Nana har brug for hjælp efter ulykke: Kan kun få ufaglært hjemmepleje

Nana Anderson er plejekrævende efter en ulykke, men den kan hun nu kun få fra ufaglært personale, som Holbæk Kommune er skiftet til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En sommerdag for tre år siden, tog 25-årige Nana Andersons liv pludselig en voldsom drejning.

Som mange andre unge mennesker, var hun på vej til Roskilde Festival for at være frivillig. Men lige netop den dag skete der noget, som ændrede hendes liv.

quote Når man ikke har noget sprog, så er kommunikationen utroligt besværlig. Når man har folk omkring, sig der kender en, så er det nemmere at have en hverdag

Frederik Korff, bror til Nana Anderson

- Hun kommer kørende, får et ildebefindende, besvimer, snitter en bil og kører frontalt ind I en modkørende bil, fortæller hendes bror Frederik Korff.

Skiftede plejepersonalet ud

Det er hendes bror, der fortæller historien til TV ØST, for Nana Anderson kan ikke tale efter ulykken. 

Hun blev rygmarvsskadet ved ulykken. Hun kan ikke selv bevæge sig, og hun har en trakeostomi, der hjælper hende med at trække vejret. Det betyder, at hun i dag har brug for hjælp til det meste.

- Det er alt fra at spise, drikke, rykke sig fra sted til sted, komme i bad og komme ud, fortæller hendes bror.

Hun har både brug for respiratorisk pleje, der varetages af regionen. Og så har hun brug for almindelig hjemmepleje i dagligdagen, som varetages af Holbæk Kommune. Kommunen hyrer et firma til at udføre begge dele af plejen.

Tidligere har Holbæk Kommune benyttet sig af faglært personale til at løfte opgaverne men fra maj måned bad de firmaet gå over til ufaglært personale.

Nana Andersons bror forklarer, at det er vigtigt, at der er et kendskab til hende, når man skal udføre plejeopgaverne.

- Mange af de ting kræver, at man kender Nana. Når man skal flytte hende, at man ved, hvornår hun er stærk I benene, og når man skubber hende. Meget af den viden bliver tabt, når den efter to år bliver kastet til siden, siger Frederik Korff.

Problemer med vagtdækning

Desuden forklarer han, at det har en stor betydning for en i Nana's situation, at personalet er nogle, man kender.

- Når man ikke har noget sprog, så er kommunikationen utroligt besværlig. Når man har folk omkring, sig der kender en, så er det nemmere at have en hverdag, siger Frederik Korff.

Samtidig mener han, at det kan mærkes i vagtdækningen, at det er ufaglært personale.

- Før havde vi faglært personale, og det fungerede super godt. Der var ingen problemer med vagtdækningen. De var der for Nana, og de var der I længere tid, så man slipper for den konstante udskiftning hele tiden, siger Frederik Korff.

Kommune mener ikke det kræver faglærte

Hos Holbæk Kommune forklarer Thomas de Richelieu, der er chef for Holbæk Kommunes projekt Aktiv For Livet, at udskiftningen af faglært personale med ufaglært bunder i en faglig vurdering.

- Vi har vurderet, at de opgaver godt kan varetages af ufaglært arbejde. Det er for eksempel tøjskifte og bad. Når det ikke kræver faglært personale, så søger vi efter mulighederne for at finde ufaglært personale, siger Thomas de Richelieu.

Han understreger, at der ikke er tale om en spareøvelse.

- Det tænker jeg ikke, det er. Det er vores faglige vurdering af, hvad Nana har brug for. Hvad er det sundhedsmæssigt forsvarlige tilbud. Det har vi givet I den her situation, siger Thomas de Richelieu.

Han erkender dog, at der har været problemer med bemandingen og lover at finde en løsning.

- Jeg er sikker på, det nok skal kunne løse sig på sigt, jeg er godt klar over, der har været udfordringer med at finde tilstrækkeligt personale. Det finder vi en god løsning på sammen med familien, siger han.

Herunder kan du se tv-indslaget.

Nana Anderson er rygmarvsskadet efter en bilulykke. Tidligere fik hun faglært hjemmehjælp, men det har Holbæk Kommune nu skiftet ud med ufaglært. Det har betydning for hendes liv.

Nyhedsoverblik