag med mere, som har taget årevis at gennemarbejde. 

Bag dem på tilskuerrækken sidder de to såkaldte whistleblowere, der fik sagen til at rulle i 2015. Det er de to tidligere bankansatte Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, som havde opdaget, at der foregik nogle mistænksomme ting i banken og i 2015 gik til bankens revisorer. Herfra rullede sagen. Den kom til Finanstilsynet, den tidligere bankdirektør Wolmer Møller blev fyret og nu er sagen for retten. 

Erstatningskrav på 1,7 millioner kroner 

Retten skal afgøre, om de to bankfolk kan gøres erstatningsansvarlige for bankens tab. De er blevet sagsøgt af FS Finans V A/S og risikerer at skulle betale millionerstatning. Begge nægter sig skyldige.

Andelskassen påstår, at de sagsøgte har handlet uforsvarligt og forsømmeligt og derved påført Andelskassen nogle tab i konkrete lånengagementer, står der påstandsdokumentet i sagen. 

Sagens omdrejningspunkt er særligt to engagementer. Altså to specifikke større låneforhold til to bankkunder, som FS Finans V A/S mener, ikke er foregået korrekt. 

Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg
Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg

Erstatningskravet lyder på knapt 1,8 millioner kroner. Et beløb, der for år tilbage, da sagen begyndte at rulle, lød på 14 millioner kroner. 

Whistleblowere afslørede bankdirektør

Det var to tidligere bankansatte Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen, der i foråret 2015 gik til andelskassens revisorer Ernst & Young med deres mistanke om fusk i banken. De to ansatte blev bedt om at indsamle yderligere beviser og dokumenter i arbejdstiden. Dokumentation, der gjorde, at de to tidligere bankfolk i dag sidder på anklagebænken. 

111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse
111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse

Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen siger til TV2 ØST’s reporter Pernille Damborg, som er tilstede i retten, at de med egne øjne vil se to tidligere bankfolk blive stillet til ansvar.

Der er afsat 10 retsdage, og der forventes afgørelse i sagen i december.


Nyhedsoverblik