Nervøse forældre kæmper for sikker skolevej til deres børn

En gruppe forældre på Falster er gået sammen for at skabe sikre skoleveje, efter trafikken i området ifølge de lokale er tiltaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er kommet mere trafik i området omkring Nordbyskolen nord for Nykøbing Falster, og det skaber ifølge en gruppe forældre dagligt farlige situationer, når deres børn cykler til og fra skole.

- Min søn er lige blevet 10 år, og jeg er ikke tryg ved, at han cykler på en vej, hvor det er tilladt at køre 80 kilometer i timen, siger Sunneva J. Poulsen.

Derfor har hun taget initiativ til en borgergruppe for folk i og omkring landsbyerne Øverup og Tingsted, der kæmper for sikre skoleveje i området.

quote Jeg har en datter, der har været meget, meget tæt på at blive ramt af to biler, der ikke kunne måle afstanden mellem dem og hende

Sunneva J. Poulsen, mor og initiativtager til borgergruppen

- Der er store lastbiler, som kører side og side med cyklisterne. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt over for børn, der er så små, siger hun og henviser blandt andet til den smalle landevej Tingstedvej, hvor der ikke er nogen cykelsti.

Læs også
Hvor føler du dig utryg som cyklist? Her kan du se, hvor slemt det ser ud ved dig
Læs også
Hvor føler du dig utryg som cyklist? Her kan du se, hvor slemt det ser ud ved dig

Borgergruppen har blandt andet indsamlet underskrifter, som skal afleveres til politikerne i Guldborgsund Kommune, og arrangeret et borgermøde, hvor de vil præsentere fire forslag, som ifølge dem vil skabe en mere sikker skolevej.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er på denne strækning, hvor der ikke er nogen cykelsti.
Det er på denne strækning, hvor der ikke er nogen cykelsti. Foto: Sunneva J. Poulsen

- Hvis man kigger på Tingsted, så er den afskåret fra skole, fra selve Nykøbing by og fra foreningslivet. Tingsted er et sted, hvor man ikke kan komme til andet end på to veje, hvor man henholdsvis kan køre 80 eller 60 kilometer i timen, og der er ikke nogen busser. Så vi er afskåret fra rigtig mange ting. Vores børn kan ikke komme til skole, vi kan ikke komme ind til byen, vi kan ikke komme til fodbold, gymnastik eller badminton, hvis ikke vi har lyst til at sende vores børn afsted på en meget farlig cykelvej, siger Sunneva J. Poulsen.

Fire forslag til en sikker cykelvej

Borgergruppen fra Øverup og Ringsted har fire forslag til at skabe en sikker cykelvej for deres børn.

  1. En cykelsti i 80 kilometerzonen fra Øverup til Nordbyskolen.
  2. En cykelsti fra Tingsted til Tingstedstien og den lokale sportshal, Tingsted Hallen.
  3. Stiplede linjer ved indgang til Tingsted (Trættevej) og Tingsted (Stationsvej og Tingbanken).
  4. Vejbump ved indgangen til Tingsted (Stationsvej og Tingbanken) og flere vejbump på Trættevej.

- Vi har lovet hinanden i arbejdsgruppen, at vi ikke giver op. Så må vi fortsætte. Planen er at komme med forslag. Hvis vi ikke kan få fartpump og cykelvej på begge sider, må vi prøve at nå nogle kompromiser med kommunen. Men vi giver ikke op. Det har vi lovet hinanden. Vi har kigget hinanden i øjnene og lovet, vi ikke giver op, tilføjer hun.

Datter blev nær ramt af to biler

Sunneva J. Poulsen har boet i området nord for Nykøbing Falster i seks år, og hun er overrasket over, at der endnu ikke er sket en ulykke med et barn på vej til skole.

- Jeg kører der hver dag med mine børn, og det er et under, der ikke er sket noget. Jeg har en datter, der har været meget, meget tæt på at blive ramt af to biler, der ikke kunne måle afstanden mellem dem og hende, siger hun og fortsætter:

- Det kedelige er, at der altid skal ske noget, før vi handler. Sådan er tendensen bare. Det kunne være rart, at vi kunne gøre noget. Jeg er optimistisk. Jeg tror virkelig på, at der sker noget.

Artiklen fortsætter under billedet.

For cirka tre måneder siden oprettede Nordbyskolen en særlig gå-bus, hvor de ældste elever hjælper de mindste med at komme sikkert til og fra skole.
For cirka tre måneder siden oprettede Nordbyskolen en særlig gå-bus, hvor de ældste elever hjælper de mindste med at komme sikkert til og fra skole. Foto: Sunneva J. Poulsen

Skole opretter særlig bus på to ben

På Nordbyskolen ser man også et stort behov for at øge sikkerheden på de omkringliggende skoleveje.

- Jeg har hørt, at problemet er stigende netop på de her omtalte strækninger, fordi der er kommet væsentligt mere trafik, siger Lars Carlsen, skoleleder på Nordbyskolen.

- Nu er vi inde i en mørk årstid, hvor det kan være svært at se, når det er mørkt, vådt og småregner på bilruden. Derfor har flere forældre henvendt sig omkring deres usikkerhed ved skolevejene, tilføjer skolelederen.

e07a7a8d-cd18-4f31-bdd2-b6ebd3f2ba9a_14-12-2018_11-13_g5kj.jpeg
Læs også
Skolebørn ramt af bil ved vejarbejde
e07a7a8d-cd18-4f31-bdd2-b6ebd3f2ba9a_14-12-2018_11-13_g5kj.jpeg
Læs også
Skolebørn ramt af bil ved vejarbejde

Skolen har allerede reageret på den usikkerhed og for cirka tre måneder siden oprettet en særlig gå-bus, hvor de ældste elever hjælper de mindste med at komme sikkert til og fra skole.

- Vi har nogle medarbejdere, som uddanner nogle større elever til at gå med eleverne i skole, så de går en fast rute, hvor man kan stå på og gå sikkert i skole. Men der er stadig en udfordring i forhold til nogle af vores yngste elever og deres skolevej, siger Lars Carlsen.

Nordbyskolen er desuden i dialog med borgergruppen og bakker op om deres initiativ med øget sikkerhed på skolevejene.

quote Men vi er nødt til at sætte os ind i sagen, inden vi begynder at love noget

Annemette Schønberg Johnsen (SF), næstformand i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalg i Guldborgsund Kommune.

- Vi vil selvfølgelig gerne bakke op omkring det for at gøre vejene mere sikre for vores elever, siger Lars Carlsen.

Kommunen lytter til de nervøse forældre

Hos Guldborgsund Kommune gør underskiftindsamlingen og den øget opmærksomhed for en sikker skolevej indtryk.

- Det er klart, når vi modtager sådan en henvendelse om sikker skolevej, at vi bliver nødt til at se på forholdene på vejene, siger Annemette Schønberg Johnsen (SF), der er næstformand i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalg i Guldborgsund Kommune.

170816_cykling.jpg
Læs også
Svend drak og var døden nær - så cyklede han sig tilbage til livet
170816_cykling.jpg
Læs også
Svend drak og var døden nær - så cyklede han sig tilbage til livet

- Men vi er nødt til at sætte os ind i sagen, inden vi begynder at love noget. Vi skal blandt andet undersøge, hvor mange børn det drejer sig om, tilføjer hun.

Næstformanden roser desuden borgergruppens arbejde og glæder sig til at modtage deres underskrifter.


Nyhedsoverblik