Lokal kritik: Ansvaret for rent drikkevand flytter til Fyn og Jylland

Hvis regionerne nedlægges, er der stor sandsynlighed for, at det rammer rent drikkevand på øerne. Sådan lyder kritikken af regeringens sundhedsreform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland har fundet pesticidforurening på Bogø og er lige nu i gang med at tjekke for det samme på Møn, Agersø, Omø og det nordvestlige Lolland. Men nu frygter Region Sjælland, at man i fremtiden ikke kan sikre den samme kvalitet i drikkevandet.

quote Vi er nødt til at værne om det og beskytte det i fremtiden. Det kræver et nært kendskab og dialog med lokalsamfundet

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S)

I regeringens sundhedsudspil er der nemlig lagt op til, at indsatsen mod jordfurening skal centraliseres i Aalborg og Odense. Det bekymrer regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Det er ikke nogen selvfølge, vi har rent drikkevand i Danmark. Det er faktisk en helt unik ting. Men vi er nødt til at værne om det og beskytte det i fremtiden. Det kræver et nært og lokalt kendskab og dialog med lokalsamfundet. Det bliver svært at styre i nogle regneark fra centrale enheder, siger han.

Rent drikkevand kræver lokalt kendskab, mener Heino Knudsen, formand for Region Sjælland.
Rent drikkevand kræver lokalt kendskab, mener Heino Knudsen, formand for Region Sjælland. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST
Hasse Region Sjælland
Læs også
Lolland kæmper mod pesticider i drikkevandet med særlig teknologi
Hasse Region Sjælland
Læs også
Lolland kæmper mod pesticider i drikkevandet med særlig teknologi

Bogø vandværk: - Vi er bekymret for at afstanden nu bliver større

Øer er særligt udsatte i forhold til pesticidforurening. Når der er tale om øer, kan de nemlig ikke flytte boringer på grund af saltvand, og det er forbundet med meget store omkostninger, hvis man skal lave rørføringer fra Sjælland.

På Bogø er der meget landbrug og ifølge et mangeårigt bestyrelsesmedlem i Bogø Vandværk, er der tidligere blevet anvendt pesticider mange steder på øen.

Derfor har Region Sjælland foretaget 20 forskellige målinger forskellige steder på øen for at undersøge forurening. Ved to ejendomme har de fundet pesticidforurening.

- Vi kan da godt være lidt bekymret over, at afstanden bliver større end den er nu. Vores primære samarbejde, det er jo med kommunen. Men som det jo fremgår, er det regionen, der tager sig af de her kortlægninger med eventuelle forureninger. Og der vil jeg da godt sige, at nærhedsprincippet godt kunne have en betydning, siger Steen Kronborg, der er bestyrelsesmedlem i Bogø Vandværk.

Artiklen fortsætter efter videoen

Se i videoen her, hvordan Region Sjælland undersøger jordforurening.

quote Vi kan da godt være lidt bekymret over, at afstanden bliver større, end den er nu

Steen Kronborg, bestyrelsesmedlem i Bogø Vandværk

Regionsrådsformand Heino Knudsen frygter, at det lokale kendskab til blandt andet forurening problematikken på øerne, går tabt, når indsatsen med regeringens nye sundhedsudspil rykker til Aalborg og Odense.

- Den viden, der ligger i regionerne, kombineret med det lokale kendskab, der er helt ude hos den lokale vandværksformand, det er det, der er helt afgørende for, at vi ligesom i en situation som her, kan beskytte den sidste vandboring, der er.

Regeringens sundhedsudspil

  • I Regeringens sundhedsudspil er der lagt op til, at de opgaver i regionen, der handler om miljø, trafik og kultur flyttes til kommunerne og staten.
  • Regeringen foreslår, at staten overtager regionernes opgave med at bekæmpe jordforurening, så disse opgaver centraliseres i Aalborg og Odense.

Venstes miljøordfører: Ingen grund til bekymring

Ifølge Venstres miljøordfører, har de ingen grund til bekymring.

- Jeg kan berolige dem, at der ikke vil gå noget viden tabt. Det giver faktisk god mening at flytte det nu, fordi hidtil er der foregået registrering og opsamling på en masse viden. Det var aftalt, at der skulle holdes et møde i 2019 for at samle op på den viden, der ligger. Så det giver mening at få det mere samlet under staten nu, for staten skal alligevel mere ind over i fremtiden. Pengene skal jo komme et sted fra, og de skal komme fra staten til at hjælpe med at rydde op med det her, siger Erling Bonnesen (V).

Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre, forsikrer, at der ikke vil gå viden tabt.
Erling Bonnesen, miljøordfører for Venstre, forsikrer, at der ikke vil gå viden tabt. Foto: Folketinget

Hvordan vil I sikre, at det lokale kendskab bliver bevaret i fremtiden?

- I den forgangne periode har det netop været aftalt, at man lokalt, regioner og kommuner,  skal pege på, hvor der er forurening, der skal tages hånd om. Så det giver god mening at sige nu, at regionerne har udfyldt deres opgave med det for at indsatsen bliver koordineret fremover, så vi kan fortsætte med at rydde op de her steder, hvor der er forureninger, siger Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

quote Det er et område, hvor der skal ryddes op efter fortidens syndere

Erling Bonnesen (V), Venstres miljøordfører

Hvor mange penge vil I sætte af til det?

- I løbet af 2019 skal der føres nogle forhandlinger omkring det, som formentlig vil blive udmøntet i den kommende Finanslov til efteråret. Foreløbig vil man finde de penge man kan inden for området, og det vil i sidste ende blive et spørgsmål på Finansloven, så man får det tempo i oprydningen, man synes, der skal til.

Rent drikkevand er en milliarddyr indsats

Danske Regioner fik foretaget en analyse i august 2018, der viser at rent drikkevand vil koste en milliard kroner. Analysen viste, at 4000 steder og op mod 15.000 landbrug i Danmark kan være punktforurenet med pesticider.

070325_drikkevand.jpg
Læs også
Regioner: Prisen for rent drikkevand er en milliard
070325_drikkevand.jpg
Læs også
Regioner: Prisen for rent drikkevand er en milliard

Er I villige til at afsætte så mange penge til problemet?

- Der er ingen tvivl om at set ind i fremtiden, vil det koste nogle penge at få ryddet op. Det siger sig selv. Så finder vi de penge, vi kan via effektivisering osv.  Efterfølgende vil det blive et spørgsmål i Finansloven. Det er mit klare indtryk, at det er der en bred anerkendelse om, og at det er et område, der skal prioriteres. Sådan ser vi også på det i Venstre: Det er et område, hvor der skal ryddes op efter fortidens syndere.


Nyhedsoverblik