Nu bliver de sidste valgplakater fjernet – og partierne får regningen

00:35

Valgplakaterne langs vejene er fra og med midnat natten til fredag ulovlige. Derfor har myndighederne nu indledt arbejdet på at fjerne plakaterne. Her er en kommunalt ansat i gang i Vordingborg Kommune. Video: Jesper Hald - TV2 ØST

Vejdirektoratet har sendt inspektører ud på alle statsveje for at sikre, at de sidste valgplakater bliver fjernet.

- Der er ikke ret mange tilbage. Men dem, der er, finder vi, og så kommer de ned.

Sådan siger afdelingsleder Kalle Stærk fra Vejdirektoratet. Han er leder af den indsats, der i de kommende dage vil få de sidste valgplakater fjernet langs statsvejene.

- Partiernes frist for selv at fjerne valgplakaterne udløb til midnat, og klokken 07.00 startede vores vejmandstilsyn med at fjerne plakaterne i hele landet.

Han oplyser, at mellem 15 og 20 personer over hele landet er indsat i arbejdet med at få plakaterne væk. Efterfølgende får partierne en regning for de glemte plakater.

Det er en meget lille del af valgplakaterne, der ikke fjernes igen.  Det er nok fordi det er så dyrt at glemme at tage dem ned

Kalle Stærk, afdelingsleder, Vejdirektoratet

- Der er ikke så mange plakater tilbage derude. Partierne er blevet rigtig flinke til at få dem taget ned igen efter valget.

Partierne er blevet flinke til at få dem fjernet

I vores region er det i praksis entreprenørkoncernen Arkil, der tager sig af opgaven for Vejdirektoratet på Sjælland uden for København.

Artiklen fortsætter under billedet.

På statens veje er det Vejdirektoratet, der fjerner de resterende valgplakater. På kommunale veje er det kommunens opgave. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Reglerne for opsætning og fjernelse af valgplakater blev gjort ens på landsplan fra 2014. Siden har de været taget i anvendelse to gange – nemlig til folketingsvalget i 2015 og til kommunalvalget i 2017. Og de har betydet en stor ændring, siger Kalle Stærk fra Vejdirektoratet.

- Det er en meget lille del af valgplakaterne, der ikke fjernes igen. Det er nok, fordi det er så dyrt at glemme at tage dem ned. Det koster typisk partierne et sted mellem 250 og 300 kroner for hver plakat, som vi finder, siger han.

Politiker: - Det er en fejl

Som man kan se på billederne, var det en af Joan Kraghs valgplakater, der blev pillet ned på Sankt Clemensvej i Vordingborg, da TV2 ØST's reporter fulgte arbejdet med at fjerne valgplakaterne.

Joan Kragh stillede op til folketingsvalget for Alternativet, men kom ikke ind. Hun fortæller, at det er en fejl, at valgplakaten ikke blevet pillet ned.

- Det er ærgerligt. Man forventer at folk piller det hele ned. Vi har fordelt plakater over hele Sjællands Storkreds. Jeg er ikke med til at sætte plakater op i for eksempel Kalundborg. Det er der andre, der gør. Der er også folk i partiet, som er med til at pille dem ned, siger hun.

Nu kan partiet se frem til at modtage en regning, fordi valgplaken ikke er blevet fjernet i tide. Og det er helt fair, hvis man spørger Joan Kragh (AL).

- Det, synes jeg, er okay. De skulle have været nede i går, så der er er ikke så meget at diskutere. Det er meget logisk og helt fair, at vi får en regning, siger hun

Forventningen er, at de sidste valgplakater langs statsvejene er fundet og fjernet tirsdag eftermiddag.

Artiklen er opdateret

Artiklen er blevet opdateret med citater fra Joan Kragh fra Alternativet.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App