Nordlys over regionen: - Det skal bare opleves

Fredag gav en geomagnetisk storm det smukkeste nordlys over Sjælland og øerne. Det blev fanget på kamera i både nord og syd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gule, grønne og violette farver dansede sent fredag aften over himlen over det meste af landet. En geomagnetisk storm gjorde det nemlig muligt at se det smukke nordlys så langt mod syd som Danmark.

Fotograf Adrien Mauduit stod klar med sit spejlreflekskamera på Høve Strand ved Odsherred og fangede de smukke farver på nattehimlen.

- Det kom virkelig som en overraskelse for mig, fordi dem, der forudsiger nordlys, havde ikke talt om, at det skulle være så stort et show. Men pludselig kom der en kæmpe lysbølge, fortæller Adrien Mauduit til TV ØST om oplevelsen.

quote Hele landskabet bliver lyst op, og havet reflekterer så meget lys. Det er ubeskriveligt

Adrien Mauduit, fotograf

- Det er ærgerligt, at der er så mange mennesker, der går glip af det. Det skal bare opleves. Hele landskabet bliver lyst op, og havet reflekterer så meget lys. Det er ubeskriveligt. Det er så imponerende.

Adrien Mauduit tog både flere billeder og en timelapse, som er en lang række billeder taget over tid sat sammen i en video – og det, selvom fotografens vilkår faktisk ikke var optimale.

- Det blæste rigtig meget, og det fløj rundt med sand fra stranden og skum fra brændingen. Det er svært, for når jeg fotograferer skifter jeg ofte linse, og så kan der komme sand ind og ødelægge kameraet. Så det var svært at få det perfekte billede.

Nordlys tre gange på en måned

Også mod syd i regionen, i Sakskøbing, fangede en lokal fotograf nordlyset på himlen. Her kunne Mikael Stryger stå ude i sin baghave og nyde lyset.

- Det var en rigtig stor storm fredag. Jeg var også ude i går, men der var ikke så meget nordlys der, fortæller han.

Mikael Stryger har oplevet nordlys en del gange – faktisk har han set nordlys hele tre gange på en måned.

Nordlyset i Sakskøbing fredag aften
mikael_stryger.jpg
Læs også
Imponerende nordlys kunne ses fra Danmark midt under fredagens blæsevejr
mikael_stryger.jpg
Læs også
Imponerende nordlys kunne ses fra Danmark midt under fredagens blæsevejr

Også Adrien Mauduit oplever ofte nordlys i Danmark, selvom mange tror, at det er et sjældent syn.

- Med et kamera kan det nok ses 30-40 gange om året, mens man ved et stort show og med det blotte øje kan opleve det 10-15 gange om året.

Væk fra lysforurening

Den franske fotograf bruger flere hjemmesider til at finde ud af, hvornår nordlyset er på vej. Og så bruger han app’en Northern Lights Forecast & Aurora Borealis Alert.

Og hvis man gerne vil opleve det smukke syn, anbefaler Adrien Mauduit:

- Det vigtigste er, at du skal væk fra byen med lysforureningen. Og så handler det selvfølgelig om at finde et sted med godt udsyn mod nord.

Nordlyset fredag var på himlen i omkring et kvarter.

 

MIN HVERDAG

’Min hverdag’ er indslag, artikler og Facebook-opslag lavet af video og billeder, som TV ØST-brugere har indsendt til redaktionen fra deres hverdag.

Du kan også dele din hverdag med TV ØST. Send video og billeder til os via hjemmesiden upload.tveast.dk eller mail på redaktionen@tveast.dk.

 

 


Nyhedsoverblik