Nu er alle beviser lagt frem i stor hjemmerøversag

Ruth Bonde (tv), Jytte Hansen (midten) og Margit Steffensen (th.) er alle ofre for hjemmerøverier og har vidnet under retssagen. Foto: TV ØST

Tilbage venter blot anklageren og forsvarernes procedurer, før der falder dom i en stor sag om hjemmerøverier begået på Sjælland og øerne.

I dag blev det sidste punktum sat i anklagerens bevisførelse mod seks kroatiske statsborgere, der er tiltalt for at stå bag 26 hjemmerøverier og en lang række indbrud på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland.

13 retsdage har det taget at nå så langt i sagen, og i løbet af de mange dage i Retten i Nykøbing Falster har en lang række ofre for hjemmerøverier afgivet forklaringer.

En af dem er 78-årige Margit Steffensen, der sammen med sin mand var udsat for et voldsomt hjemmerøveri i deres daværende hjem i Tingsted den 9. november 2016. Hjemmerøverne slog Margit Steffensen i ansigtet, og ægteparret blev kneblet med et tørklæde, fik gaffatape om hovedet og bagbundet med strips.

- Jeg bliver aldrig det samme menneske igen. Det kan jeg lige så godt sige. De har ødelagt meget i mit liv og gjort mig til sådan en nervøs type, fortalte Margit Steffensen til TV ØST efter sin vidneforklaring.

Artiklen fortsætter under billedet...

Margit Steffensen. Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Har ødelagt meget

Også flere andre af ofrene har kæmpet med psykiske mén efter hjemmerøverierne. Det gælder blandt andet Jytte Hansen, som sammen med sin mand og to hjemmehjælpere blev overfaldet i sit hjem i Kirke Saaby den 4. november 2017. De to hjemmerøvere truede blandt andet med at slå ægteparret ihjel, og de slog en af hjemmehjælperne i ansigtet med en aflang metalgenstand.

Min mand har mareridt hver dag, og vi kan ikke så godt lide det nu her, hvor det er mørkt udenfor

Jytte Hansen, Kirke Saaby

- Jeg synes, det har ødelagt meget for os. Min mand har mareridt hver dag, og vi kan ikke så godt lide det nu her, hvor det er mørkt udenfor, sagde Jytte Hansen i sidste uge efter sin vidneforklaring.

- De rendte ind og ud ad dørene. Man føler jo, at de kan vade ind og ud af ens hjem, uden at man kan gøre noget. Det er væmmeligt. Og jeg er bitter på dem på grund af alt det, de har stjålet fra os. De siger nok, at man får noget fra forsikringen, men man får jo ikke alt det, man har mistet. Der er minder ved meget af det.

Artiklen fortsætter under videoen...

03:12

Se videoen: Jytte Hansen er meget berørt af det voldsomme hjemmerøveri. TV ØST talte med hende efter hendes vidneforklaring i retten. Foto: TV ØST

Luk video

Har fundet stjålne ting hos tiltalte

Og netop de stjålne genstande har spillet en central rolle i bevisførelsen mod de tiltalte, som er en familie bestående af mor, far og tre sønner på 18, 20 og 23 år samt en ven af familien. På deres fælles adresse i Guldborg har politiet nemlig fundet en lang række genstande, som, de mener, stammer fra flere af de her hjemmerøverier.

I forholdet fra Kirke Saaby har Jytte Hansen blandt andet genkendt en porcelænsfigur, nogle øreringe og et dankort, ligesom der er fundet op mod 200 kilo frossent fårekød, der blev stjålet fra en ældre mand på Møn. Han var udsat for et meget groft hjemmerøveri dagen efter det i Kirke Saaby, og hjemmerøverne truede blandt andet med at klippe hans penis af med en fåresaks.

DE ER TILTALT I SAGEN:

 • En 37-årig mand, der kender familien fra Kroatien. Han kom til Danmark i 2017 for blandt andet at hjælpe familien med reparation på deres lejede hus i Guldborg, har han forklaret i retten. Han boede imens hos familien. Han er tiltalt for alene at stå bag et hjemmerøveri i Jelling og i samspil med familien at stå bag to hjemmerøverier i Christiansfeld i Sønderjylland. Den 37-årige mand nægter sig skyldig.
 • En 48-årig mand og faren i familien. Han er tiltalt for sammen med sin kone at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Han nægter sig skyldig.
 • En 51-årig kvinde og moren i familien. Hun er sammen med sin mand tiltalt for at stå i kulissen af størstedelen af hjemmerøverierne. Hun nægter sig skyldig.
 • En 23-årig mand og den ældste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig, men erkender at han har handlet med nogle hælervarer, som han købte af sin ven Adrian.
 • En 20-årig mand og den mellemste af de tiltalte sønner. Han er ligesom sin bror tiltalt for rent fysisk at have udført hjemmerøverierne og dermed er han blandt andet tiltalt for både røveri af særlig grov beskaffenhed, frihedsberøvelse og vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Han nægter sig skyldig.
 • En 18-årig mand og den yngste af de tiltalte sønner. Han er tiltalt for at have været med til nogle enkelte af hjemmerøverierne, blandt andet det hos en 63-årig mand i Klintholm Havn den 5. november 2017. Han nægter sig skyldig, og hans familie har gentagne gange fortalt, at han blev født for tidligt og ikke var mentalt alderssvarende.
Se mere

Til en lang række af sagens 45 forhold har anklageren forsøgt at knytte fundne genstande fra de tiltaltes hjem til hjemmerøveriet eller indbruddet.

- Huset var ret ribbet, da vi tog af sted. Udover nogle møbler var der ikke meget tilbage. Vi tog endda et TV, sagde en betjent, der var med til ransagningen af familiens bopæl, i sin vidneforklaring i retten.

Vi har også været igennem oplysninger omkring telefoner – altså hvilke telefoner, der har befundet sig i nærheden af gerningsstederne

Susanne Bluhm, anklager

De tiltalte selv nægter at stå bag hjemmerøverierne. De siger, at de mange stjålne genstande stammer fra den 23-årige søns ven, Adrian. Familien var ikke klar over, at alle tingene stammede fra kriminelle forhold, har de forklaret.

Mobiler placerer tiltalte ved gerningssteder

Men der er også blevet fremlagt flere andre beviser i sagen mod de kroatiske statsborgere.

- Vi har også været igennem oplysninger omkring telefoner – altså hvilke telefoner, der har befundet sig i nærheden af gerningsstederne, sagde anklager Susanne Bluhm efter dagens retsmøde.

- Vi har også været igennem de biler, som de tiltalte har været i besiddelse af og set på, hvor de har befundet sig omkring gerningstidspunkterne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Susanne Bluhm er anklager i sagen mod de seks tiltalte kroatere. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Gennem teleoplysninger har anklageren blandt andet placeret en telefon, som blev brugt af både den 20-årige og den 23-årige søn. Ved et hjemmerøveri i Stubbekøbing den 15. september 2017 befandt telefonen ifølge anklagemyndigheden sig i nærheden er gerningsstedet midt om natten, og omkring klokken 05 var telefonen igen hjemme i Guldborg.

Søgte på artikler om hjemmerøverier

Andre beviser mod familien tæller DNA-erklæringer, sålaftryk, og så er der syv forskellige ofre, der har peget på den tiltalte 20-årige i en fotokonfrontation – men det er meget usikre udpegninger, fordi ofrene oftest ikke kan komme det nærmere, end at gerningsmanden ”minder om” den udpegede tiltalte søn.

Hans største problem er, at han har boet i det hus, hvor man finder en masse koster. Men det mener jeg jo ikke i sig selv er en forbrydelse

Lonnie Kromann, forsvarer for den 18-årige tiltalte

Beviserne er stærkest mod de to ældste sønner i familien, som, anklagemyndigheden mener, har udført de fleste af hjemmerøverierne. I retten i dag kom det blandt andet frem, at den 20-årige tiltalte havde en telefon på sig, da han blev anholdt, som det er politiets opfattelse mest blev brugt af den tre år ældre bror. Telefonen er blevet brugt til at søge på flere nyhedsartikler om hjemmerøverierne.

Når det kommer til forældrene, er det anklagemyndighedens påstand, at de især har stået i kulissen og har været med til at planlægge hjemmerøverierne. Den tiltalte ven er anklaget for at have været med til hjemmerøverier i Jylland.

Forsvarer: Mangler beviser mod min klient

Men når det kommer til beviserne mod den 18-årige tiltalte søn, er beviserne sparsomme. Han er kun placeret på et par gerningssteder gennem nogle meget usikre udpegninger, slår hans advokat Lonnie Kromann Nielsen fast.

- Jeg mener ikke, at man kan dømme en person ud fra, at der er nogle få mennesker, som måske har set en ung mand, ovenikøbet maskeret og ovenikøbet sent om aftenen. Jeg synes ikke, der er noget, der tydeligt siger, at min klient skulle have været med til det her, siger hun til TV ØST.

- Hans største problem er, at han har boet i det hus, hvor man finder en masse koster. Men det mener jeg jo ikke i sig selv er en forbrydelse.

Artiklen fortsætter under billedet...

Den 18-åriges forsvarer, Lonnie Kromann, mener ikke, at der er ret mange beviser mod hendes klient. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Den 8. januar begynder anklager og de seks forsvarere at procedere, og så falder dommen den 17. januar. De tiltalte nægter sig skyldige.

OM SAGEN:

De seks tiltalte er anklaget for i alt 11 hjemmerøverier på følgende tidspunkter og steder i TV ØST's sendeområde: 
 

 • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
 • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
 • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
 • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
 • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
 • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
 • 21. august 2017 i Stege på Møn
 • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
 • 4. september 2017 i Stege på Møn
 • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
 • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover er de tiltalt for hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland.

 

I alt er de tiltalt for 26 hjemmerøverier.

 

De er også tiltalt for flere indbrud, for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App