Nu begynder kampen i Venstre - men det bliver for lukkede døre

Venstres nye formand og næstformand skal ikke glemme Sjælland og øerne, lyder det fra Venstres bagland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal findes en ny ledelse i Venstre, efter Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen lørdag den 31. august valgte at trække sig som henholdsvis formand og næstformand.

Derfor indleder Jakob Ellemann-Jensen, Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby onsdag en charmeoffensiv rundt i landet, hvor de skal møde lokale partiforeninger i Venstre og tale deres sag frem mod formands- og næstformandsvalget på det ekstraordinære landsmøde den 21. september.

quote Man skal ikke glemme Sjælland og øerne

Jørgen Larsen, kommuneforeningsformand i Sorø og medlem af Venstres hovedbestyrelse

Valgkampen begynder i Sorø onsdag aften og kommer til at foregå hos rådgivningsfirmaet VKST med udsigt til Tuelsø og omkringliggende marker. Her kan medlemmerne stille spørgsmål til kandidaterne, mens møderne er lukkede for offentligheden.

Formanden for Venstre i Region Sjælland, Elo Jensen, byder medlemmerne og kandidaterne velkommen klokken 19.00 og forventer et hyggeligt møde.

ankommer.sub_.01.jpg
Læs også
Venstrekvinde står frem efter lækket mail: - Det er dybt beklageligt
ankommer.sub_.01.jpg
Læs også
Venstrekvinde står frem efter lækket mail: - Det er dybt beklageligt

- Vi er indtil videre oppe på 200 tilmeldte, og det overgår de vildeste forventninger til tilmeldte. Der er ikke særlig mange politiske møder i vore dage, hvor der er så mange tilmeldt, siger Elo Jensen.

Må ikke glemme Sjælland og øerne

Flere politiske eksperter og analytikere har skabt det billede, at formandskandidaten Jakob Ellemann-Jensen vil være Venstres stemme i byerne og især i København, mens både Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby, som kæmper om næstformandsposten, repræsenterer de jyske venstrevælgere.

Det billede afviser de kommuneforeningsformænd, som TV2 ØST har talt med forud for onsdagens medlemsmøde i Sorø. Det bliver blandt andet kaldt fortegnet.

Sådan vælges Venstres formand og næstformand

  • De omkring 850 delegerede til Venstres landsmøde bestemmer, hvem der skal være formand og næstformand i partiet.
     
  • Det præcise tal af delegerede er blandt andet afhængig af antallet af medlemmer i de enkelte vælgerforeninger i Venstre.
     
  • Oprindeligt var det planen, at der skulle stemmes om formandskabet ved et landsmøde i november.
     
  • Lørdag annoncerede Venstre dog, at der ville blive et ekstraordinært landsmøde 21. september, hvor det eneste punkt på dagsordenen vil være valget af formand og næstformand.
     
  • Landsmødet afholdes hvert år - typisk i oktober eller november - og er partiets øverste myndighed.
     
  • I alt 850 delegerede ved landsmødet stemmer om forslag og vælger formanden og næstformanden.
     
  • Hver delegeret har én stemme, hvor der skal et simpelt flertal til at vælge formanden. Derfor kræver det 426 stemmer at blive valgt som ny formand for Venstre, hvis der er 850 stemmer i alt.
     
  • De delegerede kommer blandt andet fra vælgerforeninger, kredsbestyrelser, hovedbestyrelsen og politikere fra både lands-, kommunal- og EU-politik.
     
  • Ved landsmødet har delegerede både tale- og stemmeret.
     
  • Landsmødet kan kun træffe beslutninger, hvis mindst halvdelen af de fremmødte stemmeberettigede deltager i afstemningen.

 

Kilder: Venstre, Ritzau.

Men Jørgen Larsen, der er kommuneforeningsformand i Sorø og medlem af Venstres hovedbestyrelse, advarer alligevel den kommende formand og næstformand om ikke at glemme Sjælland og øerne, når de skal forsøge at samle Venstre og genvinde statsministerposten.

Læs også
Lokale V-profiler vil have Ellemann som formand
Læs også
Lokale V-profiler vil have Ellemann som formand

- Kandidaterne er fra by og land, derfor vil jeg gøre høre deres tanker om, hvordan de vil arbejde med det land, der ligger imellem. Jeg kommer ikke for at høre deres tanker om København eller Nordjylland. Jeg vil høre deres tanker for hele Danmark, og det håber jeg, at de kan give mig et svar på, siger Jørgen Larsen.

Motorvej til Næstved fylder

Store infrastrukturprojekter har de seneste år fyldt meget på Sjælland og øerne.

Det er blandt andet planerne om Kalundborgmotorvejen eller ønsket om en motorvej mellem Næstved og Rønnede. Sådan nogle projekter skal ifølge Jørgen Larsen stadig prioriteres af partiets nye formand og næstformand.

quote Det er meget naturligt, når jyderne er så stor en del af Venstre, at de får næstformandsposten

Elo Jensen, formand for Venstre i Region Sjælland

Jørgen Larsen ser desuden frem til at høre, hvad kandidaterne vil gøre for at forbedre sundhedsvæsnet.

- Det bliver spændende at høre, hvor langt de går ned i detailplanlægning af de forskellige ting. Har de for eksempel styr på, at der mangler en vej fra Kalundborg til Slagelse? Vi mangler jo noget i nord og syd, siger Jørgen Larsen og tilføjer:

- Man skal ikke glemme Sjælland og øerne, det er helt sikkert.

Lars Løkke
Læs også
Lars Løkke og Kristian Jensen trækker sig
Lars Løkke
Læs også
Lars Løkke og Kristian Jensen trækker sig

Formanden for Venstre i Region Sjælland afviser den tankegang og fremhæver, at Region Sjælland er repræsenteret i Venstres forretningsudvalg og i ledelsen.

- Der er kun en formand og en næstformand, og vi kan ikke alle sammen få de pladser. Det er meget naturligt, når jyderne er så stor en del af Venstre, at de får næstformandsposten, når formanden nu kommer fra Storkøbenhavn, siger Elo Jensen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Formanden, Elo Jensen, holdt kortene tæt til kroppen efter Venstre i Region Sjælland var samlet for at drøfte den fremtidige ledelse i partiet den 28. august.

Hvem af næstformandskandidaterne vil være god til at tale Sjælland og øernes sag?

- Du gør det op, som om det skal være lokale interesser, og det er en helt forkert måde at angribe det på. Uanset hvor man kommer fra, så er det Venstre, man arbejder for. Det er bare godt, at man har lidt forskellige baggrunde, svarer Elo Jensen.

Peger på lokal borgmester som næstformand

Elo Jensen bliver bakket op af Kai Hansen, der er kommuneforeningsformand i Odsherred og medlem af Venstres hovedbestyrelse.

Ifølge ham er det ikke afgørende, hvor formanden eller næstformanden kommer fra. Det handler i stedet om at samle partiet.

quote Man har fået en skræk i livet over fløjkrige og små julelege, så jeg håber og tror, at partiet bliver samlet

Kai Hansen, der er kommuneforeningsformand i Odsherred og medlem af Venstres hovedbestyrelse

- Uanset hvem der bliver næstformand i partiet, så tror jeg, at man har fået en skræk i livet over fløjkrige og små julelege, så jeg håber og tror, at partiet bliver samlet. Når jeg har talt med folketingsgruppen, kan jeg mærke, at de er meget indstillet på, at der skal ske en samling. Jeg kan fornemme en ny ånd og optimisme i partiet, og det glæder jeg mig over, siger Kai Hansen.

Flere kommuneforeningsformænd fortæller desuden til TV2 ØST, at selvom der er lagt op til kampvalg mellem Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby om næstformandsposten, så ønsker de sig en delt næstformandspost.

Lars Løkke
Læs også
Aviser om Løkke: En skarp politiker med et trist farvel
Lars Løkke
Læs også
Aviser om Løkke: En skarp politiker med et trist farvel

- Man kan altid diskutere profilen hos næstformandskandidaterne, men vi ønsker ikke nogen kronprinser eller kronprinsesser, siger Kai Hansen og fortsætter:

- Jeg synes, at vi skal have en organisatorisk næstformand og en politisk næstformand. Det vil være rigtig godt for partiet. Vi er et stort parti med over 35.000 medlemmer, så det kan partiet sagtens bære, siger Kai Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Malene Louise Snedgaard, kommuneforeningsformand i Faxe og medlem af Venstres hovedbestyrelse.
Malene Louise Snedgaard, kommuneforeningsformand i Faxe og medlem af Venstres hovedbestyrelse. Foto: TV2 ØST

Tidligere er formanden for Danske Regioner Stephanie Lose (V) og Venstres gruppenæstformand Sophie Løhde blevet nævnt i den konstellation. Men ingen af dem ønsker at stille op som næstformand.

Til gengæld peger Malene Louise Snedgaard, kommuneforeningsformand i Faxe og medlem af Venstres hovedbestyrelse, på Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg Kommune og formand i Kommunernes Landsforening, og Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune, som mulige næstformænd i den opsætning.

Nye medlemmer strømmer til

Siden Lars Løkke Rasmussen efter flere ugers intern strid i Venstre lørdag den 31. meldte sin afgang som partiformand på Twitter, er medlemmerne flere steder i regionen strømmet til.

Andre steder er medlemstallet status quo, oplyser flere kommuneforeningsformænd til TV2 ØST.

- Der kommer næsten nye medlemmer hver dag, og den seneste uge har omkring ti personer meldt sig ind, siger Jørgen Larsen.

De nye medlemmer får dog ikke direkte indflydelse på valget af den nye formand og næstformand, fordi det er Venstres cirka 850 delegerede, der skal træffe det valg, og de er allerede blevet udpeget.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Jørgen Larsen fortæller, at en af de nye Venstre-medlemmer tilbage i 2014 i protest meldte sig ud af partiet, fordi han var utilfreds med den daværende formand Lars Løkke Rasmussen.

- Han ville ikke støtte foretagendet, mens Lars Løkke sad som formand og brugte pengene på at købe tøj, som han sagde. Men nu har han meldt sig ind i partiet igen, siger Jørgen Larsen og ser derfor det kommende valg af ny formand og næstformand som en frisk start for Venstre.

- Nu skal vi tage arbejdshandskerne på, fordi det her bliver et friskt pust, og der bliver nok at arbejde med. Som kommuneforeningsformænd er vi begyndt at forberede os til kommunalvalget (det finder sted den 16. november 2021, red.), og der skal vi have et parti, som bakker op omkring os. Derfor skal vi finde den opbakning nu.

Læs også
Efter lukket møde i Region Sjælland - venstrefolk er tavse
Læs også
Efter lukket møde i Region Sjælland - venstrefolk er tavse

Elo Jensen oplever også, at der kommer flere nye medlemmer til partiet.

- Når der er valgkampe som kommunalvalg og folketingsvalg eller valg af ny formand og næstformand, så giver det altid en øget interesse af partiet, og det kaster altid nogle nye medlemmer af sig, siger han.

Formanden for Venstre i Region Sjælland kan dog ikke oplyse det nøjagtige antal af nye medlemmer, der er kommet til siden Lars Løkke Rasmussens afgang. TV2 ØST har desuden forsøgt at få oplyst medlemstallet af Venstres pressetjeneste. De er dog ikke vendt tilbage.


Nyhedsoverblik