Nakskov får ny måler - skal advare mod oversvømmelser

Annelise Salomonsen viser hvor højt vandet gik under en oversvømmelse i 2006 i Nakskov. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

Nakskov er især i risiko for oversvømmelser. Derfor har politikerne investeret i en ny vandstandsmåler, som advarer borgerne 48 timer før, det sker.

Merete Gunnersen mindes de gamle dage i Nakskov. Dengang var de ofte plaget af oversvømmelser i byen.

- Jeg står med fotografier fra de gange, der har været oversvømmelser, som jeg kan huske tilbage til. Den første var, som jeg kan huske det, i 1954. Og så er der nok gået cirka 20 år mellem hver gang, siger Merete Gunnersen.

Hun har selv oplevet fem til seks oversvømmelser, mens hun har boet i Nakskov. Og hendes hus på Havnevej har flere gange været i fare for at blive ødelagt af vandmasserne.

En af gangene var under en oversvømmelse den 21. februar 1993. Men her slap hun med skrækken.

- Du kan se, at bare det ikke går over den sorte sokkel, så kommer vandet ikke ind i mit hus. Men du kan godt se, at ved nabohuset er det gået en halv meter op over, siger hun og tilføjer:

- Det føles ubehageligt. Det er jo ikke særligt sjovt at få beskidt vand på sine gulve og gulvtæpper.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er billedet fra oversvømmelsen den 21. februar 1993, hvor Merete Gunnersen slap med skrækken. Foto: Privatfoto

Får egen vandstandsmåler

Det kan ikke komme bag på nogen, at husene ved havnen er meget udsatte.

Det betyder en øget sikkerhed for vores borgere

Gert Mortensen (S), formand i Teknisk Udvalg, Lolland Kommune

Nakskov er nemlig udpeget som et risikoområde for oversvømmelser. Fra i dag bliver det nemmere at følge vandstigninger i havnen og samtidig udsende advarsler.

Lolland Kommune har nemlig investeret i en spritny vandstandsmåler på Sydhavnen. Det fortæller Gert Mortensen (S), der er formand i Teknisk Udvalg, og som politisk har været med til at stemme beslutningen igennem.  

- Det betyder en øget sikkerhed for vores borgere. Vi er jo et af de risikoområder, som Kystdirektoratet har udvalgt, hvor Nakskov Havn er et af stederne, og så er Sydkysten tilføjet i 2019, siger Gert Mortensen og tilføjer:

- Det vil sige, at vi skal være i stand til at stoppe, hvis der er en stormflod på vej. Det kan vi så gøre med denne vandstandsmåler.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fredag blev en ny vandstandsmåler på Sydkajen i Nakskov Havn indviet. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

Vandstandsmåleren kan varsle om forhøjede vandstande op til 48 timer før, det sker. Og den nye funktion bringer stor glæde hos Merete Gunnersen og hendes naboer.

- Det, synes jeg, er fint, sådan så hvis det skulle ske, ville vi blive orienteret i god tid inden. Så dem der bor lavere end mig, kan få deres ting op i højden, siger Merete Gunnersen.

Vand nåede op til stolesæderne

På Havnevej bor også Annelise Salomonsen. Hun har også prøvet at få sit hjem ødelagt af oversvømmelser.

- Det nåede helt op til stolesæderne, da det var på sit højeste, siger Annelise Salomonsen.

Det var skrækkeligt. Du er så magtesløs. Ligeså fredelig og smuk, vandet kan være, lige så skræmmende er det

Annelise Salomonsen, Nakskov

I 2006 resulterede en voldsom stormflod i oversvømmelser i private hjem og butikker. Det husker Annelise Salomonsen tydeligt.

- Det var sådan, at vi ikke kunne komme ned. Så gik lyset og der var ikke noget varme. Så sov vi oppe i stueetagen, og vi havde en kat og den prøvede at komme ned flere gange men måtte opgive. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger hun og tilføjer:

- Det var skrækkeligt. Du er så magtesløs. Ligeså fredelig og smuk, vandet kan være, lige så skræmmende er det.

Derfor er hun meget tilfreds med kommunens nyeste investering.

- Det betyder rigtig meget for mig, fordi jeg bor på det allerlaveste sted. Men jeg kunne ikke tænke mig at bo andre steder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Annelise Salomonsen har forsøgt at sikre sig mod oversvømmelse ved at lave en lem i gulvet, hvor man kan sætte et rør fast til en vandstøvsuger. Foto: Katja Gasiorowski - TV2 ØST

For at sikre sig mod oversvømmelser i fremtiden, har Annelise Salomonsen fået installeret en særlig lem i gulvet, så familien er bedre rustet mod oversvømmelserne.

- Der kan du stikke røret til vandstøvsugeren ned der, så du hele tiden får pumpet det vand, der ligger nede under brædderne, ud, siger hun og tilføjer:

- Vi har virkelig sikret os. Og det kan klare meget, men den der flodbølge klarede den ikke. Men den kan klare, hvis vandet kommer op i gaden, og vi er bange for, at det kommer ind, så kan vi pumpe vandet ud.

Har kostet 125.000 kroner

Det er nok en god forretning

Merete Gunnersen, Nakskov

Det er Lolland Kommune, der selv har betalt 125.000 kroner for at få vandstandsmåleren sat op i Nakskov Havn. De har ellers ventet i flere år på, at en statslig vandstandsmåler ville blive sat op. 

Håbet blandt politikerne er, at dens varsler kan gøre folk mere trygge i fremtiden, forklarer Gert Mortensen (S).

- Folk kan nå at foretage sikringer af ting. Det gælder både erhverv, borgere og forretninger, som nogle gange har været oversvømmet – senest i 2006. Og kan de nå at fjerne bohave, inventar, frysere og så videre, så er det en sikring, siger Gert Mortensen.  

Og spørger man borgerne, mener de, at pengene er godt givet ud.

- Det er jo ikke noget mod de ødelæggelser, det kan give. Det er godt nok ikke kommunen, der skal betale private ting, men der sker jo også ødelæggelser, som kommunen skal reparere. Det er nok en god forretning, siger Merete Gunnersen.

- Jeg vil godt give en del af mine skattepenge til kommunen. Der synes jeg, det er rigtig godt, siger Annelise Salomonsen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App